Aktuelno iz kulture

"Najvažniji rekvizit u istoriji Holivuda": Ukradene cipelice Džudi Garland iz "Oza" idu na međunarodnu turneju

Komentari

Autor: Tanjug

18/03/2024

-

20:05

"Najvažniji rekvizit u istoriji Holivuda": Ukradene cipelice Džudi Garland iz "Oza" idu na međunarodnu turneju
Tanjug/AP/Jeff Baenen - Copyright Tanjug/AP/Jeff Baenen

veličina teksta

Aa Aa

Par cipelica ukrašenih rubinima koje je nosila Džudi Garland u filmu "Čarobnjak iz Oza" vraćen je vlasniku skoro 20 godina nakon što su legendarne cipele ukradene iz muzeja u rodnom gradu čuvene glumice.

Kolekcionar suvenira Majkl Šo, koji poseduje kultnu obuću, odmah ih je predao aukcijskoj kompaniji ''Heritidž aukšens'' (Heritage Auctions), koja je danas najavila da će ih nositi na međunarodnu turneju pre nego što ih ponudi na aukciji u decembru, preneo je AP.

Kompanija sa sedištem u Dalasu saopštila je da će cipeice obići Los Anđeles, Njujork, London i Tokio, ali datumi još uvek nisu objavljeni.

"Dorotine rubinske cipelice su najvažniji rekvizit u istoriji Holivuda", rekao je izvršni potpredsednik ''Heritidž aukšensa'' DŽo Madalena.

Sjajne rubinske cipele bile su jedan od najupadljivojih delova mjuzikla iz 1939. godine, u kojima je plesala glavni lik Doroti, koju je igrala Džudi Garland.

Tanjug AP/Reed Saxon, File

 

Američka glumica nosila je nekoliko pari tokom snimanja, a ostalo ih je samo četiri i veruje se da su baš one koje poseduje Šo najkvalitetnije, pa su zato i korišćene u krupnim kadrovima.

Šo ih je pozajmio 2005. godine muzeju Džudi Garland u Grand Rapidsu u Minesoti, ali je tog leta neko provalio vitrinu u kojoj su se nalazile papuče ukrašene šljokicama i perlama i ukrao ih.

FBI ih je pronašao 2018, a papuče su vraćene vlasniku na ceremoniji u februaru, ali detalji nisu otkriveni do danas.

"Osećaj je kao da sam poželeo dobrodošlicu starom prijatelju kojeg nisam video godinama", rekao je Šo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

"Evrovizija slavi antisemitizam, okultizam i satanizam": Švajcarski konzervativci ne žele titulu domaćina takmičenja