Aktuelno iz kulture

Niško pozorište dobija kamernu scenu: "Tu se vidi svaki mig i lepše je kad je publika tu"

Komentari
Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U godini kada obeležava 137 godina postojanja, jedan od najstarijih teatara u zemlji, Narodno pozorište Niš, prvi put dobija i malu scenu. Ideja stara bar pola veka, izazov je za pozorišne stvaraoce, ali i prilika za nove generacije umetnika.

Spasoje Ž. Milovanović, direktor Narodnog pozorišta Niš za Euronews Srbija kaže da će novi prostor omogućiti, ne samo drugačiji pristup pozorišnoj umetnosti izrazu,  već i da mladi glumci koji u ovom trenutku nemaju priliku da budu stalni članovi ansambla, imaju svoj prostor. 

"U ovom trenutku u Nišu je skoro 60 mladih ljudi su završili ili završavaju neku od pozorišnih akademija", podseća Milovanović.

I Dragiša Veljković, glumac Narodnog pozorišta Niš, smatra da je za glumce od velikog značaja da dobiju priliku da se izraze na manjoj sceni. 

"Na taj način se lakše uče prirodnosti, što je važno sa tog zanatskog stanovišta. Ono što je najvažnije jeste da je otvaranje ove kamerne scene ostvaren san generacija sjajnih glumaca i reditelja da se napravi ovakva scena koja će unaprediti profesionalni kvalitet", dodao je umetnik.

Za glumicu Ivanu Nedović, uvek je izazovno i lepo igrati na kamernoj sceni.

Euronews

 

"Mi smo to do sada radili na našoj velikoj sceni, pravili smo improvizovanu malu scenu. Tu se vidi svaki mig, igra se minuciozno, obraća se pažnja na detalje, posebno kad su emotivne predstave, onda je to lepše kad je publika tu", ističe sagovornica Euronews Srbija.

Prva premijera na maloj sceni biće diplomska predstava mlade niške rediteljke Nevene Dimitrijević. Ovde su, kažu u pozorištu, dobrodošli svi koji žele da progovore o umetnosti, ali i o društvu u kojem živimo.

Niško Narodno pozorište osnovano je 11. marta 1887. godine. Jedan od inicijatora bio je i Stevan Sremac, tada profesor u niškoj gimnaziji. Prvu predstavu, dramu "Srpski 'ajduci" Jovana Sterije Popovića, izveo je ansambl Putujućeg pozorišta "Sinđelić" u kafani "Evropa". Zgrada na Sinđelićevom trgu izgradjena je 1938. U istoriji dugoj 137 godina na sceni niškog teatra smenjivali su se brojni istaknuti umetnici i pozorišni stvaraoci. Nova scena prilika je za neke nove generacije da ispišu nove stranice pozorišnog života grada na Nišavi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura