Aktuelno iz kulture

Stvarno ubistvo koje je inspirisalo seriju "Tvin Piks" i dan danas je misterija

Komentari

Autor: Live Science

14/11/2021

-

23:42

Stvarno ubistvo koje je inspirisalo seriju "Tvin Piks" i dan danas je misterija
Laura Palmer - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ubistvo iz 1908. godine koje je inspirisalo priču o Lori Palmer u popularnoj seriji "Tvin Piks", i dan danas vodi se kao nerešeno. 

Poput Palmer, 20-godišnja Hejzel Dru brutalno je ubijena pod misterioznim okolnostima 7. jula 1908. godine, a njeno telo otkriveno je u jezeru četiri dana kasnije. Što su istražitelji dublje tragali za odgovorima na pitanje šta joj se dogodilo, to je njena smrt bivala sve veća misterija.

Ko je ubio Hejzel Dru?

Pisci Dejvid Bušman i Mark Givens nedavno su se vratili tom starom slučaju u novoj knjizi "Murder at Teal's Pond: Hazel Drew and the Mystery That Inspired Twin Peaks", koja će biti objavljena 1. januara sledeće godine. Njihova rekonstrukcija zločina i njegovih posledica otkrila je brojne kontradiktornosti o mogućem identitetu Hejzelinog ubice, ali i o njenom životu, o čemu su govorili na panelu posvećenom toj knjizi na njujorškom Komik Konu.

Jedan od autora serije "Tvin Piks" Mark Frost čuo je za Dru dok je još bio dečak. Baka mu je pričala strašnu priču o ženi koja je pronađena u jezeru nadomak njihove vikendice u državi Njujork, a slika koju je tada zamislio ostala mu je u glavi godinama. Frost, koji je napisao predgovor za novu knjigu, svoje sećanje pretočio je u seriju "Tvin Piks".

Inače, upravo njegovo predavanje o tom slučaju za studente Univerziteta u Južnoj Kaliforniji inspirisalo je Bušmana i Givensa da napišu knjigu. Budući da se Frost nije sećao detalja o smrti Dru, pisci su nastavili da istražuju slučaj i utvrdili da je reč o ubistvu u Taortonu, selu nadomak jezera Njujork. Prvi put su ga posetili 2016. godine i počeli da sklapaju deliće slagalice o životu žrtve, ali bez savremene forenzike nisu mogli da pronađu mnogo odgovora.

Dru je poticala iz siromašne porodice a od 14. godine živela je kao sluškinja za tri bogata muškarca u mestu Troj u Njujorku. 

"To su bili ekstremno moćni, politički uvezani ljudi, od kojih su dvojica bili kandidati za gradonačelnika, a jedan bio gradski urbanista", kaže Bušman za Live Science.

Međutim, ona je neočekivano dala otkaz na poslu samo nekoliko dana pre svoje smrti, "pod nerazjašnjenim okolnostima".

"Čak ni njeni najbliži prijatelji nisu znali da će to uraditi", dodao je autor.

"Živim za damu plave kose"

Iako niko od njenih poslodavaca nije bio optuživan, dvojica su u vreme kada je Dru radila za njih, bili upleteni u skandale, o kojima je, smatraju autori, žrtva možda nešto znala. Osumnjičeni su svojevremeno bili jedan "čudni stari ujak" i tinejdžer koji je bio "nezdravo zaljubljen" u Hejzel, a nijedan od njih dvojice nije imao alibi.

Nakon što je Dru dala otkaz, prijateljica ju je primetila na železničkoj stanici, a ona joj je rekla da "ide niz reku". Međutim, jedini voz koji je u to vreme polazio sa stanice, išao je ka severu za Albani. 

Devojka je bila i mnogo društvenija, nego što su članovi njene porodice znali. Iako su je tetka i rođaci opisali kao stidljivu pobožnu devojku, koja "nikad ne izlazi sa momcima", njena pisma su otkrila da je imala mnogo udvarača, a u jednom od njih bilo je nagoveštaja nasilja.

profimedia

Telo Hejzel Dru pronađeno je u obližnjem jezeru

Jedan muškarac po imenu Henri izvinio joj se što joj je ostavio modrice na zglobovima šaka. "Živim samo za moju damu plave kose, za koju vežem nezaboravne uspomene i biću joj veran do smrti", napisao joj je on.

"Možda je dru imala još neki nasilan kontakt sa 'Henrijem' ili nekim drugim dečkom, što je na kraju dovelo do njene smrti", rekao je Givens na panelu.

"U seriji 'Tvin piks' glavni likovi Odri Horn i agent Federalnog istražnog biroa Dejl Kuper, razgovaraju o tome kako su 'tajne opasne stvari'. Mislim da je neporecivo da je Hejzel imala tajne", dodao je Bušman.

Da li je jedna od tih tajni bio identitet njenog ubice? Džervis O'Brajan, okružni tužilac zadužen za istragu objavio je u jednom trenutku da zna ko je ubio Hejzel, ali na kraju niko nije optužen za taj zločin. Iako Bušman i Givvens u knjizi iznose svoje pretpostavke, jasan odgovor na to pitanje verovatno nikada nećemo imati.

Komentari (0)

Kultura