Aktuelno iz kulture

Norvežani snimili svoju verziju videa Buka magazina "Hejt SLOVEni, još ste živi"

Komentari

Autor: Buka

29/09/2021

-

22:21

Norvežani snimili svoju verziju videa Buka magazina "Hejt SLOVEni, još ste živi"
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Norveški pandan snimljen je prema originalnom Bukinom videu "Hejt SLOVEni, još ste živi!?", objavljenom u aprilu 2021. godine u okviru Kampanje protiv govora mržnje.

Video na norveškom jeziku snimljen je za potrebe tamošnje kampanje protiv govora mržnje na internetu uz poruku  "Stophatecomments" / "Stoppnetthets".

Na ideju za snimanje norveške verzije videa došao je Semir Mujkić, koji  živi i radi u Norveškoj.

"Akcija u vezi govora mržnje inspirisala je vaše kolege u Skandinaviji – Norveškoj. U poslednje vreme je govor mržnje preko društvenih medija sve prisutniji i u Norveškoj. Video je inspiracija za Norvežane da naprave jednu svoju verziju, a u vezi aktuelne problematike. Oni to shvataju vrlo ozbiljno", napisao je Mujkić u mejlu upućenom redakciji Buke. 

Video je režirao Stefan Strandberg, koji je zatražio dozvolu da za uzor koristi Bukin video. U mejlu upućenom redakciji Buke, Strandberg kaže:  

"Ovdje u Kristiansandu, gradiću na južnoj obali Norveške, doživeli smo puno sličnih govora mržnje na društvenim mrežama. Stoga želimo da napravimo video koji je nadahnut vašim filmom i reinterpretirati ga tako da se uklapa u prepoznatljivost našeg grada, kako u pogledu dijaloga, lokacija, likova, izbora muzike i kamere. Zadržavamo koncept: da obični kupci i zaposleni u trgovini mešaju ugodan svakodnevni jezik s tamnim jezikom mržnje koji doživljavamo na društvenim mrežama. Film će na društvenim mrežama širiti sve političke stranke mladih, tako da postane međustranačka poruka, koja će, nadamo se, doprineti manjem govoru mržnje na društvenim mrežama u našem gradu", napisao je režiser norveškog videa Stefan Strandberg, u mejlu u kojem je tražio dozvolu da za uzor koristi Bukin video, prenosi portal Buka.

Originalni video "Hejt SLOVEni, još ste živi" režirao je Predrag Ličina za potrebe Kampanje protiv govora mržnje koju je vodio magazin Buka.

Video je pogledalo oko 10 miliona ljudi u svim zemljama bivše Jugoslavije.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura