Aktuelno iz kulture

Violinista Jurij Revič: Sa muzikom je kao sa sportom - morate stalno da vežbate mišiće i prste

Komentari

Autor: Tanjug

13/12/2023

-

11:10

Violinista Jurij Revič: Sa muzikom je kao sa sportom - morate stalno da vežbate mišiće i prste
Violinista Jurij Revič - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Zvezda svetske scene klasične muzike, austrijsko-ruski violinista Jurij Revič nastupiće večeras u Beogradskoj filharmoniji, baš na Svetski dan violine, kao deo programa "Jovan Kolundžija predstavlja". 

"Sećam se da sam prvi put došao u Beograd pre mnogo godina, bio sam veoma mlad, čini mi se da sam tek napunio 19, i veoma mi se svideo grad na prvi pogled. Vladala je ta divna atmosfera gde su mi svi poželeli dobrodošlicu, a ja sam naravno bio nervozan, što je i prirodno, očekivano, tada je to bio moj debi kod vas", rekao je Revič za Tanjug.

Sada kaže da mu takođe prija da poseti glavni grad naše zemlje, kao i prvi put pre 12 godina.

"Svaki put imam ogromno uzbuđenje kada se vratim u Beograd, jer stalno imam nova očekivanja, stvori mi se trema kada imam nove projekte da predstavim publici. Opet, publika je u Srbiji uvek sjajna, divna, kultivisana, vidi se da uživa u umetnosti, muzici, koncertima", ocenio je Jurij Revič, koji je od 2016. do 2022. godine svirao na violini Stradivarijus iz 1709, dok trenutno nastupa na Gvarneriju. 

Mladi muzički umetnik će ove noći premijerno nastupiti u Sali Beogradske filharmonije, u organizaciji Ustanove kulture "Gvarnerijus" osnivača Jovana Kolundžije, koji ga dovodi često u našu zemlju.  Ponekad muzičari strepe i plaše se od novog prostora, više vole da se opuste na proverenim mestima, kao što je Revič nastupio prošle godine u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.  

"Možda je strah pomalo jaka reč kada je reč o osvajanju novog prostora, mislim da više osećam neki pritisak. Zapravo mi je jako pozitivno uzbuđenje, osećam se opušteno i dobro je da nakon Kolarca sada sviram na nekom novom prostoru. Mislim da muzičari i treba da probaju kad god imaju priliku na turnejama, neke nove koncertne sale. Još nisam tamo svirao, tako da jedva čekam da održim probu u Beogradskoj filharmoniji“, naveo je austrijski violinista ruskog porekla.  

Jurij Revič će imati i podršku na koncertu: sa njim će svirati pijanista u Uki Ovaskainen, koji živi u Beogradu već dve decenije i oženjen je pijanistkinjom Tatjanom Simonović Ovaskainen.

Matthieu Camille Colin

 

Revič kaže da nije do sada imao prilike da sarađuje sa finskim kolegom, ali da se veoma raduje zajedničkom koncertu, a o Ukiju je čuo sve najbolje, i divi se njegovoj produktivnoj karijeri i nastupima širom planete.  

Repertoar za večeras je veoma ambiciozan, jer se na njemu nalaze kompozicije Volfganga Amadeusa Mocarta, Ludviga van Betovena, Nikola Paganinija, Astora Pjacole, Bele Bartoka, ali i autorska dela samog Reviča, koji priznaje da je veoma teško ponekad stvarati program za celovečernji koncert.

"Ume da bude kompleksno kreirati repertoar. Sve to uglavnom radim ja. Mnogo toga želim da stavim na listu koncerta, i onda mi se nekad čini da u tome preteram, i kada završim spisak, uvek se pitam – 'da li je moguće na jednom mestu imati sve te kompozicije?'. Repertoar koji sam specijalno uradio za koncert u Beogradu mi je veoma izazovan, jer imamo barok, romantizam, modernu, 20. vek, tango kao Astor Pjacola", najavio je Revič i dodao da "izazov leži u tome što umetnik mora da veoma brzo menja svoja raspoloženja i emocije kako ulazi i izlazi iz određenog muzičkog pravca i perioda".

Austrijsko-ruski violinista kaže da je sve to navedeno takođe veoma izazovno i za samu publiku, koja prati čitav taj proces i kolekciju klasičnih kompozicija, te "diše" sa izvođačima i prolazi kroz sve te periode u muzici. 

Rad na novom albumu

Osim što izvodi mnoga dela svetske klasike i istorije muzike, Revič je jedan od retkih muzičara koji je rešio da ne bude samo izvođač, nego i autor, kompozitor. Toga nema često u svetu muzike, i deluje kao da se na taj način stvaraju dve paralelne karijere – kao violiniste izvođača i stvaraoca.

"Jeste teško, a može biti i lakše u isto vreme, evo zašto: kao kompozitor ne zavisim od drugih kolega violinista, koji bi možda svirali moja dela, jer ih ja mogu uvek izvoditi. Opet, sa druge strane, jeste teško imati te dve strane jedne karijere, jer je moj koncertni raspored dosta tesan, nastupam često po svetu, i onda mi manje ostaje vremena da se posvetim komponovanju na miru", objašnjava Revič.

On je najavio završetak novog albuma i objavljivanje krajem februara naredne (2024) godine.

"U pitanju je splet kompozicija koji zapravo nije posvećen samo violini, već je uključen i klavir sa primesama elektronske muzike. Trudiću se da album ima moderan izraz. Kad god sam kod kuće, trudim se da stvaram muziku u svom studiju, dok ne odem ponovo na turneju", izjavio je Jurij Revič za Tanjug, i dodao da mu prija da svira dela koja su njemu posvetili kompozitori Johana Doderer i Bendžamin Rot.

Kao nagrađivani izvođač, snimio je 9 albuma na CD-u za različite izdavačke kuće kao slavni "Sony“ sa delima za violinu i orkestar kompozitora kao što su Astor Pjacola, Sen Žorž i Antonio Vivaldi. 

Jurijeve kompozicije premijerno su izvedene u programu Svetske nedelje svemira 2021. i Svetskom sajmu u Dubaiju iste godine, a na koncertu večeras publika će slušati njegove numere – "Prelude" i "Violet" violinista razmišlja na temu da sledeći put u Beograd dođe sa repertoarom isključivo svojih kompozicija.

"Veoma bih voleo da vam predstavim samo moja autorska dela. Zvanično prvi album sa samo mojim kompozicijama je taj spomenuti što mi izlazi u fenbruaru, i zašto da ne, kod vas bih svirao takav program. Ne bi mi bilo prvi put, već sam imao nastupe gde su sadržane samo moje numere, i bilo je veoma dobro. Uživao sam u tome i naravno da želim da ponovim, eto kod vas sledeći put. Po meni prava umetnost nije samo puko sviranje instrumenata i izvođenje, iako smatram da je i to divan posao interpretirati remek dela svetske literature, već je potrebno stvarati i svoja dela", mišljenja je mladi umetnik na ovu temu.  

"Srbija je zemlja koja ima toliko divnih talenata"

Jovan Kolundžija je zaslužan kao "glavni krivac" što je Jurij Revič postao redovan gost na koncertima u našem gradu. 

Svirao je u Gvarneriusu, Kolarcu a večeras nastupa u Sali Beogradske filharmonije.
Uvek može postojati ideja da dvojica talentovanih violinista nastupaju zajedno ili sarađuju na neki način.  

"Kolundžija je zaista izvanredan muzičar, neverovatan violinista, intelektualna osoba, veoma inspirativan za nas mlade, i čast mi je što me je doveo ovde, gde sam se na neki način odomaćio ovih godina. Bilo bi mi neverovatno da nastupamo zajedno, zaista bih to voleo. Jovan je retko divna osoba pre svega“, rekao je Revič.  

Naravno, umetnik je čuo i za Stefana Milenkovića i Nemanju Radulovića, upoznat je sa njihovim izuzetnim karijerama u inostranstvu, i voleo bi da ih upozna.  

"Mislim da Srbija ima veoma bogatu kulturu, i da ovde nisu samo violinisti vrhunski, već u svim sferama umetnosti postoje toliko istaknutih ličnosti, intelektualaca, od muzičara nadalje. Srbija je zemlja koja ima toliko divnih talenata", ocenio je Revič, jedan od trenutno najtraženijih mladih muzičara klasike u svetu.  

Sa 18 godina imao je svoj debi u Karnegi holu u Njujorku i u Milanskoj skali sa "Koncertom za violinu" Petra Iljiča Čajkovskog. Od tada nadalje je krenuo da nastupa u čuvenim svetskim salama od Nemačke, Austrije, preko Engleske do Belgije - Berlinska filharmonija, Musikverein i  Konzerthaus u Beču, Cadogan Hall u Londonu, Alte Oper u Frankfurtu, Prinzregententheater u Minhenu, Tonhalle u Cirihu, Gevandhaus u Lajpcigu, Bozar u Briselu.  

Kao solista, nastupao je sa orkestrima La Verdi Milano, nemačkom državnom filharmonijom Rajna-Palatinat, Zagrebačkim solistima, i u njegovoj umetničkoj biografiji nalaze se i - Severozapadna nemačka filharmonija, Potsdamska kamerna filharmonija, Collegium Musicum iz Bazela, orkestrar Tonkunstler iz Donje Austrije, Kraljevska Filharmonija, dakle veoma je tražen od strane ozbiljnih ansambala i značajnih dirigenata.  

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

"Ponosan sam na takvu karijeru, svakako da mi je čast da radim sa toliko različitih vrhunskih sastava, još više mi znači kada oni izvode moja autorska dela", rekao je violinista.

Prvi koncert svirao sa pet godina

Rođen u muzičkoj porodici violinista, Jurij je počeo da svira violinu sa samo pet godina, kao da je tada već od malih nogu odlučio da bude muzičar.

"Teško je reći da u tom uzrastu možete da bilo šta definitivno odlučite za budućnost. Kada imate tri, četiri, pet ili šest godina, zaista ne možete znati kakva će vas karijera čekati, možda se nekoliko puta predomislite. Smatram da sam srećnik, jer se bavim u životu samo onim što želim i obožavam. Kasnije sam odlučio da želim biti violinista i držao sam se toga, nije me napuštala ta ideja. Roditelji su mi dali instrument u ruke, naravno veoma mi se svideo, i istina, prvi koncert sam imao sa pet godina", otkrio je Tanjugu mladi violinista.

On je naglasio da se dešava često da roditelji teraju decu da se bave muzikom, da idu na časove klavira ili violine, i onda kada dođu u kasniji uzrast, 15, 17 ili 20 godina, shvate da muzika nije za njih.

"Tada je pomalo kasno da odjednom moraju da menjaju karijeru koja je delovala da im je određena. Opet, imate mnogu decu koja su srećna i nastavljaju tim svojim putem. Jasno je da ne možete početi da svirate bilo koji instrument sa svojih 20 godina, jer to vam je kao sa sportom: morate stalno da vežbate svoje mišiće i prste. To je veoma osetljiva stvar, na klizavom terenu, mora se paziti da ne ode u pogrešnom smeru", kaže Revič.

"Znači mi saradnja na seriji 'Bridžerton'"

Jurijev album sa muzikom Ševalijea de San-Žorža (pravo ime mu je bilo Žozef Bolonj) iz 2023. našao se na soundtreku – muzici Netfliksove TV serije "Bridžerton", koja se emituje na ovoj striming platformi od 2020. godine i na listi je najgladanijih u istoriji platforme. 

"Znači mi saradnja na seriji 'Bridžerton', kako i ne bi, posebno kada je serija toliko gledana. Veoma me zanima da se bavim primenjenom muzikom, kroz komponovanje za TV serije, filmove, pozorišne predstave, balete, sve me interesuje hiljadu i milion posto", kaže muzičar.

"Trenutno pregovaram sa nekim ljudima iz filmske industrije da odaberem prave projekte za mene na kojima bih predano sarađivao, u pitanju su neki kratki filmovi. Takođe, balet mi je veoma zanimljiv izazov, mislim da koreografija i savremena igra na sceni može da se izražava vizuelno i kroz muziku, što je čini veoma privlačnom. Tako da bih nadalje istraživao balet", dodao je Jurij.

Iako je toliko tražen po svetu da nastupa u najprestižnijim salama i sa najvećim orkestrima, i još vredno komponuje svoju autorsku muziku, Revič stiže i da se bavi humanitarnim projektima.
Više od jedne decenije izuzetno je posvećen dobrotvornom i filantropskom radu, posebno je istaknuta austrijska gala dobrotvorna organizacija "Sve za autizam", koju je osnovao 2015. godine.  

Osim toga, violinista je godinama stvarao i vodio Dreamland Gala za UNICEF i postao 2021. počasni predstavnik UNICEF-a u Austriji.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

"Smatram da je potrebno da svi ljudi koji su ostvarili neku zapaženu karijeru u javnosti, imaju fanove na mnogim mestima, šire svest brojnim važnim pitanjima i temama, i pokušaju da poprave stanje u društvu, pomognu koliko je to moguće, i onda se osećam veoma dobro u svemu tome“, naglasio je Revič.

Samim tim, na zvaničan poziv austrijskog predsednika, Jurij je nastupio i režirao koncert posvećen Danu Austrije na Svetskom sajmu 2021 u Dubaiju.

Rođen u Rusiji, živi u Austriji, a nastupa svuda na planeti Zemlji, tako da Jurij može da se oseća pomalo kao Rus, ili Austrijanac, ili možda – kosmopolita.

"Neko mi je skoro rekao da je danas nacionalnost neka vrsta fluidnosti. Moj dom jeste Beč, ali volim da odlazim i u Moskvu. Tako mi odgovara, sjajno je, premda to jesu dve sasvim različite zemlje i dva suprotna grada, ali opet ja toliko putujem po svetu, da na kraju dana postanem međunarodni čovek, u dodiru sa tolikim nacijama. Od svake zemlje i kulture može toliko toga da se novog nauči. Uvek izvučem ono najbolje i najpozitivnije iz obe moje zemlje i svih država koje posećujem“, naveo je Revič, koji je doputovao u Beograd nakon novog koncerta koji je imao 10. decembra.

"Bila je to velika svečana premijera moje muzike u Beču za jedan japanski monaški hor. Istraživao sam Japan dva puta, i opet bih, onda me čeka Amerika ponovo, a imaću i veliki kompozitorski debi u Parizu tokom marta 2024, koji će biti zasnovan na mom spomenutom albumu autorske muzike, što mi izlazi u februaru. Osim tih solo koncerata, čekaće me i razni festivali na kojima veoma volim da učestvujem", zaključio je Jurij Revič za Tanjug.

Komentari (0)

Kultura