Aktuelno iz kulture

Džordž Kluni: Zašto sam odbio 35 miliona dolara za dan snimanja

Komentari

Autor: Guardian

04/12/2021

-

11:28

Džordž Kluni: Zašto sam odbio 35 miliona dolara za dan snimanja
Džordž Kluni - Copyright Tanjug/AP/Vianney Le Caer

veličina teksta

Aa Aa

U intervjuu za Guardian Džordž Kluni je govorio o svom novom rediteljskom poduhvatu "The Tender Bar", varljivosti slave, razlozima zašto sve manje glumi, ali i zašto je odbio 35 miliona dolara za jedan dan posla.

Američki glumac, reditelj i producent Džordž Kluni (60) vratio se iza kamera, da režira film "The Tender Bar" koji će od 17. decembra biti dostupan na striming platformi "Amazon prajm". To je priča o dečaku Džej Aru (Danijel Ranijeri i, u kasnijim godinama, Taj Šeridan) koji odrasta uz samohranu majku (Lili Rejb) i plahovitog ujaka (Ben Aflek).

Za razliku od dosadašnjih Klunijevih rediteljskih ostvarenja, kao što su "Martovske ide", "Operacija: Čuvari nasleđa" ili "Laku noć i srećno", ovo ostvarenje nema nikakav politički prizvuk. Naprotiv, atmosfera je na tragu nostalgično-romantične serije "Čudesne godine" (1988-1993), ocenjuje autor britanskog Guardiana.

"To je i bila ideja. Cela Amerika je poslednjih pet godina bila uvučena u mržnju i bes, ponekad sam i sam bio deo toga. A ovo je jedna prava topla priča, jedan nežan film koji sam poželeo da radim. Pomislio sam, možda bi i publika htela da bude deo jednog takvog prijatnog iskustva", objašnjava Kluni za - otkriva Kluni u razgovoru za ovaj britanski dnevnik.

Ovo je, međutim, tek drugi film koji Kluni režira, a u kojem ne igra. Od kada se 2014. oženio britansko-libanskim advokatom za ljudska prava, Amal Alamudin (44), zapanjujuće je koliko je usporio sa karijerom, konstatuje "Gardijan".

"Generalno, dobrih uloga nema baš u izobilju i, vidite, ja ne moram da glumim. Supruga i ja smo baš pričali o tome proletos kada sam napunio 60. Rekao sam joj: 'Još uvek se dobro držim i oboje volimo to što radimo, ali treba da pazimo da se ne pretrpamo obavezama', tako da nam je važno i da živimo svoje živote", ističe Kluni, koji je nedavno u Australiji počeo snimanje romantične komedije "Ticket to Paradise" sa Džulijom Roberts, a sledećeg leta u Velikoj Britaniji radi na filmu sa Bredom Pitom o kojem za sada nema mnogo detalja

Kluni je jedna od malobrojnih holivudskih zvezda koja je uspela da održi skoro pa bezgrešnu višedecenijsku karijeru. Tokom bezmalo 30 godina u šoubiznisu, njegovo ime nije bilo vezano ni za jedan skandal niti bilo kakav nepristojan ispad u javnosti.

Sestrić nekadašnje velike džez pevačice Rouzmeri Kluni, koja je igrala uz Binga Krozbija u "Belom Božiću" (1954), Džordž priznaje da ga je uvek privlačio Holivud i da je sanjao o njemu, ali bio i vrlo realan.

"Imao sam 33-34 godine kada je `Urgentni centar` počeo da se emituje, tako da je mene slava relativno kasno stigla. Rouzmeri je bila velika zvezda, ogromna! A onda se pojavio rokenrol i njena karijera je krenula nizbrdo. Ništa joj nije bilo jasno: kako to da je sa 21 bila u centru pažnje, a sa 26 je sve nestalo. Ja sam imao sreću da iz prve ruke shvatim kako slava ima vrlo malo veze s tobom", kaže glumac.

Rođen i odrastao u Kentakiju i Ohaju, Džordž je sin gradske poslanice Nine i uglednog novinara Nika, koje često navodi kao svoje uzore.

"U mestu gde sam odrastao moji roditelji su vrlo uvaženi članovi zajednice i ne bih želeo da uradim bilo šta da ih osramotim. Otac mi je dao samo jednu stvar u amanet: 'Čime god da se baviš, uvek preispituj one koji imaju veću moć od tebe i brani one koji imaju manju", tvrdi Kluni.

Poslednjih 20 godina često je učestvovao u raznim političkim kampanjama, tražeći razrešenje konflikta u Darfuru, pomažući sirijskim izbeglicama, ali i ulazeći u otvoren sukob sa raznim "neprijateljima" od Donalda Trampa do britanskog tabloida "Dejli mejla".

"Bilo bi me baš sramota da, tokom Trampovog režima, nisam javno rekao ništa protiv nekih užasnih stvari koje je radio. Zar da mi sin i ćerka sutra kažu: 'Tramp je stavljao decu u kaveze, a ti si na to ćutao?!'", objašnjava glumac, navodeći kao svoje najveće uzore, i privatno i profesionalno, Pola Njumena i Gregorija Peka.

Nije vredno izgubiti ni minut mirnog sna

Prema procenama stranih medija, Džordž Kluni je "težak" preko 500 miliona dolara, pa i ne čudi što je "smanjio gas" u smislu karijere. Sa kumom Rendijem Greberom (suprugom supermodela Sindi Kroford) osnovao je kompaniju za proizvodnju tekile "Kazamigos" koju su pre četiri godine prodali za milijardu dolara, a dugogodišnje je zaštitno lice "Nespresa" za honorar od oko 40 miliona. 

Iako je tu i tamo bilo nekih kontroverzi oko ovog proizvođača kafe, Kluni je istakao za "Gardijan" kako, kada god neko ukaže na neki problem u kompaniji, ona ih i reši, predupredivši tako pitanje novinarke u vezi sa prošlogodišnjim izveštajem o tome kako plantaže kafe u Gvatemali, koje snabdevaju švajcarski konglomerat "Nestle" (vlasnika "Nespresa"), angažuju decu za rad. Prema ranijim pisanjima pomenutog britanskog dnevnika, Kluni je 2013. postao član Savetodavnog odbora za održivost "Nespresa" i iste godine je išao u Kostariku da se lično uveri u radne uslove na plantažama.

Kluni je potom "priznao" i da je ipak odbio jednu drugu ponudu za reklamu.

"Dobio sam ponudu od jedne avio-kompanije: 35 miliona dolara za dan snimanja, ali sam pričao sa Amal i odlučili smo da ipak odbijem. Firma je bila iz zemlje koja može da bude problematična, iako nam je saveznik, i pomislio sam da nije vredno da zbog toga izgubim i minut mirnog sna", obrazložio je Kluni, bez otkrivanja o kojoj državi je reč.

Preporuka za vas

Džordž Kluni pomaže meštane jezera Komo: Gore je nego što sam mislio, biće potrebne godine i milioni dolara da se sanira šteta od poplave

Komentari (0)

Kultura