Aktuelno iz kulture

Na Kapitol hilu održana vašingtonska premijera filma "Heroji Halijarda"

Komentari

Autor: Tanjug

06/03/2024

-

09:22

Na Kapitol hilu održana vašingtonska premijera filma "Heroji Halijarda"
Na Kapitol hilu održana vašingtonska premijera filma "Heroji Halijarda" - Copyright Contrast Studios

veličina teksta

Aa Aa

Vašingtonska premijera "Heroja Halijarda", filma Radoša Bajića o akciji spasavanja američkih pilota na teritoriji Srbije u Drugom svetskom ratu, održana je sinoć na Kapitol hilu. Događaj su organizovali kopredsedavajuća u Srpskom kongresnom kokusu Klaudija Teni i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

Obraćajući se prisutnima, ambasador Đurić je istakao da se ovim događajem u srcu američke demokratije podseća na činjenicu da se ove godine obeležava 80. godišnjica herojske operacije "Halijard", kada su srpski seljaci spasili živote blizu 500 američkih vazduhoplovaca. 

"Sama činjenica da se film 'Heroji Halijarda' prikazuje u američkom Kongresu je dostignuće po sebi, s obzirom na to da je to rezultat političke odluke da se omogući prikazivanje jednog ovakvog filma koji glorifikuje ulogu srpskog čoveka", ukazao je Đurić. 

Tanjug/Ambasada Srbije u SAD

 

"To je i prilika", dodao je, "da zajedno sa kongresmenima iz obe partije, i Republikanske i Demokratske, i sa predsednicima Srpskog kokusa u Kongresu imamo diskusiju i debatu o ulozi Srba u Drugom svetskom ratu".

Na panel diskusiji pod nazivom "Odbrambeno partnerstvo Srbije i SAD: Od Operacije Halijard do danas", pored Đurića, govorili su i kongresmenka Klaudija Teni i kongresmen Emanuel Kliver kao kopredsedavajući Srpskom kokusu, zatim general-major Džon Heris, komandant Nacionalne garde Ohaja, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Republike Srbije Nemanja Starović, kao i Džon Kapelo, predsednik Fondacije "Misija Halijard" kao moderator diskusije.

Kongresmenka Teni ocenila je da je Srbija kroz istoriju, kao i danas, predstavljala veoma važan deo odnosa SAD sa Evropom, kao i velikog saveznika, a da događaj u Kongresu nije samo prilika za sećanje, već i za prikazivanje istine o srpsko-američkim odnosima. 

Govoreći o značaju srpske zajednice u Misuriju, decenijama unazad, kongresmen Kliver je ukazao da mu je i zadovoljstvo i čast da predstavlja tu zajednicu, i zahvalio ambasadoru Đuriću na partnerstvu i saradnji u promociji i jačanju odnosa Srbije i SAD.

Tanjug/Ambasada Srbije u SAD

 

Osvrnuvši se na 18 godina partnerstva oružanih snaga Srbije i američke države Ohajo, general-major Heris je okarakterisao film "Heroji Halijarda" kao katalizator šire konverzacije o srpsko-američkom partnerstvu i kao sredstvo dodatne edukacije američkog stanovništva o dugotrajnosti i dubini odnosa Srbije i SAD.

Sumirajući zajedničke aktivnosti na vojnom planu u proteklom periodu, državni sekretar Starović naglasio je da saradnja Srbije i SAD u oblasti odbrane i bezbednosti predstavlja najsnažniji i najbolji aspekt sveukupnih bilateralnih odnosa.

Pre same projekcije, prisutne je pozdravio reditelj Radoš Bajić, kao i filmska ekipa "Heroja Halijarda": producent Nedeljko Bajić, glumci Jelena Mur, Stiven Mur i Nikola Kent, kao i Aleksandra Martinović iz Telekoma Srbija, saopštila je ambasada Srbije u Vašingtonu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura