Aktuelno iz kulture

Predstava "Oslobođenje Skoplja” premijerno i u Leskovcu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/03/2022

-

18:14

Predstava "Oslobođenje Skoplja” premijerno i u Leskovcu
Predstava "Oslobođenje Skoplja” premijerno i u Leskovcu - Copyright Promo/ Nikola Milosavljević Studio Brada

veličina teksta

Aa Aa

Predstava "Oslobođenje Skoplja", koprodukcija Narodnog pozorišta Niš i Narodnog pozorišta Leskovac, biće premijerno izvedena sutra u 20 sati u Narodnom pozorištu Leskovac.

Ovo delo Dušana Jovanovića režirao je Gorčin Stojanović.

"Oslobođenje Skoplja je komad o odrastanju. Da li je moguće odrastati bez inicijacije nasiljem, bez rane spoznaje o Zlu? Da li je neophodno suočavanje sa tamnom stranom ljudske prirode, još u detinjstvu, ne bi li se razumevao svet oko sebe? Šta je tačno sloboda? Kad rastemo, da li se svet smanjuje ili mi postajemo veći? Šta je smisao našeg postojanja? Ljubav? A šta ako nije? Ako je nema? Ako je ne prepoznamo? Jesmo li mi zbilja deca svojih roditelja, ili svojih praroditelja? Da li je kod nas svako drugo pokolenje uvek na žrtvenom oltaru nastanka Novog? Je li Novo bolje od Starog? Je li Staro bolje od Novog? Ide li svet napred, nazad ili u svim pravcima istovremeno? Može li jedan ljudski život biti lišen iskustva rata?

Kad bih imao bar jedan odgovor, ne bih radio ovu predstavu. Kad odgovore koje mislim da imam ne bi iznova pod sumnju stavilo neposredno, posredno, proživljeno ili sanjano iskustvo, ne bih se bavio teatrom", zapisao je, između ostalog, kao reč reditelja Gorčina Stojanovića.

U predstavi igraju: Miloš Cvetković (Zoran), Mina Cocić (Lica), Aleksandar Marinković (Georgij), Evgenija Staković (Lenče), Vesna Josipović (Ana), Dragan Marjanović (Vavo), Miroljub Nedović (Tasin), Danilo Petrović (Krste/Načelnik), Stefan Mladenović (Gospodinov/ Trajko), Marko Radojević k.g. (Riste/Stojčev), Marko Pavlovski (Bale/Oskar), Natalija Jović k.g. (Renata), Nađa Nedović Tekinder (Biba), Miroslav Jović (Doktor/Pop), Aleksandar Krstić (Nemački oficir) i Uroš Milojević (Otac).

Kostimograf je Marina Vukasović Medenica, asistent kostimografa je Katarina Pavlović. Za video-radove je zadužen Stefan Krasić, a lektor je Nataša Ilić.

Dušan Jovanović (1939, Beograd - 2020, Ljubljana) bio je jugoslovenski, srpski i slovenački pozorišni reditelj, dramaturg, glumac, esejista i scenarista, o "Oslobađanju Skoplja" je zapisao:

"Ovaj pozorišni komad u tri čina obuhvata fragmente sećanja na kraj Drugog svetskog rata - tada šestogodišnjeg deteta muškog pola. 

Uprkos činjenici da zapisivač ovog teksta lično vrlo dobro poznaje junaka ove priče i njegovu rodbinu, iz razumljivih razloga nikako ne može bez rezerve jamčiti za verodostojnost junakovog svedočenja. Pa ipak, iako ispovest - u ono vreme šestogodišnjeg Zorana - ne možemo zapravo smatrati neprikosnovenim, neprotivrečnim, samim u sebi zaključenim, subjektivnim odrazom jednog minulog vremena, a kamoli autentičnim istorijskim dokumentom, njegova je - po mnogo čemu - netipična sudbina ipak u nama probudila živu znatiželju. Navela nas je na razmišljanje.

Dok smo bez ikakvih dodataka i ulepšavanja zapisivali deliće njegovih uspomena, pitali smo se šta je u stvari mogao videti, čuti, razumeti i doživeti šestogodišnji dečak 1944. i 1945? Drugim rečima: kakva spoznaja i kakvo iskustvo se krije, ako ih uopšte ima, iza ovih naizgled prostodušnih i jednostavnih delića opažanja i zbivanja, iščupanih iz mora zaborava?

Uvereni da je to pitanje vredno i gledaočeve pažnje, zapisane fragmente sećanja nanizali smo u verovatnom hronološkom redosledu, koji sada - uslovno rečeno - u epskom dramskom obliku dajemo gledaocima na razmišljanje."

Jovanović je režirao više od 100 pozorišnih predstava, među kojima je i "Gospođa ministarka" koju je davne 2009. godine režirao u Narodnom pozorištu Niš, a koja je na repertoaru bila punih 12 godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura