Aktuelno iz kulture

Ne želimo da ćutimo: Devet učesnika Evrovizije pozvalo na prekid vatre u Gazi i povratak talaca

Komentari

Autor: Tanjug

30/03/2024

-

12:12

Ne želimo da ćutimo: Devet učesnika Evrovizije pozvalo na prekid vatre u Gazi i povratak talaca
Evrovizija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grupa od devet učesnika predstojećeg takmičenja za pesmu Evrovizije objavila je zajedničko saopštenje u kojem pozivaju na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze i povratak svih talaca. U saopštenju se izražava zabrinutost zbog "trenutne situacije na okupiranim palestinskim teritorijama, a posebno u Gazi i Izraelu".

Predstavnici Irske, Norveške, Portugala, San Marina, Švajcarske, Danske, Litvanije i Finske potpisali su izjavu zajedno, jer kako kažu, ne žele da ćute, piše Tajms of Izrael.

"Važno nam je da se solidarišemo sa potlačenima i izrazimo iskrenu želju za mirom, hitnim i trajnim prekidom vatre i bezbednim povratkom svih talaca. Ujedinjeni smo protiv svih oblika mržnje, uključujući antisemitizam i islamofobiju", poručili su muzičari.

Oni su dodali da čvrsto veruju u moć muzike koja "omogućava ljudima da prevaziđu razlike" i da se nadaju da će njome inspirisati saosećanje i empatiju.

Britanski predstavnik na Evrosongu, Oli Aleksander, objavio je posebnu izjavu na Instagramu, rekavši da ''razume i poštuje“ odluku onih koji bojkotuju Evroviziju zbog učešća Izraela, ali da on neće učiniti isto.

''Mislim da, ako se povučem s Evrovizije, to nas ne bi približilo zajedničkom cilju. Nadam se i molim da se odgovori na naše pozive i da ima kraja zverstvima koja se dešavaju u Gazi'', rekao je Oli Aleksander.

Pesma Evrovizije biće održana od 7. do 11. maja u Malmeu, u Švedskoj, uprkos pozivima na bojkot takmičenja zbog dozvole Izraelu da učestvuje zbog agresije te zemlje na Pojas Gaze.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu