Aktuelno iz kulture

Havijer Bardem smatra da su optužbe na račun Vudija Alena samo trač: Ako se dokaže da je kriv, prvi ću reći "Kakav užas"

Komentari

Autor: The Guardian, Euronews Srbija

21/12/2021

-

08:53

Havijer Bardem smatra da su optužbe na račun Vudija Alena samo trač: Ako se dokaže da je kriv, prvi ću reći "Kakav užas"
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Španski glumac Havijer Bardem ponovio je šta misli o optužbama koje su iznete na račun Vudija Alena, ovog puta nazivajući "samo tračem" tvrdnje da je reditelj seksualno zlostavljao usvojenu ćerku.

Bardem je, naime, povodom početka prikazivanja novog ostvarenja "Being the Ricardos" u režiji i po scenariju Arona Sorkina (od 21. decembra može da se gleda na Amazon stiming platformi Prime Video), govorio za Guardian i u tom razgovoru se dotakao saradnje sa kultnim rediteljem s kojim je radio na filmu "Ljubav u Barseloni" ("Vicky, Cristina, Barcelona), kao i toga šta misli o  "slučaju Vudi - Farou". 

"Upiranje prstom u nekoga je veoma opasno, posebno ako pravno nije dokazano da je počinjeno neko delo. Osim toga, rekao bih da su to sve samo tračevi", istakao je Bardem, čije mišljenje dele i Skarlet Johanson, Kejt Vinslet, Alek Boldvin i Dajen Kiton.

S druge strane, Rebeka Hol, Bardemova koleginica iz pomenutog ostvarenja koje je premijerno prikazano 2008, jedna je od onih koji su "okrenuli leđa" pošto je Alenova usvojena ćerka Dilan Farou ponovila tvrdnje da ju je Alen seksualno zlostavljao kada je imala sedam godina.

Među onima koji su izjavili da više ne žele da sarađuju sa rediteljem i javno ga osudili, nalaze se i Dru Barimor, Greta Gerving, Evan Rejčel Vud, Mira Sorvino, Majkl Kejn, Selena Gomez, Timoti Šalame, Kolin Fert...

"Iskreno da vam kažem, ne pratim ništa od toga, šta ljudi govore. Pokušavam da sledim logiku koja nalaže da se slede pravila, a po kojima se utvrđuje da li je neko kriv ili nevin. Ako dođe do ponovnog otvaranja tog slučaja i ako bude dokazano da je kriv, ja ću prvi reći: ’Kakav užas’. Ali za sada, ništa od toga nisam video. Da postoje dokazi da je Alen kriv, onda bih prestao da radim s njima. Ali ja sumnjam u to", izričit je bio u razgovoru za Guardian španski glumac.

Prema njegovim rečima, Hol nije video dugo godina, ali je opšte poznato da je oženjen drugom koleginicom iz filma "Ljubav u Barseloni", Penelope Kruz, s kojom ima dvoje dece. 

Penelope i Havijer su u braku od 2010, kada je i počelo da se priča o njihovoj romansi. I bilo je to upravo u vreme snimanja filma "Ljubav u Barseloni", kada su se ponovo našli zajedno na setu. Upoznali su se još 1992. na snimanju filma "Šunka, šunka" i do sada su zajedno snimili devet ostvarenja.

profimedia

Sa snimanja filma "Ljubav u Barseloni"

Iako je slučaj "Alen - Farou" još devedesetih stavljen "ad acta", budući da je Alen oslobođen optužbi nakon dve sprovedene istrage, njegova usvojena ćerka Dilan Farou nastavila je i kasnije da iznosi već više puta ponovljenu tvrdnju da ju je Vudi neprimereno dodirivao. S jačanjem #Mee Too pokreta, a posebno pošto je rediteljev sin Ronan Farou ponovio optužbe u "Njujorkeru" da je njegov otac zlostavljao tada sedmogodišnju poćerku Dilan, nastavljena je javna osuda Vudija, koji je postao i tema HBO dokumentarne serije "Alen v. Farrow".

Njegovog poslednjeg filma, "Kišni dan u Njujorku", odrekli su se bili ne samo svi američki distributeri, već i sami glumci (Timoti Šalame i Rebeka Hol), ali je prošle godine to ostvarenje ipak uspelo da ostvari zapažen uspeh na svetskim bioskopskim blagajnama.

Vudi je čak uspeo da objavi memoare "Apropo ničega" ("A Propos of Nothing"), pošto je jedna velika izdavačka kuća odustala da izda tu njegovu biografiju. Reditelj je na kraju uspeo da pronađe zainteresovanu kuću koja će prihvatiti to "nuklearno oružje", kako je nazvao svoj rukopis, a knjiga je objavljena i na srpskom u izdanju "Lagune".

Alen u "Apropo ničega" otvoreno govori i o svojim brakovima, skandalima i optužbama kojima je bio izložen i koje se ponovo obrušavaju na njega, ljubavnim vezama i slavnim prijateljima, sviranju džeza, o svojim knjigama i pozorišnim komadima. Takođe, čitaoci imaju priliku da se upoznaju s njegovim demonima, greškama, uspesima i osobama koje je voleo, s kojima je sarađivao i od kojih je učio.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura