Aktuelno iz kulture

Bjelogrlićev "Toma" premijerno na zatvaranju festivala u Sarajevu, a program otvara Tanovićev "Deset u pola"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/08/2021

-

12:22

Bjelogrlićev "Toma" premijerno na zatvaranju festivala u Sarajevu, a program otvara Tanovićev "Deset u pola"
Bjelogrlićev "Toma" premijerno na zatvaranju festivala u Sarajevu, a program otvara Tanovićev "Deset u pola" - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović

veličina teksta

Aa Aa

Film "Toma" reditelja Dragana Bjelogrlića o legendarnom pevaču i kompozitoru narodne muzike Tomi Zdravkoviću (1938-1991) biće premijerno prikazan 20. avgusta na zatvaranju 27. Sarajevo Film Festivala. 

"Film je impresionistički portret Zdravkovića koji prikazuje same njegove početke, baš kao i vrhunac slave, ljubavi koje su ga inspirisale prilikom komponovanja nekih od najvećih hitova, baš kao i odnos sa velikim brojem prijatelja koje je imao u umetničkom miljeu tadašnje Jugoslavije", saopštili su orgranizatori, navodeći da će ovo ostvarenje biti prikazano na više festivalskih lokacija.

Zdravkovića igra Milan Marić, Tamara Dragićević pevačicu narodne muzike Silvanu Armenulić (1939-1976), Tominu majku tumači Mirjana Karanović, a u filmu igraju i Petar Benčina, Andrija Kuzmanović, Sanja Marković, Paulina Manov, Milan Kolak i mnogi drugi.

"Toma", čiji scenario potpisuju Nikola Pejaković, Zoran Lisinac, Maja Todorović i Dragan Bjelogrlić, nalazi se među odabranih osam filmova koji će biti prikazani u okviru festivalskog programa "Open Air".

Svetskim premijerama dva bosanskohercegovačka filma, "Deset u pola" Danisa Tanovića i omnibusa "Pisma s krajeva sveta" sarajevske klase kultnog mađarskog reditelja Bele Tara, čije se radnje dešavaju u vreme pandemije korona virusa, 13. avgusta biće i svečano otvoren festival.

Oba filma su upravo završena, a prema navodima organizatora, autori su učinili sve da bi bili ekskluzivno prikazani pred publikom u Sarajevu.

Radnja Tanovićevog filma odvija se u pandemijom pogođenom Sarajevu i prati dvojicu ćevabdžija, prijatelja i antipoda, koji se sukobljavaju oko kvaliteta ćevapa u svojim radnjama, preispitujući zapravo životne odluke i prihvatajući neminovne promene.

Kako je najavljeno, u okviru "Open Air" programa biće prikazani i "Otac" Floriana Zelera, film koji je nagrađen Oskarom za najbolji adaptirani scenario (Zeler i Kristofer Hampton) i Oskarom za najboljeg glumca (Entoni Hopkin), debitantski film Panaha Panahija "Hvataj se ceste", koji je prikazan ove godine u Kanu, kao i "Jahači pravde" Andersa Tomasa Jensena u kom jednu od glavnih uloga igra Mads Mikelsen (dobitnik Počasnog Srca Sarajeva prošle godine).

Na programu su još i "Junak", novi film Asghara Farhadija, dobitnika Gran prija u Kanu 2021, novo ostvarenje Mihela Franca, dobitnika Srebrnog lava u Veneciji i autora koji je, takođe, ranije poneo Počasno Srce Sarajeva, pod nazivom "Novi poredak", a tu je i klasik "Paris, Teksas" Vima Vendersa.

Preporuka za vas

Jasna Đuričić na čelu žirija takmičarskog programa 27. Sarajevo Film Festivala
Reditelj povukao "Južni vetar 2: Ubrzanje" sa Filmskih susreta, festival u Nišu otvara film "Toma", a na programu se neće naći ni "Nebesa"

Komentari (0)

Kultura