Aktuelno iz kulture

Holandski turista se potpisao na zidu u drevnom Herkulanumu: Oskrnavljen spomenik kulture

Komentari

Autor: Tanjug

03/06/2024

-

15:51

Holandski turista se potpisao na zidu u drevnom Herkulanumu:  Oskrnavljen spomenik kulture
Tanjug/AP/Italian Culture Ministry - Copyright Tanjug/AP/Italian Culture Ministry

veličina teksta

Aa Aa

Holandski turista oskrnavio je zid sa rimskim freskama u istorijskoj kući u Herkulanumu, nedaleko od Napulja i oštetio zgradu koja je preživela vulkansku erupciju Vezuva 79. godine nove ere, saopštila je danas italijanska policija.

U saopštenju policije se navodi da je 27-godišnji turista brzo identifikovan nakon što su zaposleni na arheološkom lokalitetu otkrili da je zidna freska vandalizovana crnim, neizbrisivim markerom kojim se potpisao turista Holanđanin, prenosi Reuters.

 

 

Zbog ovog vandalskog čina turista iz Holandije se suočio sa optužbama za oštećenje i skvrnavljenje umetničkih dela i spomenika kulture.

Nakon erupcije vulkana Vezuv 79. godine n. e. Herkulanum, gradić nedaleko od Pompeje, ostao je pod debelim slojem pepela što je zaštitilo ruševine od pljačkaša i ostavilo posebno dobro očuvane ostatke drevne kulture.

Istorijski spomenici u Italiji često bivaju žrtve vandalizma od strane stranih turista koji žele da ostave svoj trag na istorijski značajnim mestima.

Tako je prošle godine, posetilac iz Engleske uhvaćen je zahvaljujući snimku koji je postavljen na društvenim mrežama na kojem se vidi kako ključem grebe svoje i ime svoje devojke na unutrašnjem zidu rimskog Koloseuma.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura