Aktuelno iz kulture

Italija pobednik Evrovizije, Srbija zauzela 15. mesto: Publika dovela rokere na tron

Komentari

Autor: Euronews

22/05/2021

-

01:14

Italija pobednik Evrovizije, Srbija zauzela 15. mesto: Publika dovela rokere na tron
Italija pobednik Evrovizije, Srbija zauzela 15. mesto: Publika dovela rokere na tron - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Još jedna Evrovizija završena je napeto, a pobednika i to ubedljivog, iako to nakon glasanja žirija nije tako izgledalo, izglasala je publika.

"Rokenrol nikad ne umire", povikao je frontmen italijanskog benda Maneskin preuzimajući nagradu, koja je već drugo veliko priznanje za njihovu pesmu "Zitti e Buoni" s kojom su pobedili na ovogodišnjem San Remu.

Srpske predstavnice na 65. Pesmi Evrovizije plasirale su se na 15. mesto.

profimedia

Sanja, Ivana i Ksenija osvojile srca publike

Sanja, Ivana i Ksenija, koje su predstavljale Srbiju kao grupa Hurricane iako od žirija dobile dvadesetak glasova, publika je našim devojakam dala čak 82 poena. Jedinih 12 poena, Srbija je dobila od Severne Makedonije, a sedam poena dobili smo od Hrvata. Po jedan poen dobili smo i od muzičkih stručnjaka iz Albanije, koji su nam dali jedan poen.

Srbija je glasovima publike dobila 82 poena i to - pet dvanaestica stiglo je iz Slovenije, Severne Makedonije, Austrije, Švajcarske i Hrvatske. Toliko puta najveći broj poena od publike dobili su i pobednici iz Italije, Litvanije i Ukrajine.

Po pet poena srpske predstavnice dobile su od gledalaca iz Bugarske, a po četiri smo dobili od Italije i Malte. Po tri poena Hurricane je dobio i od gledalaca iz Nemačke i Francuske.

Pobednička pesma italijanskog benda osvojila je čak 524 poena, dok je sinoć mnoge izlenadilo to da predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva ni od žirija, ni od publike nije osvojio nijedan poen. Pre pet godina je promenjen sistem glsanja, ali se sada prvi put dogodilo da jedan predsatvnik ne dobije baš nijedan poen od žirija i publike.

Kotunjo, pa "Maneskin"

Inače, sinoć je grupa Maneskin ostvarila treću pobedu za Italiju, zemlju koja je poslednji put trijumfovala pesmom Insieme: 1992 Tota Kotunja, u Zagrebu 1990. godine.

Italijanski rok bend dobio je čak pet dvanaestica od publike, među kojima je jedna iz Srbije, i četiri od žirija. Ono što je bilo dobro je to što su tokom galsanja žirija osvojili dosta nižih poena. Dovoljno je reći da su dobili po 10 poena od gledalaca u 13 zemalja.

profimedia

Italijani trijumfovali u Roterdamu

Tako su oni od publike dobili čak 318 poena što je uz 206 poena od žirija napravilo razliku koju više ni Švajcarska koja se do poslednjeg minuta borila za prvo mesto sa predsatvnikom Francuske.

Drugoplasirana je francuska pevačica srpskog porekla Barbara Pravi, treće mesto osvojio je predstavnik Švajcarske. 

Predstavnici Francuske i Švajcarske osvojili su po osam dvanaestica od članova žirija, ali su kod publike podbacili - Francuska je dobila 12 poena samo od Belgije, Portugalije, Holandije i Španije, dok je predstavnik Švajcarske samo od Albanije.

profimedia

Drugoplasirana francuska predstavnica srpskog porekla

Ostaje žal za neostvarenom pobedom Francuske, koja bi bila istorijska, pošto bi se prvi put dogodilo da je jedna zemlja istovremeno pobednik i "Dečje pesme Evrovizije“ i velikog takmičenja.

U finale za najbolju pesmu Evrovizije plasiralo se dvadeset najboljih učesnika iz prve i druge polufinalne večeri.

Hurricane opet oborile rekord na Jutjubu

Nastup naših predstavnica pogledalo je više od 220.000 korisnika Jutjuba, a na drugom mestu je predstavnica Rusije sa oko 136.000 ljudi koji su pogledali njen nastup.

Tokom 65. Evrovizije, inače, oborena su dva rekorda ovog takmičenja: predstavnica Izraela Eden Alene otpevala je najviši ton koji se ikad čuo na izboru za pesmu Evrope (i Australije), a Moldavska predstavnica Natalija Gordijenko imala je najduže je pevala jedan ton.

Inače, Izrael je osvojio 17. a Moldavija 13. mesto.

Nakon prošlogodišnjeg otkazivanja Evrovizije, prvogu istoriji tog takmičenja, Roterdam se vratio na mesto domaćina i održao prvi događaj ove vrste još od izbijanja pandemije u martu prošle godine. Mnogi učesnici Evrovizije, kao i voditelji nacionalnih programa koji su se uključivali u samom kraju kako bi saopštili poene žirija, zahvalili su se Holandiji što je u teškom periodu za celi svet uspela da organizuje živopisni događaj koji uveseljava planetu još od maja 1956. godine.

Istini za volju, Ahoj arena koja inače prima 16.000 gostiju, u polufinalnim večerima, kao i u finalu mogla je da ugosti samo 3.500 ljudi, od kojih su svi prethodno testirani na koronavirus.

Efekti pandemije bili su primetni i u drugim aspektima, budući da islandska grupa Daði og Gagnamagnið nije mogla da nastupi uživo, zbog toga što su se dvojica njenih članova razbolela od kovida-19, a iz istog razloga svoj performans otkazao je i Dankan Lorens, izvođač koji je Holandiji 2019. pesmom "Arcade" doneo pobedu.

profimedia

 

San Marino pokušao je da privuče pažnju žirija i publike gostovanjem američkog repera Flo Ride uz njihovu predstavnicu Senhit, ali im to nije pošlo za rukom, pa je San Marino završio na 22. mestu, osvojivši ukupno samo 50 poena.

Evrovizija je jedan od najgledanijih događaja na svetu, koji je u 2019. gledalo više od 182 hiljade ljudi. 

Komentari (0)

Kultura