Aktuelno iz kulture

Nagrađeno 15 umetnika na konkursu Young Balkan Designers

Komentari

Autor: Tanjug

15/02/2022

-

18:36

Nagrađeno 15 umetnika na konkursu Young Balkan Designers
Nagrađeno 15 umetnika na konkursu Young Balkan Designers - Copyright Printscreen YouTube/MIKSER

veličina teksta

Aa Aa

Na regionalnom konkursu Young Balkan Designers 2022 pobedilo je 15 umetnika iz regiona i sveta, saopštila je direkcija Mikser Organizacije.

Na konkurs za mlade kreativce Balkana stiglo je 111 radova na kojima je radilo 125 dizajnera iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Rumunije, Slovenije, Srbije i Turske.

Radovi pobednika najbolje su odgovorili na ovogodišinju temu Life Hack, kojom su mladi stvaraoci ohrabreni da razmišjaju van ograničenja masovne, industrijske proizvodnje i time otvore put ka jednostavnim, pristupačnim i ličnim rešenjima.

Ocenjujući domišljatost, inovativnost, primenjivost dizajnerskih rešenja i njihov doprinos zdravom i održivom načinu života žiri je odabrao 15 pobedničkih radova.

Laureati nagrade Mladi dizajneri Balkana 2022 su Milan Kajganić sa dva rada, Arpad Pulai, Ðurđa Garčević, Tijana Kostić - svi iz Srbije, Ena Begičević Čeliković i Mehmed Mešanović iz Bosne i Hercegovine, Katarina Trpčić i Matko Plovanić iz Hrvatske, Eva Garibaldi, Tadej Urh i Andraž Rudi Vrhovšek iz Slovenije, George Andriotis i George Bosnas (Grčka), Nada Elkharashi (Turska) i Doroteya Chelnieva (Bugarska).

Međunarodni žiri činili su i ove godine dokazani eksperti iz oblasti savremenog dizajna i umetnosti Marcus Fairs iz Velike Britanije, ispred platforme Young Balkan Designers - Ana Kraš, dizajnerka iz Srbije koja radi u SAD, Vašo Asfi i Loukas Angelou - dizajnerski tandem Studio Lav iz Grčke sa karijerom u Britaniji, Jovana Zhang, suosnivačica nagrađivanog dizajnerskog kolektiva Pinwu iz Kine i Denis Leo Hegić, dizajner i kustos Berlinske neformalne umetničke scene.

Laureate očekuje nagrada u vidu učešća na međunarodnoj smotri talenata Salone Satellite na veoma važnom svetskom dizajnerskom događaju Međunarodnom sajmu nameštaja u Milanu 2022, koji će posle dve godine odlaganja zbog pandemije korona virusa biti održan od 7. do 12. juna.

Uz mentorsku podršku stručnog tima inicijatve YBD, odabrani autori imaće priliku da dodatno razviju i usavrše svoje radove do zajedničkog nastupa u Milanu.

Stručni tim, inače, čine suosnivačice YBD platforme Maja Lalić ispred Mikser Organizacije i Jelena Matić, profesorka Šumarskog fakulteta u Beogradu, kao i renomirani industrijski dizajner Nikola Radeljković iz kolektiva Numen / For Use iz Hrvatske.

Nakon svetske premijere svi nagrađeni radovi biće predstavljeni domaćoj i regionalnoj publici u Beogradu početkom oktobra 2022. na Mikser festivalu, jednoj od najznačajnijih regionalnih manifestacija kreativnosti i društvenih inovacija.

Mladi balkanski dizajneri / Young Balkan Designers (YBD) je regionalna platforma za talente osnovana 2011. godine sa ciljem promocije i razvoja kreativnog potencijala Balkana u oblasti industrijskog dizajna.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura