Aktuelno iz kulture

FOTO Kako su umetnici pre sto godina zamišljali 21. vek?

Komentari

Autor: Art Net

20/09/2021

-

10:43

FOTO Kako su umetnici pre sto godina zamišljali 21. vek?
FOTO Kako su umetnici pre sto godina zamišljali 21. vek? - Copyright Armand Gervais et Cie

veličina teksta

Aa Aa

Ilustracije francuskog umetnika Žan-Marka Kotea s prelaska iz 19. u 20. vek na kojima je oslikavao svoju viziju 2000. godine, inspirisale su čak i čuvenog Isaka Asimova, a sada mogu da se kupe po ceni od 10.000 dolara po setu.

Kartice sa šarmantnim sličicama poznate su pod nazivom "Francuska 2000. godine" (France En L’An 2000) i izvanredan su primer takozvanog retro-futurizma.

Armand Gervais et Cie

Stanica aero-taksija

"Briljantno su izvedene: svaka kartica je jedna minijaturna priča. Poruka balansira između optimizma i šaljive samokritike, a umetnički stil je izvanredan primer stila iz 19. veka, koji je uticao na stimpank estetiku današnjice", kaže Rebeka Romni, osnivač Type Punch Matrix knjižare, koja trguje retkim knjigama.

Slike je poručio proizvođač igračaka "Armand Gervais et Cie" za Svetsku izložbu u Parizu 1900. godine, a Kote koji je u to vreme bio slobodni komercijalni umetnik, često je sarađivao sa tom kompanijom. Karte su odštampane, ali se nikad nisu prodavale, jer je firma iznenada zatvorena nakon smrti njenog osnivača 1899. godine.

Decenijama su ilustracije sa njihovim retro-futurističkim prikazima svakodnevnog života bile potpuno zaboravljene. Srećom, do njih je došao niko drugi do veliki pisac naučne fantastike Isak Asimov. Naime, pisac Kristofer Hajd našao je karte kod jednog trgovca antikvitetima, koji je dvadesetih godina otkupio kompletan inventar kompanije Gervais i podelio ih sa Asimovim.

Ilustracije su poslužile kao inspiracija za njegovu knjigu "Dani budućnosti", piše Art Net.

Armand Gervais et Cie

Leteći vatrogasci

"I danas su relevantne i postaju sve više kako vreme prolazi", kaže Romni. 

"Jedna kartica prikazuje naučnika kako ispituje mikrobe, druga nešto vrlo slično razgovoru preko Zuma. Nacrtao je čak i spravu koja radi ono što obavljaju Rumba usisivači. Razgledanje ovih kartica je kao susret s prijateljem kog niste videli od srednje škole. To suzbijanje vremena ima osećaj kao da se istovremeno nalazite u dva vremenska perioda", kaže ona.

Priredila: S. R.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu