Aktuelno iz kulture

Saudijska Arabija postaje filmska meka: Džerard Batler zvezda nove holivudske produkcije snimane u toj kraljevini

Komentari
Saudijska Arabija postaje filmska meka: Džerard Batler zvezda nove holivudske produkcije snimane u toj kraljevini
Saudijska Arabija postaje filmska meka: Džerard Batler zvezda nove holivudske produkcije snimane u toj kraljevini - Copyright profimedia/XPB/Press Association Images. Credit: XPB Images Ltd

veličina teksta

Aa Aa

Džerard Batler je zvezda filma "Kandahar", nove holivudske produkcije koja je u potpunosti snimana u Saudijskoj Arabiji. Kako prenose američki mediji, uz prve fotografije sa seta, produkcija u saopštenju navodi da je završeno sedmonedeljno snimanje u pustinjskoj oblasti pomenute kraljevine, Al Ula i Džeda.

U pitanju je akcioni triler, jedna od prvih visokobudžetnih holivudskih produkcija koja je stigla u Saudijsku Arabiju i svakako po obimu najveće snimanje koje se odvijalo na severozapadu ove zemlje. Filmska ekipa je čak morala da izgraditi improvizovani studio budući da ga nije bilo na pomenutim destinacijama, ali ta kraljevina čini se da je ozbiljna u nameri da postane nova filmska meka.

Kako je producent "Kandahara" za Hollywood reporter izjavio, uprkos izazovima na koje su nailazili kada je reč o infrastruktiri, vlasti Sudijske Arabije su dočekale holivudske goste "sa crvenim tepihom" i učinile sve da im ceo proces olakšaju.

"Oni su zaista zasukali rukave i uradili sve što je bilo u njihovoj moći da nam obezbede ono što nam je bilo potrebno. I to je impresivno, jer takav nivo podrške ne možete dobiti u SAD", istakao je producent Kristijan Merkjuri.

Najveći deo podrške bio je zapravo finansijske prirode i, kako prenosi Collider, "Kandahar" je ne samo svojevrsni istorijski poduhvat budući da je to prva holivudska produkcija koja je snimana u pomenutim delovima Sudijske Arabije, već je imala i podršku Saudijskog filmskog centra. 

Povraćaj 40 odsto od uloženog novca

Posebna olakšica za ekipu predvođenu Džerardom Batlerom bila je i ta što su mogli da računaju na povraćaj poreza u iznosu od čak 40 odsto od novca koji su potrošili, što je novina koju su nedavno vlasti te zemlje uvele kao dodatnu pogodnost i podsticaj da se u njihovoj zemlji proizvode dugometražna, igrana i animirana ostvarenja.

Ova kraljevina je prethodno pozvala inostarne filmske stvaraoce i na svoj prvi međunarodni filmski festival, organizovan u decembru pod nazivom "Red Sea Film Festival", a sve ozbiljnije razvija i infrastrukturu koja će privući filmadžije da snimaju na njihovim atraktivnim lokacijama, u pustinjskim predelima i onim bogatim arheološkim nasleđem.

"Kandahar" je ujedno treće ostvarenje na kom sarađuju popularni glumac poreklom iz Škotske i reditelj Rik Roman Vo, nakon što su snimili filmove "Pad anđela" i "Grenland". I reditelj ima iskustva sa akcionim ostvarenjima, baš kao i Batler, kome su postali specijaliteti akcioni naslovi snimani sa ne tako velikim budžetima, ali koji su potom imali vrlo dobru zaradu na bioskopskim blagajnama.

Ovaj akcioni triler, kako se navodi, napisao je Mičel LaFortjun na osnovu sopstvenog iskustva koje je stekao kao vojni obaveštajac tokom "curenja" informacija o Edvardu Snoudenu.

Batler igra Toma Harisa, tajnog operativca CIA, koji je zaglavio duboko na neprijateljskoj teritoriji u Avganistanu. Zajedno sa svojim prevodiocem iz Avganistana, Haris mora da pronađe način da se domognu Kandahara, kako bi bili konačno na bezbednom, dok sve vreme izbegavaju razne zasede i specijalne jedinice koje imaju zadatak da ih uhapse.

U filmu igraju i Dejvid Negaban ("Homeland") i Ali Fazal (kog i domaća publika ima priliku upravo da gleda u bioskopima u kojima se prikazuje film "Smrt na Nilu").

Kada je reč o Saudijskoj Arabiji kao novoj filmskoj meki, treba pomenuti i film "Pustinjski ratnik" Ruperta Vajata sa Entonijem Mekijem u glavnoj ulozi, takođe, u potpunosti sniman u Saudijskoj Arabiji.

Ovo ostvarenje je snimano u priobalnom delu Neoma, futurističkog grada koji je saudijski princ Mohamed Bin Salman najavio kao jedan od najambicioznijih projekata budućnosti i to u sklopu projekta "Vision 2030", čija se vrednost procenjuje na 500 milijardi dolara, a koji ima cilj da unapredi čitavu državu i približi je državama zapadne Evrope i SAD.

"Pustinjski ratnik" je sniman sredinom prošle godine, mogao je da računa na budžet od 140 miiona dolara, a da je u pitanju još jedan istorijski poduhvat, kako pišu američki mediji, svakodnevno je na snimanju bilo prisutno oko 500 ljudi.

I Neom, baš kao i Al Ule trebalo bi uskoro da dobiju i prva prava studija koja će odgovoriti na sve zahteve filmskih i serijskih ekipa, uz koje će, kako je najavljeno, biti izgrađeni i propratni objekti u kojima će boraviti stvaraoci tokom snimanja.

Podsetimo i na to da je Saudijska Arabija, na prošlogodišnjem Kanskom festivalu promovisala fantastične pejzaže i gradske panorame. U međuvremenu je Džeremi Ajrons završio snimanje novog horor filma u američko-arapskoj produkciji pod nazivom "Cello", koji je sniman na lokacijama u Saudijskoj Arabiji i Češkoj Republici, a režirao ga je Daren Lin Bousman.

 

Preporuka za vas

Leonardov "Spasitelj sveta": Milijardu dolara "teška" afera koja i dalje drma tržište umetnina

Komentari (0)

Kultura