Aktuelno iz kulture

Za film koji je u 2021. zaradio najviše novca u bioskopima verovatno niste ni čuli

Komentari

Autor: Indian Express

23/12/2021

-

07:09

Za film koji je u 2021. zaradio najviše novca u bioskopima verovatno niste ni čuli
Prinskrin/Youtube/GoldPoster Movie Trailers - Copyright Prinskrin/Youtube/GoldPoster Movie Trailers

veličina teksta

Aa Aa

Većina ljudi nije čula za film "Bitka na jezeru Čosin", ali je to film sa najvećom bioskopskom zaradom u 2021. godini na celom svetu.

Reč je o kineskom ratnom filmu, koji je poručila Komunistička partija, a koji je takođe najskuplji film ikada snimljen u istoriji te zemlje sa budžetom od navodno 200 miliona dolara.

Indian Express piše da je film na blagajnama zaradio neverovatnih 889,5 miliona dolara i za više od sto miliona pretekao film najnoviji film o Džejmsu Bondu - "Nije vreme za umiranje" (758 miliona dolara).

Interesantno je da je to holivudsko ostvarenje tek na trećem mestu liste, a da je na drugom još jedan kineski hit: komedija "Hi, Mom" koja je inkasirala 822 miliona dolara.

Kinesko tržište je poslednjih godina u mnogim aspektima bilo važnije za Holivud i od severnoameričkog, ali su kineske vlasti zbog cenzure i strogih propisa učinile gotovo nemogućim za filmske studije iz SAD da svoja ostvarenja plasiraju na njihovo tržište.

To je otvorilo vrata domaćim kinematografima, kao što su Čen Kajge, Cui Hark i Dante Lam, reditelji "Bitke na jezeru Čosin", da imaju punu pažnju kineske publike. 

Rezultat je ostvarenje koje domaštava stvarnu bitku između kineske i američke vojske kod jezera Čosin tokom Korejskog rata, ne vodeći mnogo računa o istoriji, ocenjuje Indian Express.

Taj portal piše da poznati svetski filmski kritičari spočitavaju mu naivan prikaz u kom su kineski vojnici prikazani kao "nadljudi" i što je propagandna poruka tamošnjih vlasti prenaglašena.

Ipak, ako je suditi prema rezultatima na blagajnama, kineskoj publici se film i te kako dopao.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura