Aktuelno iz kulture

Nagrada od milion evra "otkrila" dobro čuvanu književnu tajnu: Iza pseudonima Karmen Mola kriju se trojica muškaraca

Komentari

Autor: CNN

19/10/2021

-

22:05

Nagrada od milion evra "otkrila" dobro čuvanu književnu tajnu: Iza pseudonima Karmen Mola kriju se trojica muškaraca
Nagrada od milion evra "otkrila" dobro čuvanu književnu tajnu: Iza pseudonima Karmen Mola kriju se trojica muškaraca - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sve do petka i dodele priznate španske književne nagrade "Planeta", tamošnja i šira književna javnost nije dovodila u pitanje da se iza pseudonima Karmen Mola kriije neko drugi do žena. Međutim, nagrada i novčani iznos od milion evra izvukli su iz anonimnosti trojicu muškaraca koji, kako se ispostavilo, potpisuju popularne kriminalističke trilera.

Televizijski scenaristi Agustin Martinez, Horhe Diaz i Antonijo Merseo napravili su pravu pometnju i šokirali prisutne na ceremoniji, među kojima su bili i španski kralj Felipe i kraljica Leticija, kada su izašli na binu da preuzmu nagradu i otkrili identitet popularnog autora, piše CNN.

Na zvaničnim stranicama, Karmen Mola predstavljena je kao autorka rođena u Madridu, koja piše pod pseudonimom u želji da ostane anonimna, a postavljene su i serije fotografija na kojima se vidi nepoznata žena koja skriva lice od objektiva. Za Karmen često navode da je u pitanju "španska Elena Ferante".

Glavni lik u romanima Karmen Mola uglavnom je detektivka Elena Blanko, koju je izdavač Penguin Random House opisao kao "neobičnu i usamljenu ženu", koja voli "rakiju, karaoke, kolekcionarske automobile i seks u džipovima".

Međutim, knjiga koja je osvojila nagradu "Planeta" nije priča o detektivki Blanko. U pitanju je istorijski triler pod nazivom "Zver" (The Beast), čija se radnja dešava tokom kolere 1834. i u fokusu priče su novinar, policajac i mlada žena koja tragaju za serijskim ubicom.

Španski mediji su i ranije primećivali da je priličan kontrast između nasilnih, krvavih i vrlo slikovitih romana i onoga što se znalo o autoru - da je u pitanju udata i porodična univerzitetska profesorka.

"Nije nikome promaklo da je ideja o univerzitetskom profesoru i majci troje dece, koja ujutru predaje algebru, a potom u popodnevnim satima piše divljačke i jezive nasilne romane, bila zapravo dobra marketinška operacija", ocenio je španski El Mundo nakon što je otkriveno ko stoji iza pseudonima popularnog autora.

Martinez, Diaz i Merseo ne žele da priznaju da su izabrali ženski pseudonim kako bi bolje prodavali knjige, već ističu da su to uradili kako bi "sakrili imena". Inače su i sami dobro poznati u španskoj javnosti kao scenaristi popularnih TV serija, ali i romana. 

Vest da se iza pseudonima Karmen Mola kriju trojica muškaraca nije oduševila mnoge njihove kolege. Među njima je i Beatris Himeno, koja sebe opisuje kao spisateljicu i feministkinju, a koja je bila i direktorka Ženskog instituta, španskog nacionalnog tela za ravnopravnost, na Tviteru je "osula paljbu" na autore.

"Osim što su koristili ženski pseudonim, ovi momci su godinama davali intervjue. To nije samo ime, već lažni profil koji su koristili za čitaoce i novinare. Oni su prevaranti!", napisala je ona na Tviteru.

Svetski mediji podsećaju da je prošle godine upravo regionalni ogranak Ženskog instituta preporučio jedan od Molinih romana u okviru izbora knjiga autorki, među kojima su se našli i kanadska pesnikinja Margaret Atvud i španska književnica Iren Valjeho. Izbor dela je preporučen kao način da se pomogne "razumevanju stvarnosti i iskustvima žena u različitim periodima istorije i doprinese podizanju svesti o pravima i slobodama".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura