Aktuelno iz kulture

Premijera predstave"Mihael Kolhas" u režiji Borisa Liješevića u Jugoslovenskom dramskom pozorištu

Komentari

Autor: Tanjug

15/04/2024

-

11:19

Premijera predstave"Mihael Kolhas" u režiji Borisa Liješevića u Jugoslovenskom dramskom pozorištu
Premijera predstave"Mihael Kolhas" u režiji Borisa Liješevića u Jugoslovenskom dramskom pozorištu - Copyright JDP/promo

veličina teksta

Aa Aa

Predstava "Mihael Kolhas", pisca Hajnriha fon Klajsta u režiji Borisa Liješevića, biće premijerno izvedena 17. aprila (20:00) na sceni "Ljuba Tadić" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP),  najavila je danas upravnica JDP-a Tamara Vučković Manojlović.

Podsetivši da će ovo biti peta Liješevićeva režija u JDP-u, Vučković Manojlović je rekla na konferenciji za novinare da će tokom predstave "Mihael Kolhas" kompozitor Nenad Marić, poznatiji kao Kralj Čačka, uživo izvoditi svoju muziku.

Liješević je rekao da "Mihaela Kolhasa" radi na predlog Vučković Manojlović i kolege Gorčina Stojanovića, i da je nakon desetak pročitanih strana Klajstovog (1777-1811) dela shvatio da je to materijal koji ga zove da ga radi "u ovom periodu života, u ovom pozorištu".

Prema njegovim rečima, komad je "priča o čovekovoj potrebi za pravdom i sistemom koji garantuje da će ga, ukoliko mirno živi, vredno, savesno radi i čuva porodicu, nagraditi ili bar zaštititi".

"Međutim, Klajst kaže da je želja za pravdom ismejana, ponižena, nazivana nepotrebnim inaćenjem. Čovek koji pravdu traži bude nazvan prznicom, bude marginalizovan", naveo je reditelj.

Liješević je naveo i da "sistem umesto da njegov slučaj razmotri, uči čoveka da podnese nepravdu i da se povuče pred moćnom, nedodirljivom plemićkom porodicom".

Navevši da Klajst ne daje odgovor kako živeti sa nepravdom, Liješević je dodao da je u komadu važno pitanje "kako se nositi sa nepravdom, za koju se uvek čini da je došla do plafona, a onda vidite da je nekad bilo i gore".

U predstavi naslovnu ulogu igra Vojin Ćetković, a pored njega igraju Vojislav Brajović, Miodrag Dragičević, Milena Vasić, Nikola Rakočević, Zoran Cvijanović, Miloš Samolov i Aleksej Bjelogrlić.
Priznavši da ranije nije shvatao šta znači igrati naslovnu ulogu, Ćetković je rekao da mu je Brajović na probi rekao: "Ti sada imaš da ispričaš jednu priču i da nas povedeš".

"Nadam se da ću imati dovoljno snage i talenta da opravdam poverenje svojih kolega", rekao je Ćetković. 

Cvijanović je rekao da je najveći izazov bio kako na savremen način ispričati priču napisanu u 19. veku, koja se dešava u 16. veku, a proces je opisao "kao da uskaćete u voz koji juri". 

Dramaturzi predstave su Fedor Šili i Miloš Krečković, koji je ocenio da je "Mihael Kolhas" "možda najbolje delo nemačkog romantizma", u kome Klajst postavlja pitanje "da li se protiv sistema i podlosti vlasti treba boriti do krajnjih granica, da li treba rizikovati žvote ili treba biti trpeljiv".

Scenograf je Darko Nedeljković, kostimografkinja Marina Sremac, kompozitor Kralj Čačka, a scenski govor je oblikovala Ljiljana Mrkić Popović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura