Aktuelno iz kulture

Beogradsko dramsko pozorište proslavilo 77. rođendan: Nagrada "Tatjana Lukjanova" za Miloša Bikovića

Komentari

Autor: Tanjug

20/02/2024

-

15:57

Beogradsko dramsko pozorište proslavilo 77. rođendan: Nagrada  "Tatjana Lukjanova" za Miloša Bikovića
Tanjug/Rade Prelić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Beogradsko dramsko pozorište danas je na svečanosti proslavilo 77. rođendan i dodelilo priznanja i nagrade svojim zaposlenima, pre svega dramskim umetnicima, a glavnu nagradu "Tatjana Lukjanova" osvojio je glumac Miloš Biković.

Glavna nagrada "Tatjana Lukjanova" dodeljuje se za višegodišnji umetnički doprinos BDP-u.

"Duh i telo. Čovek se sastoji iz duha i tela. Onda i pozorište koje služi čoveku i podražava život, sigurno mora da se sastoji od duha i tela. Ako je duh smisao, sa kim imamo nešto da kažemo i ako je duh ono što ne možemo da percipiramo, a telo je forma... Onda telo bez smisla i duše je samo trulež i pretvara se u prah", istakao je Biković.

On je ocenio da je njegova matična kuća BDP zapravo "tačka susreta duha i tela".

"Jako se radujem što sam svoje prve korake u pozorištu ostvario upravo ovde sa velikim Draganom Nikolićem na sceni. Pratim Beogradsko dramsko pozorište od svoje 14. godine. Radujem se što ovaj teatar dobija na snazi, sjaju, zdravlju, što je zaposlilo mnogo novih kolega i talentovanih reditelja iz regiona. Tako ovo pozorište postaje zaista pravi mesto susreta gde se duh i telo nalaze u stvaralačkom zagrljaju i time trijumfuju", naglasio je Biković i dodao da je BDP mesto susreta glumca i gledaoca.

Tanjug/Rade Prelić

 

Na kraju svog govora, glumac se zahvalio predstavnicima medijima "zato što  nam pomažete da se pozorište stavi malo u prvi plan u ovom vremenu besmisla kada se umetnost bori za svoje mesto i punu pažnju koje treba da dobije".

Miloš Biković je trenutno aktuelan u BDP-u sa hit predstavom "Laž" francuskog pisca Florijana Zelera, u režiji Nikole Ljuce, od aprila 2023. godine.

Osim toga, tokom protekle decenije, Biković je igrao na matičnoj sceni u komadima "Moj sin samo malo sporije hoda" Ivora Martinića, u režiji Predraga Stojmenovića, "Kad su cvetale tikve" Dragoslava Mihailovića, reditelja Bobana Skerlića,"Palilulski roman" Branislava Nušića, u režiji Egona Savina, kao i "Baal" Bertolta Brehta, u postavci slovenačkog reditelja Diega de Bree.
U obrazloženju nagrade rečeno je da je Miloš Biković uveliko postao popularan filmski i televizijski glumac u Srbiji i Rusiji, kao i uspešan producent, te da junak filmova i serija "Montevideo, Bog te video" i "Južni vetar" ima za sobom važne filmske nagrade "Car Konstantin" i "Naisa" na festivalu u Nišu, kao i inostrana priznanja.

Nagrađen i Ozren Grabarić

Hrvatski glumac Ozren Grabarić dobio je nagradu BDP-a za nove uloge u projektima "Prafaust" Johana Volfganga Getea, u režiji Borisa Liješevića i "Švejk" Jaroslava Hašeka, reditelja Veljka Mićunovića.

Tanjug/Rade Prelić

 

Kako je rečeno u objašnjenju, u rasponu od samo pola godine, Grabarić je uspeo da publici pruži zavodljivi i zao lik Mefista i dobroćudnog malog junaka Švejka.

"Ovde sam već, čini mi se, pet godina, ne mogu više ni da izbrojim. Beogradsko dramsko pozorište je tako divno prema meni, da se uvek osećam kao da sam kod kuće. Ovde sam upoznao zaista divne ljude, glumce, reditelje, one kolege iza scene i BDP je postao ono šta teatar treba biti: pravo mesto susreta", poručio je Ozren Grabarić, koji je u BDP-u ostvario i zapažene uloge u predstavama "Ružni, prljavi, zli" prema italijanskom filmu, i u režiji Lenke Udovički i "Demokratija" reditelja Veljka Mićunovića.

Posebna nagrada za partnersku igru Ivi Ilinčić

Glumici Ivi Ilinčić uručena je "Posebnu nagradu za partnersku igru" za spomenutu predstavu "Prafaust" zajedno sa kolegom Svetozarom Cvetkovićem, koji nije danas bio prisutan na dodeli.

Ilinčić je rekla da je zahvalna BDP-u i reditelju Borisu Liješeviću što su joj pružili priliku da tumači tako kompleksan lik u "Prafaustu". 

Kako je kazala "jako joj je značilo to iskustvo u igranju  glavnog ženskog lika, te joj je žao što i Svetozar Cvetković nije tu da zajedno prime nagradu i podele radost"
Slovenački reditelj Žiga Divjak osvojio je nagradu za svoj autorski projekat "Budućnost", gde je uspeo da u jednom komadu spoji performans, fizički i plesni teatar, pozorište bez dijaloga, sa filmskim jezikom.

Žiga Divjak je napomenuo da je radio sa predivnom ekipom glumaca i kolega iza scene te da je imao sjajnu saradnju na ovom neobičnom poduhvatu.

Dragana Udovičić je dobila nagradu kao zvaničan fotograf Beogradskog dramskog pozorišta, koja je nedavno imala samostalnu izložbu svojih dela upravo iz kolekcije BDP-a u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

Nagradu "Mihajlo Fejzulovski" dobile su kolege iz sektora kostima, šminke, rekvizita, majstor scene i organizatori iz umetničkog sektora.

Nagradu je osvojila i mlada rediteljka Ana Janković za predstavu "Tiho, tiše" Milice Radojčić, za scenu BDP Arena, u projektu - programu "Novi glasovi".

Upravnik BDP-a Jug Radivojević je istakao da je izuzetno važan kontinuitet u stvaranju produkcija, "da održimo ono što su generacije pre nas stvarale i za druge koji dolaze posle nas i jedini mi iz pozorišta imamo tapiju na sva vremena".

Tanjug/Rade Prelić

Jug Radivojević

"Sećamo se ljudi koji su nas napustili. Tako smo napravili kutak Jagoša Markovića sa biciklom u holu, to je mesto gde je on zaista uvek ostavljao svoj bicikl. Izgubili smo velikog reditelja i čoveka, a naše predstave koje je on režirao "Sumrak bogova" i "Divlje meso" nadam se će se večno igrati", naveo je Radivojević u emotivnom tonu.

Takođe, upravnik je naglasio da "ćemo večeras da se sećamo nastradale dece iz osnovne škole "Vladislav Ribnikar", zbog premijere duodrame "Gidionov čvor ", koja govori delimično o jednoj školskoj tragediji, "temi koja nas se tiče".

"Kažu neki da pozorišta više nemaju visoki donet, a sa tim se ne slažem. Eto, naše Beogradsko dramsko pozorište ima upravo najviše domete, dostignuća, mi pravimo da svojim predstavama najviše rezultate i domete. Zahvalan sam svim umetnicima što su proteklih godina stvarali kod nas. Mi ovde radimo svakodnevno, igramo 330 izvodjenja godišnje, a 50 predstava nam gostuje van kuće. BDP nosi titulu najstarijeg gradskog pozorišta i mi idemo u korak samo sa najboljima i nastavljamo dalje", zaključio je Radivojević.

Istoriju Pozorišta na Krstu obeležili su doajeni glumačke umetnosti - Vlastimir Đuza Stojiljković, Mihajlo Viktorović, Ksenija Jovanović, Borivoje Bora Todorović, Predrag Pepi Laković, Milivoje Mića Tomić, Tatjana Lukjanova, Slobodan Cica Perović, Vlasta Velisavljević, Renata Ulmanski, Tomislav Toma Kuruzović, Žika Milenković, i mnogi drugi.

Tokom protekle 2023. godine, BDP je pusetilo preko 100.000 ljudi, imali su 12 premijera na tri scene (Velika "Olivera i Rade Marković", mala "Predrag Pepi Laković" i letnja "BDP Arena"), i dalje uspešno održali svoja dva festivala "RUTA" i "Naši dani", gostovali 100 puta van matične kuće, i osvojili mnoge važne nagrade u zemlji i regionu, kao što je trijumf predstave "Jenki Rouz" u režiji Miloša Lolića, laureata nagrade "Bojan Stupica" za ovaj projekat, i sa osam Sterijinih nagrada na festivalu Sterijino pozorje u Novom Sadu.

Komentari (0)

Kultura