Aktuelno iz kulture

Toma Zdravković dobija spomenik u beogradskoj Skadarliji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/09/2021

-

16:06

Toma Zdravković dobija spomenik u beogradskoj Skadarliji
Toma Zdravković dobija spomenik u beogradskoj Skadarliji - Copyright WIkipedia.org/ Znameniti Aleksincani. Muzej Aleksinac

veličina teksta

Aa Aa

Grad Beograd je sa zadovoljstvom prihvatio inicijativu koju je podneo Rasilj Ljaljić u svojstvu građanina da Toma Zdravković dobije spomenik u Beogradu, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić posle sastanka kome su prisustvovali predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Andrea Radulović i sekretar za kulturu grada Beograda Ivan Karl.

"Na sledećoj sednici Skupštine grada donećemo odluku o podizanju spomen-obeležja koje bi moglo da bude u Skadarliji, upravo na mestu gde je poslednji put pevao", Vesićeve reči prenosi Beograd.rs.

Naglasivši da je Toma Zdravković deo istorije našeg grada i naše kulture, Vesić je istakao da će biti raspisan konkurs na kojem će učestvovati Zavod za zaštitu spomenika kulture budući da je Skadarlija pod zaštitom države i spada u kulturno-istorijsku celinu.

"Kažu da čovek može da umre dva puta, jednom fizički, a drugi put kada svi zaborave na njega. Ako je to tačno, Toma Zdravković nikada neće umreti jer ga se sećaju i generacije koje su došle posle njegove smrti", naveo je zamenik gradonačelnika.

beograd.rs

Karl, Ljajić, Vesić i Radulović

Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije, Rasim Ljajić je predao u svojstvu građanina u Gradskoj upravi Grada Beograda inicijativu da Toma Zdravković dobije spomenik u glavnom gradu upravo na dan kada se navršava 30 godina od kad je preminuo legendarni muzičar.

Prema njegovim rečima, predlog je da to bude u Skadarskoj ulici ispred broja 26, te da nema ništa protiv ukoliko Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Grada Beograda odluči da to bude na nekoj drugoj lokaciji.

"Svakako smatramo da Toma Zdravković, pesnik, kompozitor i pevač, zaslužuje da dobije spomenik u Beogradu. Bio je jedinstven i poznat ne samo u Beogradu i Srbiji već i na celokupnom prostoru bivše Jugoslavije. On je čovek koji je svoj život slikao muzičkim notama, dok su njegove pesme i danas popularne kao i u vreme kada su nastajale, i to u svakom gradu naše bivše države", kazao je predsednik", rekao je Ljajić, dodavši da se u istraživanju koje su sproveli ovim povodom 64 odsto Beograđana pozitivno izrazilo o ovoj inicijativi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura