Aktuelno iz kulture

Bioskopski repertoar Tamare Aleksić: Svaki film koji sam pogledala doprineo je da budem osoba koja sam danas

Komentari

Autor: Sonja Šulović

20/02/2022

-

09:47

Bioskopski repertoar Tamare Aleksić: Svaki film koji sam pogledala doprineo je da budem osoba koja sam danas
Bioskopski repertoar Tamare Aleksić: Svaki film koji sam pogledala doprineo je da budem osoba koja sam danas - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Tamara Aleksić privukla je pažnju najšire javnosti ulogom Lenke Dunđerski u "Santa Maria della Salute", ali i učešćem u sinhronizaciji više zapaženih ostvarenja. "Pucnji u Marseju", "Predstraža" i "Čudne ljubavi" samo su neki od novijih naslova u kojima smo imali priliku da uživamo u Tamarinom talentu.

"Ako si već izabrao nešto što voliš da radiš, onda je i tvoja odgovornost prema ljudima koji će to gledati", ocenila je nedavno Aleksić.

"Dogvil", "Ana Karenjina", "Nana", "Dolče vita", "Demokratija" i "Da krenemo ispočetka", mogle bi se izdvojiti predstave u kojima je ova mlada glumica maestralno iznela uloge na pozorišnim scenama. Posle šest godina, na scenu Madlenijanuma vratila se i u obnovljenoj drami "Veliki Getsbi" s potpisom rediteljke Ane Radivojević Zdravković.

Kroz istoimene filmove Sidnija Polaka (sa Robertom Retfordom u glavnoj ulozi) i Baza Lurmana (sa Leonardom Dikaprijem kao Getsbijem) roman S. F. Ficdžeralda je dokazao svoju nesumnjivu filmsku podatnost, ali je Hristo Bojčev pronašao pravi teatarski ključ za pričanje velike priče, u nekom smislu - ključ dijametralno suprotan onom koji imaju odlični pomenuti filmski scenariji.

Bojčev razgrće atraktivnost masovnih skupih zabava koje je Getsbi u vreme prohibicije priređivao u svom velelepnom njujorškom domu i dolazi do snažnog uporišta za svoju dramu u Ficdžeraldovoj pre svega antiratnoj ljubavnoj priči između Getsbija i njegove Dejzi.

Zoran Škrbić/Madlenianum

Tamara Aleksić u predstavi "Veliki Getsbi"

Problem likova u drami je što svi oni žive svoje imidže, a ne svoje suštine, što bi toliko voleli da promene svoje istorije, a plaše se da išta urade za svoju budućnost i stoje u pat poziciji, reči su Aleksić koja igra Dejzi u pomenutom komadu.

Pozorišna Dejzi za Euronews Srbija ovog puta predstavlja svoj "bioskopski repertoar" i otkriva naslove koji su joj spasili život.

Zbog kog naslova ste prvi put otišli u bioskop?

Mislim da nije bio bitan naslov, već moji roditelji koji su hteli samnom da podele čaroliju filmske umetnosti, kakva je svečanost i radost sedeti u bioskopu i biti deo nečijeg sveta koji te bezrezervno prihvata.

Koji je to film koji ste gledali više puta?

Bilo ih je baš mnogo, nema toliko mesta da ispišem ni prvih 100. Ali mi se dešavalo da neke knjige, predstave i filmove odgledam preko 10 puta, minimum.

Postoji li film kome ste više puta dali šansu, ali ga jednostavno niste uspeli odgledati do kraja?

Ne. Smatram da je to nepoštovanje ljudi koji su radili na njemu. Tako sam vaspitavana da, iako mi se nešto ne sviđa, shvatam da je neko uložio svoje vreme, rad i trud u to. To što ne korespodira sa mojim bićem je stvar ličnog ukusa. Ta lekcija važi za različite sfere u životu, pa i za same ljude. Pokušaj da razumeš nekog, da ga ne osuđuješ, ali ni da ga ne pravdaš ili podržavaš u nekom ponašanju koje nije u skladu sa tvojim moralnim kodeksom ili senzibilitetom.

U kom svetskom klasiku biste voleli da ste igrali?

U Geteovom "Faustu", ali Fausta ili Mefistofelesa. 

Uz koji ste film pustili najviše suza?

Uf, spisak je dugačak. Mislim da kada je emocija iskrena, nije bitno da li te rasplače crtani "Koko", "Mononoke" ili film "It’s a wonderful life" ili "Kad svane dan" Gorana Paskaljevića.

Zbog koje junakinje (ili junaka) ste i sami poželeli da se bavite glumom?

Zbog dve junakinje mog detinjstva, rediteljke Slobodanke Cace Aleksić i moje bake Nade Srdanov Peternek.

Omiljena filmska replika bila bi?

"Moji junaci nisu više heroji i kraljevi već mirnodopske stvari, jednakost ljudi. Sasušeni luk ravnopravan s deblom koje preseca baruštinu. Ali niko do sada nije uspeo da ispeva ep o miru. Šta nije u redu sa mirom pa ne inspiriše trajno i o njemu jedva da se priča?" (My heroes are no longer the warriors and kings.. but the things of peace, one equal to the other. The drying onions equal to the tree trunk crossing the marsh. But no one has so far succeeded in singing an epic of peace. What is wrong with peace that its inspiration doesn't endure.. and that its story is hardly told?) - "Nebo nad Berlinom" (Wings of Desire)

I: "Suprotnost ratu nije mir, već stvaranje." (The opposite of a war isn’t peace, its creation) - "Stanarina" (Rent).

A koja bi bila omiljena replika koju ste vi na velikom platnu izgovorili?

"Njene priče postaju stvarnije od stvarnosti. Priče koje bi svakom pročistile dušu." i "Da li ste srećni?".

Za koji film biste kazali da vam je spasao život?

Za svaki film koji sam ikad pogledala. Jer su oni doprineli da budem osoba koja sam danas.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura