Aktuelno iz kulture

Povratak korenima: Izložba prvog Bijenala fantastike otvorena u Valjevu

Komentari

Autor: Tanjug

16/01/2022

-

16:19

Povratak korenima: Izložba prvog Bijenala fantastike otvorena u Valjevu
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

U Modernoj galeriji u Valjevu danas je otvorena izložba prvog Bijenala fantastike u Srbiji.

Nakon beogradske i novosadske publike, koja je tokom oktobra i novembra prošle godine bila u prilici da vidi festival umetnosti nadrealnog, magičnog, vanpojavnog i metafizičkog, sada su Valjevci u prilici da vide izbor od 18 slika, od radova 36 umetnika, koje je za ovu manifestaciju odabrao stručni žiri, od više od 500 radova pristiglih na javni konkurs.

Legat Ljube Popovića, u kojem se tradicionalno neguje slikarstvo fantastike, predstavlja reper kvaliteta ovog, u Srbiji sve popularnijeg žanra, pa su posetioci istovremeno u prilici da uživaju u delima ovog velikana Mediale i njenih savremenih naslednika.

 

 

"Izložba prvog Bijenala fantastike koja je održana krajem godine u Beograda sada je došla u Valjevo, gde joj je i mesto, zato što Ljuba Popović predstavlja neku vrstu mitskog domaćina za takav način slikanja", rekao je na otvaranju izložbe istoričar umetnosti Oliver Tomić.

Kako je primetio, danas postoji mnogo pravaca i pokreta koji su nasleđeni od moderne umetnosti, u kojima mnogo njih ima apstraktni izraz, ili, čak u kojima ne nastaju materijalna dela, tako da je ovo delimično tradicionalni oblik slikarstva, koji prirodno nalazi svoje utočište Valjevu, i to je, kaže, nešto za čim ljudska duša čezne.

"Ne može nikada nestati figuracija, a pogotovo fantastika, koja budi čovekovu maštu i poziva ga da uđe u sve te priče koje se nalaze na zidovima", dodao je Tomić.

Izložbu je organizaovala Fondacija Mihajlović - Feniks iz Beograda.

"Za Bijenale fantastke i Fondaciju ovo je velika prilika, uz zahvalnost Modernoj galeriji u Valjevu, da izložimo ove slike u na ovom mestu. Do ovog koraka je došlo zahvaljujući direktoru Moderne galerije Vojislavu Jovanoviću, koji je bio u stručnoj komisiji za dodelu Gran pri nagrade na Bijenalu", kazao je Mijat Mihajlović iz Fondacije.

Izložba u Modernoj galeriji Valjevo biće otvorena do 15. februara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura