Aktuelno iz kulture

Kung-fu boginja Mišel Jeo: Džeki Čen je mislio da je ženi mesto u kuhinji, dok ga nisam isprašila

Komentari

Autor: The Guardian/Variety

05/09/2021

-

08:18

Kung-fu boginja Mišel Jeo: Džeki Čen je mislio da je ženi mesto u kuhinji, dok ga nisam isprašila
Kung-fu boginja Mišel Jeo: Džeki Čen je mislio da je ženi mesto u kuhinji, dok ga nisam isprašila - Copyright AP/Chiang Ying-ying, AP/Joel C Ryan

veličina teksta

Aa Aa

Film "Šeng-Či i legenda o deset prstenova", koji se prikazuje i u bioskopima Srbije, već je na korak da donese izvanrednu zaradu producentima i autorima budući da je u samo prva četiri dana prikazivanja, prema prvim procenama o kojima piše Variety, ostvario između 75 i 85 miliona dolara na blagajnama.

Najnoviji Marvelov film mogao bi biti poseban iz najmanje tri razloga. Kao prvo, ovaj Marvelov junak ne poseduje moći koje nisu sa ovog sveta, već majstorski kombinuje veštine kung-fua i taj-čija, drugi razlog bi se mogao naći u činjenici da se sama radnja više okreće duhovnim momentima, iako akcionih scena ne manjka, i pod tri - u filmu "Šeng-Či i legenda o deset prstenova" maestralnu ulogu ponovo je ostvarila Mišel Jeo.

Mišel Jeo je danas jedna od retkih glumica poreklom iz Azije koja ima dugu i uspešnu karijeru u Holivudu. I sama je više puta govorila o nedovoljnoj predstavljenosti azijatske zajednice u Holivudu, te stoga ne čudi što je prihvatila ulogu u prvom Marvelovom filmu sa azijskim superherojem.

Ali Mišel nije samo kung-fu boginja. Ona je i nekadašnja balerina, učenica Džekija Čena, Bondova devojka u "Sutra nikad ne umire", zvezda "Pritajenog tigra, skrivenog zmaja", "Memoara jedne gejše", Besonove "Dame" u kojem tumači lik mjanmarske političarke u kućnom pritvoru i nobelovke Aung San Su Ći.

U svet glume je ušetala kao kaskaderka, a taj "mačo svet" s kojim je i delila teretanu u Hongkongu, kako se glumica u razgovoru za The Guardian prisetila, na početku je nije posmatrao kao fantastičnog borca. Za njih, ona je bila samo mis Malezije.

"Doslovno su me iz daljine, i sklopljenih ruku, posmatrali. `Ova mala zaista želi ovo da radi?!`, komentarisali su. Ali pratila sam ih i ja, kako se kreću i bila sam u toj teretani od 8.30 ujutru do zalaska sunca, svaki dan", seće se Mišel svoje upornosti da uspe u tom "muškom svetu".

AP/Joel C Ryan

 

Njen san bio je da postane balerina. U London je i došla kako bi pohađala Kraljevsku akademiju igre, ali je zbog povrede leđa morala da odustane već u 16. Kako kaže, savete lekara da pronađe neku drugu disciplinu i objašnjenja direktora škole da se može izraziti telom i na druge načine, prvo je shvatala kao šalu. Ali onda je okrila glumu i akciju i, dodaje, shvatila kako da usmeri energiju.

U Marvelovom ostvarenju nije imala zahtevnih borilačkih zadataka, baš kao što ih nije imala ni u drugom filmu koji je nedavno snimala, "Gunpowder Milkshake".

"Kada smo počinjali u Hongkongu, nismo imali pomoć ovih novih, savremenih tehnologija. Samo bi izašao i uradio to što se od tebe zahtevalo", navodi Mišel, pa podseća na scenu kada je izvela skok motociklom na voz u pokretu u filmu "Supercop" iz 1992, koji je snimala sa Džeki Čenom.

"Osećala sam se nepobedivo", dodaje glumica i navodi da je čak Čen jednom prilikom molio da ne izvodi tako lude vratolomije jer onda on mora da uradi još nešto bolje.

Na pitanje da li je istina da je smatrao da je ženi mesto u kuhinji a ne u akcionim filmovima, Mišel odgovara rečima: "Nekada je tako mislio. A onda sam ga ja isprašila."

Prema njenim rečima i danas na svakom koraku vidi koliko su žene u nepovoljnijem položaju i koliko sve žrtvi moraju da podnesu.

Oliver Stoun je nazvao "ženom elegancije i veličanstvene milosti", a kad je zbog povreda zadobijenih na snimanju "The Stunt Woman" završila u bolnici, Kventin Tarantino je dotrčao da je vidi - seo je kraj njenih nogu i prepričavao kadar po kadar svih filmova koje je snimila.

Mišel Jeo je i nosilac francuskog ordena Legije časti i ambasador dobre volje UN.

Komentari (0)

Kultura