Aktuelno iz kulture

"Hasanaginica" za 135. rođendan Narodnog pozorišta Niš

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/03/2022

-

16:19

"Hasanaginica" za 135. rođendan Narodnog pozorišta Niš
"Hasanaginica" za 135. rođendan Narodnog pozorišta Niš - Copyright Aleksandar Stojanović

veličina teksta

Aa Aa

Narodno pozorište Niš obeležava danas, 11. marta, jubilej - 135 godina postojanja premijerom predstave "Hasanaginica" (20h) i otvaranjem izložbe "Prvih 35 za 135" (19h).

Predstava je koprodukcija Narodnog pozorišta Niš i Narodnog pozorišta Leskovac, a režirala je Isidora Goncić.

"Prvi susret sa dramom `Hasanaginica` Ljubomira Simovića i sa narodnom baladom na osnovu koje je nastala prepun je emocija, ali i izvesnog šoka. Šok nastaje upravo u susretu današnjice i sveta drame, sveta koji je na prvi pogled tako dalek, da polako postaje bled i nerazumljiv.

Ali da li je taj svet tako dalek? I da li su osećanja, ljubav i odluke koje nepobitno obeležavaju likove tako neshvatljive?

Dugačak je bio naš put ka Hasanaginici, njenom unutrašnjem biću, ali i uzajamnim odnosima i nemogućnostima uspostavljanja iskrenosti, istine, ravnopravnosti, pravde i otvorenosti. Dugačak, uzburkan, izazovan, ali lep. Jer na kraju tog puta stoji ljubav. Čvrsto i nepokolebljivo.
Put tokom koga su se spojili prostor i vreme, izbrisale razlike i stvorilo shvatanje da je ljudska priroda ista, da okolnosti ne mogu da unište čovečnost. Da je važno istrajati i boriti se. I da smo svi mi Hasanaginice", reči su rediteljke.

Dramaturg predstave je Đorđe Kosić, scenograf Mina Miladinović, a kompozitor Irena Popović. Za kostim je zadužena Katarina Pavlović, za koreografiju Jovana Ikonić, za dizajn svetla Radomir Stamenković. Lektor je Nataša Ilić.

U predstavi igraju: Dragan Boža Marjanović (Hasanaga), Mina Cocić (Hasanaginica), Ivana Nedović (Majka Hasanagina),Filip Radivojević (Beg Pintorović), Suzana Grujić (Majka Pintorovića), Predrag Smiljković (Efendija Jusuf), Dragiša Veljković (Ahmed), Ivan Janković (Asker Suljo), Nikola Šćepanović (Asker Huso) i Filip Nedeljković (Musa).

Izložbu pozorišnih plakata, publika će imati priliku da vidi u donjem foajeu pozorišta do kraja meseca marta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura