Aktuelno iz kulture

Fondacija "Miloš Karadaglić" dodeljuje četiri vredne stipendije za mlade talente

Komentari

Autor: PR

07/12/2023

-

15:55

Fondacija "Miloš Karadaglić" dodeljuje četiri vredne stipendije za mlade talente
Media Biro - Copyright Media Biro

veličina teksta

Aa Aa

Početak rada Fondacije "Miloš Karadaglić" obilježen je obraćanjem proslavljenog svetskog umetnika, virtuoza klasične gitare, koji je naglasio da je osnivanje Fondacije koja nosi njegovo ime ostvarenje dugogodišnjeg sna.

"Već dugo u meni raste želja da, poučen svojim iskustvom, na konstruktivan i direktan način dam svoj doprinos razvoju umetnosti i napretku društva u Crnoj Gori. Na svom putu, u svim ključnim momentima života sretao sam ljude koji su me verom, podrškom, znanjem i ljubavlju ojačavali i usmeravali, dajući mi krila da ostvarim svoje ambicije, ideje i ciljeve. Ja ne bih bio to što jesam, da nije bilo njih. Danas, želim da budem taj čovek za sve one izvanredne mlade ljude koji sanjaju velike snove. Svet u kojem živimo dinamičan je i pun izazova. Ovo su vremena velikih promena i stoga nije uvek lako pronaći miran put, ostati iskren i svoj. Umetnost i muzika su univerzalni jezik sveta, emocija koja nas hrani i oplemenjuje. Ona svetu nikada nije bila potrebnija. Mi koji verujemo u nešto više i bolje, jedino tako, kroz iskustvo, nepokolebljive vrednosti i rad, svojim primerom i svako na svoj način, svakodnevno možemo menjati svet", poručio je u svom uvodnom obraćanju Miloš Karadaglić.

Fondacija "Miloš Karadaglić" je spona Crne Gore i sveta.

Fondacija Miloš Karadaglić

 

"Zajedno sa Katarinom Milačić i izvanrednim timom i partnerima, mrežu kontakata, iskustvo i znanje, želeo sam da stavim na raspolaganje talentovanim mladim ljudima u regionu. Naša vizija je nepokolebljiva i čista, a vrata našeg novog sveta otvorena su za sve one koje je dele sa nama. Osnivanje Fondacije jedan je od najbitnijih trenutaka u mom životu i neizmerno sam srećan što ga danas mogu podeliti da svima vama", dodao je on.

Na konferenciji za štampu najavljeno je da Fondacija "Miloš Karadaglić" sa partnerima Adriatic Marinas (Porto Montenegro) i One Crna Gora raspisuje konkurs za dodelu tri stipendije talentovanim umetnicima iz Crne Gore i regiona – dve za oblast muzičkog stvaralaštva i jednu za audio-vizuelni projekat. Dve stipendije iz oblasti muzičkog stvaralaštva podrazumevaju finansijsku podršku u iznosu od po 10 hiljada evra, dok stipendija za audio-vizuelni projekat podrazumeva pokrivanje troškova audio-vizuelne produkcije u okviru studija Synchro 360 u Porto Montenegru do 100 sati za muzički studio i 50 sati za video studio. Osim finansijske podrške, u toku trajanja projekta, stipendistima će biti na raspolaganju mentorska podrška od strane Fondacije i njenog Savetodavnog odbora. Konkurs je otvoren do 18.januara.

Posebna, četvrta stipendija će biti dodeljena zahvaljujući saradnji Fondacije "Miloš Karadaglić" i kompanije "Petite Geneve", a ona će biti namenjena detetu/deci, tinejdžerima i tinejdžerkama iz sistema starateljske zaštite. Iz Fondacije pojašnjavaju da je stipendija namenjena pojedincima, crnogorskim državljanima, starosne dobi do 21 godine i to za bilo koji umetnički i kreativni talenat.

"Pozivamo decu, njihove staratelje, nevladine organizacije kao i ljude koji su u sistemu podrške deci i njihovim starateljskim porodicama da podrže Fondaciju u potrazi za pojedincima koji pišu, slikaju, muziciraju, glume ili imaju bilo koji drugi umetnički talenat i želju da ga nadograde - da li kroz izložbu, koncert, objavu publikacije, doškolovavanje ili na neki drugi način", poručeno je iz Fondacije "Miloš Karadaglić".

Fondacija Miloš Karadaglić

 

Sve potrebne informacije mogu se dobiti na sajtu Fondacije www.milos-foundation.org gde će biti i objavljen konkurs na crnogorskom i engleskom jeziku.

Uslovi stipendiranja

Za dve stipendije za visoko obrazovanje iz oblasti muzike mogu da apliciraju svi zainteresovani kandidati koji tek započinju studije ili su već studenti/kinje na nekoj instituciji za visoko muzičko obrazovanje bilo gde u svetu, stvaraju u oblasti klasične muzike, instrumentalisti su bilo kojeg instrumenta ili studenti pevanja, dirigovanja ili kompozicije, te su uz to državljani bilo koje od zemalja Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, Severna Makedonija i Srbija).

Za stipendiju će biti odabrani kandidati koji pokažu izuzetno visok nivo umetničkog potencijala, inovativnost u muzičkom stvaralaštvu i radu, a prednost će imati muzičari koji svojim radom doprinose umetničkom stvaralaštvu u Crnoj Gori.

Fondacija Miloš Karadaglić

 

Zainteresovani aplikanti za ove dve stipendije u sklopu prijave treba da dostave needitovani video zapis u trajanju od 10 minuta, koji prikazuje njihovu muzičku izvedbu (program može biti slobodno izabran), biografiju koja jasno opisuje dostignuća i talenat aplikanta, motivaciono pismo i potvrdu o državljanstvu. Ukoliko je zainteresovani/a tek upisao/la školu visokog muzičkog obrazovanja, potrebno je dostaviti dokaz da je upisan/a, ili potvrdu o studiranju, ako je već na studijama.

Stipendija koja će biti namenjena audio-vizuelnom projektu gde pravo na prijavu imaju sve kreativne osobe iz bilo koje oblasti kulture, sa prethodnim umetničkim i stvaralačkim iskustvom, kojima je potrebna podrška u audio-vizuelnoj produkciji. Kako bi iskoristili ovu značajnu priliku, zainteresovani moraju pokazati inovativnost u stvaralačkom pristupu, njihov projekat mora odgovarati kvalitetu i trendu umetnosti i stvaralaštva na globalnom nivou, dok će i u ovom slučaju prednost imati stvaraoci koji svojim radom doprinose umetničkom opusu Crne Gore.

Talenti iz oblasti video-produkcije se za ovu stipendiju prijavljuju tako što detaljno predstavljen koncept audio-vizuelnog projekta sa što više informacija, materijala i detalja koji na najbolji način opisuju željeni projekat; biografiju koja jasno opisuje umetnički put aplikanta; motivaciono pismo i potvrdu o državljanstvu dostavljaju na mail adresu info@milos-foundation.org baš kao i u slučaju ostale dve stipendije.

Vremenski okvir za podnošenje prijava na konkurs za sve navede stipendije je od 7. decembra 2023. godine do 18. januara 2024. godine, nakon čega će lista odabranih kandidata biti objavljena na web stranici Fondacije www.milos-foundation.org.

Proces evaluacije i odabira kandidata vršiće tročlani žiri u sastavu: Timoti Džouns, zamenik direktora Kraljevske muzičke akademije (predsednik žirija); Ketrin Entikot, direktorka agencije "Enticott Music Management" i Miloš Karadaglić, gitarista i predsednik Fondacije.

Komentari (0)

Kultura