Aktuelno iz kulture

Nastavak serije "Veštac" konačno na Netfliksu: "Obnovite gradivo" iz prve sezone

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

17/12/2021

-

21:59

Nastavak serije "Veštac" konačno na Netfliksu: "Obnovite gradivo" iz prve sezone
Nastavak serije "Veštac" konačno na Netfliksu: "Obnovite gradivo" iz prve sezone - Copyright Printscreen YouTube/Netfix

veličina teksta

Aa Aa

Od danas je na Netfliksu dostupna druga sezona serije "Veštac", ekranizacije planetarno popularnih istoimenih knjiga pisca Andžeja Sapkovskog, u kojoj nastavljamo da pratimo avanture Geralta od Rivije i njegove mlade štićenice, princeze Siri.

Serija je pristupila drugačijem hronološkom čitanju dela Sapkovskog, tako što je pratila tri različita lika u različitim vremenskim periodima, kojima su se na kraju prve sezone putevi ukrstili.

Reč je o naslovnom liku Geraltu od Rivije (Henri Kavil), moćnoj čarobnici Jenefer iz Vengerberga (Anja Šalotra) i princezi Siri (Freja Alan) koja i sama počinje da otkriva svoje natprirodne moći.

Svi oni se vraćaju i u drugoj sezoni, a budući da je od prve prošlo više od godinu dana, vredi podsetiti se dešavanja iz maštovitog sveta "Vešca", njegovih prijatelja i neprijatelja na velikom Kontinentu.

Priča o Jenefer i njena transformacija

Na kraju prve sezone serije "Veštac" Jenefer je već bila moćna čarobnica, koja je kanalisala sav svoj "haos" da spase Kontinent od armije Nilfgarda, ali je prošla kroz brojna traumatična iskustva, da bi stigla dotle.

Upoznali smo je kao mladu ženu sa deformitetom kičme i delimičnom paralizom lica, koju su majka i očuh zlostavljali.

Međutim, u jednom po nju opasnom trenutku, ona nehotice upotrebljava moći, za koje nije znala da poseduje i transportuje se u magijsku akademiju Aretuzu, kod čarobnjaka Istreda (Rojs Pireson).

Iako je njeno putovanje trajalo kratko, ostavilo je "magijski trag" na njoj, koji je osetila čarobnica Tisaja de Vri (Miana Bering). Ona je došla kod njene porodice da otkupi Jenefer (za upola manje novca koliko je koštalo obično prase) i silom je odvela u Aretuzu.

Ponižena i zarobljena, mlada žena pokušala je sebi da oduzme život, ali ju je Tisaja spasila i počela da je obučava da i sama postane čarobnica.

Jenefer je otkrila da je ona delimično vilenjak, koji su u mitologiji Sapkovskog daleko od Tolkinovih uzvišenih bića, ali zato vrlo moćni.

Poput svojih koleginica, nakon inicijacije, trebalo je da bude u službi vladara Kontinenta, ali odbila je da bude desna ruka ratobornog lidera Nilfgarda i umesto toga, rešila da transformiše svoj izgled uz pomoć magije, kako bi mogla sama da odabere svoj dalji put.

Platila je visoku cenu za svoju lepotu, jer je morala da se odrekne reproduktivne moći, kako bi bila ponovo rođena, ali je zato uspela da osvoji svoje mesto u Edirnu, dok je njena koleginica Fringila poslata u Nilfgard.

Renfri i "Devojčica u šumi"

U prvoj epizodi Veštac, koj upoznaje Renfri (Ema Eplton), ukletu princezu kojoj su se putevi ukrstili s Geraltom u Blavikenu.

Prinskrin/Youtube/StarLena

 

Renfri pokušava da ubedi Geralta da joj pomogne da ubije lokalnog čarobnjaka Stegobora (Stregobor je takođe pokušavao da ga pridobije da ubije Renfri).

Iako je Renfri (za sada) imala vrlo malo prostora u Netfliksovoj ekranizaciji, važna je zbog dve stvari.

Prvo, ona je umrla u Geraltovim rukama i rekla mu je da je "devojčica u šumi" njegova sudbina. U tom trenutku, Veštac uopšte nije znao šta to znači.

Drugo, Geralt je poneo njen broš sa sobom i stavio ga na korice noža, kao podsetnik da se ne upliće u konflikte među ljudima.

Geralt upoznaje Jaskijera

Jaskijer (Džoi Bejti), koji u srpskom prevodu knjiga ima ime "Neven", je šarmantni bard kog Veštac upoznaje u jednoj krčmi.

On odlučuje da ga prati u njegovim avanturama i popularizuje Geraltov rad pišući pevljive pesme o njemu.

Bio je uz Vešca tokom ključnog trenutka u njegovom životu: kraljevske veridbe u Cintri, ali mu je on nakon jedne epizode sa zmajevima, rekao da više ne želi da bude s njim.

Zakon iznenađenja

Jaskier i Geralt prisustvovali su proslavi veridbe princeze Pavete, ali su stvari pošle naopako, nakon što je jedan od vitezova - Lord Urheona (Bart Edvards) zatražio njenu ruku. 

Urheon je zbog kletve pretvoren u stvorenje kom glava liči na bodljikavo prase, a kraljica Kalante (Džodi Mej), užasnuta njegovim izgledom, traži da ga ubiju.

Prinskrin/Youtube/Bateryn

 

Međutim, Geralt ga brani, jer Urheon ili Dani, prema Zakonu iznenađenja ima pravo na Pavetinu ruku, a saopštava i da su njih dvoje su već bili u tajnoj vezi već godinu dana.

Zakon iznenađenja u knjigama Sapkovskog propisuje da čovek koji je izbavljen iz neke nevolje, svom spasiocu treba da ponudi otkup čija je priroda nepoznata i jednom i drugom. U većini slučajeva, reč je o prvorođenom detetu spasenog. 

Kako se otkriva u seriji, Urheon je spasao Pavetinog oca, koji tada nije ni znao da Kalante čeka bebu i tako je sudbinski bio povezan sa princezom.

Međutim, kraljica je nepokolebljiva i rešena da ga ubije, ali u tom trenutku njena ćerka počinje da vrišti natprirodnom silinom i otkriva svoje moći.

Kalante ne preostaje ništa drugo, osim da se složi da se zaljubljeni par ipak venča. Pošto je Veštac spasao život Daniju i s njim postaje vezan Zakonom iznenađenja, a kako će se ispostaviti, Paveta je tada već nosila princezu Siri.

Geralt upoznaje Jenefer

Geralt i Jaskijer su jednog dana pronašli flašu u kojoj se nalazio džin, sa sposobnošću da ispuni tri želje onome ko ga oslobodi.

Jaskijer, ne znajući za moći tog bića, traži od njega ispunjenje dve želje, nakon čega ga džin opseda.

U potrazi za pomoći za svog prijatelja, Geralt odlazi u Rinde, gde upoznaje Jenefer. Ona uspeva da oslobodi Jaskijera i u želji da za sebe prikupi još moći, pokušava da sama privuče džina.

Međutim, ispostavlja se da je njegova snaga bila previše za nju, a od smrti je spasava Geralt, koji izgovara i poslednju želju.

To među njima stvara jaku vezu, ali na posletku ipak svako odlazi svojim putem.

Pad Cintre i potraga za Siri

Priča o Siri u prvoj sezoni počela je napadom Nilfgarda na Cintru, što dovodi do smrti njene bake, kraljice Kalante. 

U poslednjim trenucima života Kalante shvata da je Geralt bio u pravu kada je štitio Danija i da će Siri biti bezbedna s njim, pa daje instrukcije mladoj princezi da pronađe Vešca, jer je on njena sudbina.

Prinstscreen YouTube/The Witcher Netflix

 

Siri uspeva da pobegne iz razorenog grada, dok joj je za petama neprijateljska vojska. Pravi razlog zbog kog su je oni tražili nije otkriven u prvoj sezoni, ali ako Netfliks bude sledio dešavanja iz knjige, gledaoce očekuje veliko iznenađenje.

Moći princeze Siri

Princeza otkriva da i ona ima skrivene moći, kakve je imala i njena majka i sporadično ih tokom bekstva demonstrira, uglavnom u trenucima stresa i straha. 

Jedan od objavljenih inserata iz druge sezone prikazuje da će ona tek nastaviti da uz Geraltovu podršku istražuje svoje sposobnosti i to u Ker Morenu.

Bitka za Soden Hil

Dok Nilfgard nastavlja da osvaja ostatak severnih kraljevstava, Jenefer, Tisaja i drugi čarobnjaci i čarobnice, skupljaju se da osiguraju oblast Soden Hil i zaštite ostatak zemlje od prodora vojske.

Bitka nije bila laka i obe strane pretrpele su velike gubitke. Tris Merigold je brutalno napadnuta, ali je uspela da preživi, dok je Sabrina bila zaražena parazitom sa neprijateljske strane i pokušala da ubije Jenefer.

Ova međutim, uspeva da probudi u sebi sav "haos" i vatrom uništi vojnike koji su već bili nadomak Soden Hila, ali pošto je izgubila previše energije, potpuno nestaje. 

Nedugo posle bitke, Siri i Geralt se konačno pronalaze u jednoj šumi i dok padaju jedno drugom u zagrljaj, princeza ga pita: "Ko je Jenefer?

Komentari (0)

Kultura