Aktuelno iz kulture

Film Džonija Depa "Minamata" konačno i u američkim bioskopima

Komentari

Autor: Deadline, Euronews Srbija

02/12/2021

-

15:28

Film Džonija Depa "Minamata" konačno i u američkim bioskopima
Film Džonija Depa "Minamata" konačno i u američkim bioskopima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Film Džonija Depa "Minamata" konačno će se od 15. decembra naći u američkim bioskopima, ali ne u distribuciji MGM, koji je prvobitno otkupio prava na film. Budući da mesecima nije došlo do "lansiranja" filma, sada su iza ostvarenja reditelja Endruja Levitasa stali kompanija "Iervolino & Lady Bacardi Entertainment" i "Samuel Goldwyn Films", tako da će se "Minamata" naći na repertoaru bioskopa u Severnoj Americi, Deadline.

"Uz izvanrednu glumu i zadivljujuću režiju, `Minamata` je vrsta filma sa smislenim pripovedanjem koje uvlači publiku u priču. Oduševljeni smo što smo u mogućnosti da organizujemo i učestvujemo u ovoj kampanji zajedno sa Samuel Goldwyn Films, a kojom pozivamo publiku da vidi ovu priču", kazao je Andrea Iervolino, generalni direktor i suosnivač ugledne kompanije "Iervolino & Lady Bacardi Entertainment" i "Iervolino Studios", koja posluje i u Beogradu i Novom Sadu.

"Samuel Goldwyn Films" je poznata kao distributerska kuća koja promoviše autorske, nezavisne ili arthaus filmove, a koja je prošle godine stala iza američke distribucije nagrađivanih i hvaljenih filmova "Druga runda" i "Čovek koji je prodao svoju kožu".

Prema rečima reditelja, scenariste i producenta Endruja Levitasa, sa oduševljenjem je dočekao vest o početku američke distribucije "Minamate" jer smatra važnim da publika i u tom delu sveta sazna o onome šta se dešavalo u Minamati.

"Utišavanje marginalizovanih glasova i svih onih koje (a među kojima su i umetnici) iza sebe ostavljaju korporativni moćnici, mora da se završi. I ova naša priča, koja će konačno izaći na videlo i u Severnoj Americi, nadamo se da će ponuditi bar malo mira žrtvama i njihovim porodicama koji su prošli kroz previše toga", poručio je reditelj.

"Minamata" je istinita priča u kojoj Džoni Dep igra čuvenog fotoreportera Judžina Smita, koji isprva nevoljno prihvata zadatak da otputuje u Japan i istraži trovanje stanovnika ribarskog mesta. Naoružan samo svojom pouzdanom kamerom - protiv moćne korporacije Čiso, zbog koje je hiljade građana obalskog grada otrovano živom pedesetih godina prošlog veka, Smit će morati da stekne iznevereno poverenje zajednice i napravi takvu fotografiju, koja će ovu potresnu priču preneti u svet.

 

Film, koji je sniman i u Srbiji, premijerno je prikazan na Berlinalu prošle godine, a bioskopska premijera je trebalo da bude održana još u februaru. Kako je bioskopska distribucija prolongirana, reditelj je u otvorenom pismu optužio MGM da "sahranjuje" film samo zbog toga što u njemu igra Dep (koga je pre više od pet godina optužila bivša supruga Amber Herd za fizičko zlostavljanje).

Reditelj je u pomenutom pismu naveo i to da MGM brine da će se "lični problemi glumca negativno odraziti na njih" i optužio je studio da je omanuo u "moralnoj obavezi" da objavi film i zahtevao da objasne žrtvama Minamate "zašto misle da je privatan život glumca važniji od njihove mrtve dece".

MGM je tada demantovao navode, uz odgovor da će film biti prikazan na jesen, ali bez preciziranja datuma premijere.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura