Aktuelno iz kulture

Priča o tajnim službama, osveti i iskupljenju: Jezdić, Krstović i Timotijević u novom krimi filmu "Poslednji strelac"

Komentari

Autor: Tanjug

13/02/2024

-

07:36

Priča o tajnim službama, osveti i iskupljenju: Jezdić, Krstović i Timotijević u novom krimi filmu "Poslednji strelac"
Priča o tajnim službama, osveti i iskupljenju: Jezdić, Krstović i Timotijević u novom krimi filmu "Poslednji strelac" - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Svečana premijera domaćeg filma "Poslednji strelac" Darka Nikolića biće održana 12. marta u Beogradu, u kom su glavne uloge poverene Nenadu Jezdiću, Miodragu Krstoviću i Milošu Timotijeviću.

Timotijević u poslednjih nekoliko godina pretežno igra u TV serijama ("Senke nad Balkanom", "Južni vetar 2", "Besa", "Močvara", "Pevačica", "Poziv"), i filmovima ("Južni vetar", "Trag divljači", "Psi umiru sami") u žanru kriminalističkog ili triler filma. 

On kaže da glumci inače nemaju luksuz da sami biraju uloge.

"Izaberu te šta da igraš i onda to radiš. Očigledno me za takve uloge i žanrove biraju da snimam. Dobro je što ja zaista i jesam ljubitelj krimi tematike, tako da volim da i snimam takve filmove i serije. Najčešće privatno i gledam najviše tu vrstu ostvarenja, samim tim nemam nikakav problem što me producenti često vide u takvom žanru", kaže glumac.

Tanjug/Nemanja Jovanović

Miloš Timotijević

"Poslednji strelac" je akcioni triler sa dramskom pričom glavnog junaka inspektora Kuruzovića kojeg igra Nenad Jezdić.

Nakon smrti voljene supruge on uviđa besmisao svog života, provodi dane sa svojim jazavičarem Čedom i čita knjige, sve do trenutka kada se posle decenije provedene u inostranstvu u Beograd vrati njegov neprijatelj Atanasije (Miodrag Krstović), poznati balkanski kriminalac koji je umešan u ubistvo supruge Kuruzovića. 

Tu počinje akcija koju predvodi Baltazarević (Timotijević).

"Moj lik u trileru 'Poslednji strelac' je na klackalici, što je vrlo izazovno i uzbudljivo za igranje. Bilo bi suviše dosadno da igram samo negativca ili isključivo pozitivca. Jako je lepo igrati čoveka koji negde razume moralnu vertikalu, ali je prinuđen ili ga put vodi da napravi neku grešku", kaže Timotijević i dodaje da se u grčkoj tragediji smatra da su pozitivni svi oni koji su u jednom trenutku prešli na pogrešnu stranu.

"Moj lik nije toliko raspisan u scenariju, da vidimo prosto njegove faze, jedna pa druga faza u razvoju. Ovde postoji jedna elipsa od 10 godina, tako da ga publika vidi pre i posle", objasnio je Timotijević.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Slavni glumac je igrao u mini seriji "Porodica" o padu Slobodana Miloševića i njegove familije, dok će od 24. februara početi da se emituje i serija "Sablja" o ubistvu premijera Zorana Đinđića u kojoj tumači lik kriminalca Mileta Lukovića Kuma. "Poslednji strelac" je ipak fiktivna priča u savremenom društvu o kriminalu, policiji, državnoj bezbednosti.

"Sve je moguće kod nas, pa i ova cela priča u filmu 'Poslednji strelac'. Što sam više stariji i kako imam više životnog iskustva, govori mi da je u našoj zemlji dosta stvari moguće. Jedino što mislim da je to u nekoj normali, i da se u okviru službe Državne bezbednosti ovakve situacije ipak ne dešavaju, da postoji neki hermetički krug koji se drži. Ne bih rekao da postoje baš ovakvi osvetnici u životu kao u našem filmu", rekao je Timotijević.

Snimanje trajalo samo 20 dana

Film je snimljen za samo 20 dana, i glumac je na konferenciji za novinare primetio na prvom čitanju scenarija da je potrebno duže vremena da se snimi ovakav zahtevan projekat.

Posebno što je za tako kratak period neophodno da glumac bude maksimalno skoncentrisan i pruži sve od sebe da mu se lik razvije kvalitetno od početka do kraja. Moguće da glumcima tada radi adrenalin.

"Iskreno, kada su me producenti zvali i predložili za ovu ulogu, mislio sam da će da se radi onako 'trkom', kako obično kažemo. Ja ne volim tako da radim. Ipak volim da imam vremena za svoju ulogu. I onda nije bilo tako na brzinu, mi kao glumci smo imali prostora, niko nas nije gurao, nismo žurili. Tu je važnu ulogu odigrao reditelj Darko Nikolić, koji je pragmatično prišao celom poslu. Imali smo dovoljno vremena za dublove, a ja sam sve snimio za desetak dana, što je za ovu količinu uloge, treću po važnosti, sasvim dovoljno. Zato nisam nimalo imao utisak da smo film završili za neko kratko vreme", zaključio je Timotijević.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Miloš Timotijević je u zvaničnom susretu sa medijima izjavio da je za njega snimanje proteklo u divnoj i prijatnoj atmosferi, da je oduvek želeo da radi sa Nenadom Jezdićem, i sada mu se želja konačno ispunila. 

"Ta dva lika se jako vole, a interes stoji između njih. Bilo je ovo uzbudljivo putovanje. Režisera Darka smo imali za kormilom da to sve vodi. Film o službi DB kod nas i treba da se snima kamerno, intimnije, u četiri oka, ne kao u američkim filmovima sa mnogo akcije, eksplozije i ubijanja", izjavio je Timotijević.

Film "bez viška pokreta"

Glavni glumac Nenad Jezdić je istakao da je izazov glumačkog posla u tome da podrazumeva saosećanje prema rečima i idejama koje je pisac scenarija stvorio te da je potrebno imati empatiju prema likovima i sadržaju budućeg filma.

"Ovaj žanr ima svoju zakonitost i tržišni princip u svetu kinematografije. Potrebno mi je da nađem emotivnu inspiraciju i empatiju za svog junaka inspektora. On je ostao skroz sam nakon pogibije supruge, i emocionalni život vodi samo sa svojim psom, sa njim je jedino blizak i sa tek nekim čovekom", kaže Jezdić.

Tanjug/Nemanja Jovanović

Nenad Jezdić

On je ranije igrao u špijunskoj TV seriji "Državni službenik" iz tri sezone koja delimično opisuje taj svet politike, intriga i ubistava, te kaže da je u "Poslednjem strelcu" bio imperativ da u glumačkom smislu isprate taj žanr i milje zakulisnih radnji DB-a. 

"Moj lik ima najizraženije emocije sa psom i nadgrobnom spomenikom svoje žene. On čini osvetu, a opet ima u sebi i prostora za praštanje, što je jedini put danas za spasenje, razlog više da se bavimo ovim scenarijem, likom, temom. Glumci sa puno umeća i svi profesionalci u svom poslu su ovo uradili vrhunski", ocenio je Jezdić.

On je naglasio da su proveli lepih 20 dana snimanja tokom leta 2023. i da je bilo lako raditi sa rediteljem Darkom Nikolićem, koji je uspevao jednostavno da rešava neke teške pozicije u novom filmu.

Tanjug/Nemanja Jovanović

Nenad Jezdić i Miodrag Krstović

"Tako su pitali jednog hirurga koji je imao neku tešku operaciju, kako uspeva da sve to uradi. Hirurg je kratko odgovorio: 'Nema viška pokreta'. Mislim da je upravo tako isto ovde bilo u filmu: nema viška pokreta, i uspeli smo da budemo brzi, kvalitetni, efektni, učinkoviti", zaključio je Nenad Jezdić.

"Snimanje filma je kao kuvanje"

Film će nakon premijere u Beogradu biti prikazan u Novom Sadu, a onda 14. marta kreće u svim bioskopima, i po regionu, Sarajevu, Banja Luci.

Reditelj Darko Nikolić, nakon filma i serije "Jedini izlaz" (2022) i serije "Nemirni" (2023), treći put se vraća kriminalističkom žanru.

"Volim izazove, tako da sam dobio ovaj tekst kao ponudu i odmah sam je prihvatio, rešio sam da probamo da se upustimo. Snimanje filma je kao kuvanje: imate sve sastojke, neke dodatke i metode, i načine kako se nešto sprema. Sada je na vama kako ćete nešto da izvedete", objasnio je Nikolić.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Režiser je naveo da je bilo napeto snimiti ovaj akcioni triler, da su uslovi bili vrlo izazovni realizovati za relativno kratak period dugometražni igrani film, te da je on prezadovoljan rezultatom.

Glumac Miodrag Miki Krstović tumači glavnog kriminalca i priznaje da nije igrao baš takve uloge do sada, izuzetno surove, mada kaže da je u karijeri imao kontroverzne biznismene.

Tanjug/Nemanja Jovanović

Miodrag Krstović

"Sada su ti likovi postali sve stariji kako sam i ja stariji, tako da mi je ova nova uloga bila izazov. Kada sam pročitao scenario i čuo koji će glumci igrati, bez dileme sam odmah pristao. Koleginica Aleksandra Belošević mi je direktan partner, sa njom imam najviše scena i moram reći da je bila izvanredna", naglasio je Miki Krstović, zapažen u poslednje vreme u serijama "Dug moru", "Južni vetar: Na granici", "Kaljave gume", "Tajne vinove loze".

"Drama se pretvara u triler, a triler u akciju"

Aleksandra Belošević je otkrila da je njena Barbara njoj prva uloga na filmu, igra operativca od glavnog negativca, te da je i njen lik izrazito negativan.

Tanjug/Nemanja Jovanović

Aleksandra Belošević

Scenarista Branislav Janković je opisao da likovi nisu tako jednostavni crno beli, dobri ili samo loši, tako da nijedan svetac nije skroz častan niti je grešnik u potpunosti loš.

Producenti su mu tražili da napiše scenario za žanr trilera, a on je ranije imao spremnu dramu. Onda je uklapao da se drama pretvara u triler, a triler u akciju, i dobili su film "Poslednji strelac".
Pop muzičari Nikola Burovac i Danijel Đurić, ovde producenti ispred kuće "Film + Pictures", rekli su da su zadovoljni svojim prvim filmom, te se nadaju da start distribucije bude 100 000 gledalaca. Glumac Nenad Jezdić se tada ubacio u priču i prognozirao da bi film mogao imati na kraju milion gledalaca čime bi on bio zadovoljan.

Producenti su rekli da je pisanje scenarija trajalo devet meseci prema njihovoj ideji, i da su želeli da to bude veoma kvalitetno, ne napisano na brzinu.

Burovac i Đokić kažu da tek spremaju nove projekte za filmove, da je "Poslednji strelac" za ljubitelje akcionih priča i da oni privatno vole krimi žanr, te da svaki dan smišljaju kreativno šta će sledeće da produciraju.

Posle filma, kako imaju dovoljno materijala, planiraju i mini seriju od četiri epizode.

Snimljena je i pesma "Poslednji strelac" kompozitora Miloša Roganovića, koju peva pop muzičar Boris Režak, i producenti se nadaju da će i pesma biti veliki hit, kao i film.

Komentari (0)

Kultura