Aktuelno iz kulture

Bono Voks: Postoji Sarajevo u kojem živiš i radiš naspram onog koje nosiš sa sobom u svet

Komentari

Autor: Tanjug

15/08/2021

-

19:56

Bono Voks: Postoji Sarajevo u kojem živiš i radiš naspram onog koje nosiš sa sobom u svet
Bono Voks - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Pevač irskog rok benda Ju tu Bono Voks posetio je Sarajevo gde se danas pridružio nemačkom reditelju Vimu Vendersu na premijernom prikazivanju novorestaurirane verzije njegovog filma "Hotel od milion dolara" u okviru Sarajevo film festivala.


"Jako je dobro biti ovde i čini mi se kao da nisam bio tu jako dugo, a opet se čini kao kratko", izjavio je Voks, koji se sa Vendersom pojavio na crvenom tepihu ispred Narodnog pozorišta, gde se prikazuje "Hotel od milion dolara".

Pevač je sa svojom grupom Ju tu održao koncert u Sarajevu prvi i jedini put 1997. na stadionu Koševo, a potom je prisustvovao festivalskoj premijeri "Hotela od milion dolara" na Sarajevo film festivalu 2000. godine.

Voks je sada ocenio da postoje stvarno i magično Sarajevo, odnosno "jedno u kojem živiš i radiš naspram onog koje nosiš sa sobom u svet - to jedno mitsko Sarajevo".

"To mesto zabave, magije koje je i dalje za mene glavni grad suživota. Ovo je divan grad i ovo je odličan festival. Mislim da je ovaj festival gotovo kao vezivno tkivo između ta dva Sarajeva - on sjedinjuje vidljivo i nevidljivo u jednu sliku", izjavio je Voks.

Za triler dramu "Hotel od milion dolara" sa Džeremijem Dejvisom, Milom Jovović i Melom Gibsonom u glavnim ulogama, Venders je 2000. godine osvojio Srebrnog medveda na Berlinskom festivalu, a Voks je pisao scenario zajedno sa rediteljem i Nikolasom Klajnom. Film je prožet muzkom Bono Voksa.

Tanjug/27. Sarajevo film festival, 2021/Obala Art Centar

 

 

Venders je u petak uveče na otvaranju Sarajevo film festivala primio nagradu Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, a okviru festivala održava se retrospektiva njegovih filmova, među kojima je i restaurirani "Hotel od milion dolara".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura