Aktuelno iz kulture

"Dela" Aleksandra Tomaševića u Galeriji Vasić

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/12/2021

-

14:54

"Dela" Aleksandra Tomaševića u Galeriji Vasić
Aleksandar Tomašević, Delo 63-54,1964.god - Copyright Vladimir Miloradović i Vladimir Popović

veličina teksta

Aa Aa

Izložba "Dela" Aleksandra Tomaševića (1921-1968) biće otvorena u utorak, 14. decembra, od 19 do 20 časova u beogradskoj Galeriji Vasić, i trajaće do 31. decembra tekuće godine, u kojoj se navršava sto godina od rođenja umetnika.

Publika će imati priliku da vidi radove Aleksandra Tomaševića iz dva velika poslednja ciklusa, koji predstavljaju vrhunski domet ukupnog slikarevog opusa, oba pod nazivom "Delo", prikazana na izložbama 1967. godine u Galeriji Doma JNA i posthumno 1968. godine u Galeriji ULUS-a.

Vladimir Miloradović i Vladimir Popović

 

Na prvoj od navedenih izložbi, 1967. godine, Tomašević prikazuje ciklus tempera na panelu, čistih geometrijskih formi na kojima postupkom rada temperom postiže kompaktnu, blago reljefnu fakturu koja podseća na hrapavu zidnu površinu freske i odaje inspirativno umetnikovo polazište u ornamentici srednjovekovnih fresaka.

Od 1966. godine Tomašević menja materijal i tehnički postupak rada što najbolje vidimo u delim predstavljenim na njegovoj drugoj izložbi 1968. godine. Kao materijal sada su korišćeni drveni, geometrijski bojeni, elementi. U pitanju je postupak sklapanja ili spajanja predhodno precizno izrađenih i obojenih drvenih elemenata.

Vladimir Miloradović i Vladimir Popović

 

Ovi radovi zasnovani na uzorima domaćeg srednjovjekovnog nasleđa, izvedeni su izrazito modernim i savremenim slikarskim jezikom. Kako ističe Jerko Denegri, u Tomaševićevom delu nije po sredi "povratak na staro" nego upravo njegovo "ostvarenje u modernom", što potvrđuje umetnikov likovni jezik u zrelom periodu, predstavljen na poslednja dva ciklusa pod nazivom "Delo". 

Vladimir Miloradović i Vladimir Popović

 

Radovi za izložbu pozajmljeni su iz privatnih kolekcija. Izložbu prati katalog sa tekstovima Jerka Denegrija i kolekcionara i ljubitelja umetnosti Dušana Milovanovića, kao i reprodukcije svih eksponata.

Ulaz na izložbu je besplatan.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura