Aktuelno iz kulture

Objavljen trejler za "Mrak" uoči pretpremijere na Festu: Priča inspirisana martovskim pogromom na KiM

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/02/2022

-

14:48

Objavljen trejler za "Mrak" uoči pretpremijere na Festu: Priča inspirisana martovskim pogromom na KiM
Objavljen trejler za "Mrak" uoči pretpremijere na Festu: Priča inspirisana martovskim pogromom na KiM - Copyright Yana Lozeva

veličina teksta

Aa Aa

Dugoočekivani film "Mrak" u režiji Dušana Milića imaće srpsku pretpremijeru 26. februara u okviru glavnog takmičarskog programa 50. Festa.

Radnja drame, psihološkog trilera "Mrak" inspirisana je istinitim događajem koji se odigrao u vreme martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji. Film obrađuje životnu i potresnu priču koja je ispričana kroz vizuru devojčice Milice koja sa majkom i dedom živi u planinskim zabitima Kosova, na imanju okruženom gustom šumom.

"Ovo je priča o zlu koje ne može biti razdvojeno od našeg bića. Moji junaci žive u iskonskom strahu od mraka, od onoga što ih čeka kada padne noć. I posle skoro dvadeset godina od pogroma 2004. Srbi na Kosovu i Metohiji žive u strahu. Mrak je metafora tog straha", izjavio je reditelj Dušan Milić.

Film "Mrak", srpsko-dansko-bugarsko-italijansko-grčka koprodukcija je složena filmska priča o teškom životu Srba na Kosovu i Metohiji u kojoj glavne uloge tumače Slavko Štimac i sve popularnija danska glumica srpskog porekla Danica Ćurčić.

Ostale uloge su poverene Mioni Ilov, Flaviu Parenti, Ivanu Zerbinati, Nikoli Kent, Darrenu Pettie, Nikoli Rakočević, Slaviši Čurović, Slađani Bukejlović.

Autorsku ekipu filma čine scenarista i reditelj Dušan Milić, direktor fotografije Kiril Prodanov, scenograf Milenko Jeremić, kostimografkinja Lidija Jovanović, montažer Yanis Chalkiadakis i kompozitor Kristian Eidnes Andersen.

Film "Mrak" Dušana Milića osvojio je nagradu publike na 33. Filmskom festivalu u Trstu, gde je ujedno imao i svetsku premijeru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura