Aktuelno iz kulture

Venecija spremna za epski dvoboj Ridlija Skota: Premijerno "Poslednji dvoboj", čuvenom reditelju Kartijeova nagrada

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Variety

07/09/2021

-

13:07

Venecija spremna za epski dvoboj Ridlija Skota: Premijerno "Poslednji dvoboj", čuvenom reditelju Kartijeova nagrada
MCF MegaComFilm/Promo - Copyright MCF MegaComFilm/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Čuvenom sinaesti, reditelju Ridliju Skotu će 10. septembra, uoči premijere novog epskog spektakla "Poslednji dvoboj" na 78. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji biti dodeljena novoustanovljena Kartijeova nagrada za najboljeg reditelja (Cartier Glory to the Filmmaker Award).

Ova nagrada je "posvećena ličnosti koja je na originalan način doprinela savremenoj filmskoj industriji", kako se navodi u saopštenju festivalskog tima.

MCF MegaComFilm/Promo

Ridli Skot prima 10. septembra nagradu za najboljeg reditelja u Veneciji

Ridli Skot će nagradu primiti 10. septembra u čuvenoj Sala Grande, pre početka najnovijeg blokbastera "Poslednji dvoboj" (The Last Duel) sa zvezdanom glumačkom postovom koju čine Adam Drajver (Triologija Zvezdane staze), Met Dejmon (Dobri Vil Hanting, Bornov identitet, Marsovac) i Ben Aflek  (Iščezla, Računovođa, Betmen protiv Supermena: Zora pravednika) na čelu sa damom Džudi Komer (Ubiti Iv, Glavni heroj).

Ridli Skot je sasvim izvesno pravni izbor za režiju ovog ostvarenja jer pored toga što je osvedočeni poznavalac epskih drama, u prilog tome idu njegovi filmovi "Duelisti" (1977), "Gladijator" (2000), "Prometej" (2012) i "Egzodus: Bogovi i kraljevi" (2014), njemu je i 2003. godine dodeljena viteška titula za doprinos sedmoj umetnosti.

Ova istorijska drama u kojoj supruga viteza iznosi teške optužbe za silovanje objedinjuje  u jednoj osobi sve muke ženske opresije 14. veka. Kralj Čarls VI objavljuje da će vitez Žan de Karuž (Met Dejmon) spor  izazvan sumnjom da je njegov štitonoša Žak le Gri (Adam Drajver) silovao njegovu suprugu (Džodi Komer) dok je on bio na ratištu, rešiti surovim dvobojem.

MCF MegaComFilm/Promo

 

Film je adaptacija istoimene knjige, a Aflek je trebalo da igra Legrijevu ulogu. Međutim, nakon toga je odlučio da uzme manju ulogu grofa.

Ovo će biti prvi Dejmonov i Aflekov zajednički film posle "Džej i Tihi Bob uzvraćaju udarac" iz 2001. godine.

Rad sa Skotom, koji stoji iza nekih od najmoćnijih ženskih likova u istoriji kinematografije, od Ripli iz "Osmog putnika" do "Telme i Luiz", i za Džudi Komer je bio "ostvarenje sna".

"On ima takvu viziju i posvećenost detaljima, da je to neverovatno", rekla je za Variety Komer i prokomentarisala njegovu tehniku da istu scenu snima sa četiri ili pet kamera.

"To je nečuveno. Osećala sam se tako razmaženom. Sećam se da mi je kasnije Met rekao: ' Vrlo brzo ćeš shvati i kako smo razmaženi kad radimo sa Ridlijem'. Jer više kamera znači da sve snima istovremeno. Nema vremena za otaljavanje ili da štedite energiju za trenutak kad se kamera okrene prema vama. To sve ljude na setu angažuje na način koji nikad nisam iskusila", rekla je glumica i dodala da zahvaljujući ovom metodu emocionalno teške scene mogu snimiti iz samo dva ili tri pokušaja.

Imajući u vidu temu filma, da li je primetila paralele sa #MeToo pokretom?

"Ono što je meni najupečatljivije i verovatno najšokantnije u ovoj priči je što je tako relevantna u današnjem društvu i mislim da možete da vidite da je to slučaj sa svakom decenijom koja je za nama", rekla je glumica.

Bioskopska publika može od 14. oktobra očekivati film "Poslednji dvoboj" na repertoarima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura