Aktuelno iz kulture

Svetska zvezda klasične muzike obeležava rođendan Velike dvorane Kolarca: Sergej Davidčenko stiže u Beograd

Komentari

Autor: Tanjug

01/02/2024

-

16:54

Svetska zvezda klasične muzike obeležava rođendan Velike dvorane Kolarca: Sergej Davidčenko stiže u Beograd
Svetska zvezda klasične muzike obeležava rođendan Velike dvorane Kolarca: Sergej Davidčenko stiže u Beograd - Copyright Prinstcreen YouTube/Grand Piano Competition

veličina teksta

Aa Aa

Koncertom pijaniste Sergeja Davidčenka 4. februara biće proslavljen 92. rođendan regionalno najakustičnije, Velike dvorane Kolarčeve zadužbine, izjavio je danas Tanjugu upravnik Kolarca Aleksandar Peković.

Podsetivši da je dvorana svečano otvorena 4. februara 1932. godine koncertom Beogradske filharmonije, Peković je rekao da će sada rođendan obeležiti mlada svetska zvezda Davidčenko, poslednji pobednik prestižnog Čajkovski takmičenja.

Prema njegovim rečima, Davidčenko će svirati Šostakovičev Prvi klavirski koncert, u pratnji Beogradskog kamernog orkestar, koji je od 2022. godine rezidencijalni u Kolarcu, a nastupiće i solista na trubi Aleksandar Solunac, dok je dirigent Aleksandar Kojić.

Imućni trgovac Ilija Milosavljević Kolarac (1800-1878) ostavio je oporukom svoju imovinu za osnivanje narodnog "Univerziteta Ilije Milosavljevića Kolarca", a njegova želja je ispoštovana izgradnjom i otvaranjem 1932. godine zdanja njegove zadužbine.

Peković je napomenuo da je posle tri decenije lociran i dogovorom vraćen u Kolarac klavir marke "Bluhner" koji je ovde stigao u januaru 1932. godine.

Klavir se nalazi trenutno u atrijumu Kolarca, a Peković je naglasio da su na njemu ovde svirali Sergej Prokofjev, Artur Rubinštajn i neki od najvećih pijanista 20. veka.

Peković je najavio da posetioce ove godine u Kolarčevoj zadužbini očekuje veliki broj koncerata koje će sami organizovati, ili uz partnere kao što su Muzička produkcija Radio-televizije Srbije, Beogradska filharmonija i drugi.

U Kolarcu će 3. aprila koncert održati pijanista Denis Macujev sa Simfonijskim orkestrom RTS-a, pod dirigentom Dejanom Savićem, najavio je Peković.

Prema njegovim rečima, 26. marta dolazi holandski kompozitor i muzičar Jup Beving za nastup u okviru "Ciklusa u foajeu", gde "u čarobnoj atmosferi za stotinjak ljudi" bivaju ugošćeni izvođači koji gravitiraju oko klasike.

Peković je rekao da je nakon dolaska na čelo Kolarčeve zadužbine pre godinu i po pozvao prijatelje kuće, arhitekte Branu Mitrovića i Dejana Miljkovića da vode računa o statusu i izgledu zgrade.

"Moramo građevini sa izuzetnim značajem dati vitalnost, jer se bližimo njenom prvom veku", naglasio je Peković, koji je najavio i da će "Klub Kolarca biti novo koncertno mesto".

Prema njegovim rečima, radiće se i na unapređenje sale, zbog sedenja i akustike, kao i čitav deo od ulaska zgradu do ulaza u dvoranu

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura