Aktuelno iz kulture

Slučaj Spotifaj: Ko je sve i zašto do sada napustio švedskog striming giganta

Komentari

Autor: Euronews

26/02/2022

-

20:05

Slučaj Spotifaj: Ko je sve i zašto do sada napustio švedskog striming giganta
Slučaj Spotifaj: Ko je sve i zašto do sada napustio švedskog striming giganta - Copyright AP/Rebecca Cabage, John Shearer, Evan Agostini, Matt Sayles, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Spor oko uređivačke politike Spotifaja (Spotify) našao se u žiži javnosti, pošto su brojni umetnici i poznate ličnosti krenule da napuštaju tu striming platformu u znak solidarnosti sa legendarnim muzičarem Nilom Jangom. 

Spotifaj koji ima 180 miliona pretplatnika, našao se pod lupom javnosti nakon što je Jang zahtevao da se njegova muzika ukloni sa tog striming servisa koji nije želeo da se odrekne svog popularnog podkasta koji vodi Džo Rogan.   

Jang, koji je sa šest godina preležao dečju paralizu, bolest koja je praktično iskorenjena zahvaljujući vakcinama, osporio je Roganov podkast - "The Joe Rogan Experience", koji se nalazi na platformi Spotifaj, zbog toga što se, prema rečima muzičara,  u njemu legitimišu teorije zavere u vezi sa koronom. 

Mnogi Jangovi muzički vršnjaci, među kojima je i Džoni Mičel, njegova dugogodišnja prijateljica koja je, takođe preležala dečju paralizu, sledili su njegov primer i zatražili da se njihova muzika povuče sa Spotifaja.

Euronews navodi sve ono što bi čitaoci trebalo da znaju o njihovoj borbi i onima koji su do sada napustili Spotifaj. 

Sporne izjave gostiju podkasta Džoa Rogana 

Dr Robert V. Malon, poznati skeptik kada su vakcine protiv korone u pitanu, gostovao je 31. decembra 2021. u Roganov podkastu, a tokom diskusije Rogan i njegov gost su izneli neutemeljen stav da su bolnice finansijski stimulisane da smrtne slučajeve neopravdano pripisuju Kovidu-19. 

Malon je izjavio i da su ljudi bili "pod hipnozom" kako bi se vakcinisali, a pandemiju koronavirusa uporedio je sa usponom nacista u Nemačkoj tridesetih godina 20. veka. 

Jutjub je uklonio video izdanje ovog razgovora 4. januara, ali epizoda je ostala na Spotifaju. 
Jang je u otvorenom pismu istakao da ne želi da deli onlajn prostor sa podkastom u kom se "iznose neistine o kovidu", podsećajući na stavove pojedinih Roganovih gostiju, koji su govorili o ivermektinu kao efikasnom leku i da su vakcine nepotrebne mladim ljudima. 

Muzičar je istakao da Spotifaj može da ima "Rogana ili Janga. Ne obojicu". 

Kao odgovor na Jangovo otvoreno protesno pismo, Spotifaj je uklonio njegovu muziku. 
Ovo nije prvi put da Jang i Spotifaj imaju različite poglede na stvari pošto je muzičar kritikovao tu platformu i zbog kvaliteta zvuka, pa 2015. je sa iste privremeno uklonio svoj rad. 

U otvorenom pismu muzičar je poručio: "Ako podržavate Spotifaj, uništavate umetničku formu." 
Jang je potom nastavio da se javno obraća na adresu Spotifaja, a nedavno je pozvao zaposlene da napuste Spotifaj pre nego što im "pojede dušu". 

Spotifaj je i ranije izazivao kontroverze, pre svega zbog optužbi da eksploatiše umetnike. Međutim, najnoviji razvoj je dodatno izvršio pritisak na striming giganta. Stav kompanije da su oni platforma, a ne izdavači, naišla je na kritike slične onima koje su upućene Fejsbuku (sada gigantu nazvanom Meta) zbog eksteremističkog sadržaja. 

Pogotovo ako se uzme u obzir da je Spotifaj navodno platio 100 miliona dolara da ekskluzivno prenosi Roganov sadržaj. 

Šta dogovor između Spotifaja i Rogana znači za umetnike 

Godine 2020. Spotifaj je navodno potpisao ugovor "težak" 100 miliona dolara sa Džoom Roganom koji podrazumeva da je ta platforma ekskluzivni domaćin njegovog podkasta. 

Ovaj potez smatra se delom šireg plana Spotifaja da monopolizuje tržište podkasta, a od 2019. pod njihovim okriljem su i glavni producenti podkasta Gimlet Media, Anchor i Ringer. 

"Ovo je deo velikog uloga na podkaste, na koji računa Spotifaj jer time ne kupuje samo obimnu i buduću arhivu Rogana i njegovog podkasta, već i njegovu vernu publiku", kazala je za Njujork tajms istraživački analitičar Stefani Luju. 

Kružile su glasine da će Rogan, koji je bio poznat i po tome što je u svom podkastu gostio ličnosti krajnje desnice - poput Majloa Janopulosa, Gevina Mekinisa i Aleksa Džounsa, biti cenzurisan kada pređe na Spotifaj. 

Međutim, sam Rogan je osporio te glasine. 

Tokom jedne epizode, u razgovoru sa kolegom komičarem Fahimom Anvarom o korporativnoj cenzuri, Rogan je odlučno negirao bilo kakvu cenzuru od strane Spotifaja rečima da mu "uopšte nisu zadali glavobolje". 

Slušaoci koji su pratili Rogana na Spotifaju bili su užasnuti kada je otkriveno da neke epizode ​​nisu prenete na striming platformu, uključujući njegove intervjue sa Janopulosom i Džounsom. 
Međutim, deluje da to nije rezultat Spotifijeve intervencije, budući da je Rogan kasnije ponovo ugostio kontroverznog Džounsa. 

U odbranu njihovog stava da se ne bave uređivačkom politikom, jedan od osnivača Spotifaja Danijel Ek je izjavio da je Džo Rogan samo jedan od osam miliona kreatora na njihovoj platformi. 

"Imamo zaista mnogo dobro plaćenih repera na Spotifaju koji zarađuju desetine miliona dolara, ako ne i više, svake godine od Spotifaja. I mi njima ne diktiramo šta da stave u svoje pesme", kazao je direktor striming servisa za Axios. 

Istorija cenzure na Spotifaju 

Međutim, Ekova izjava nije sasvim tačna. Podkasti krajnje desničarski usmerenog Alena Solara uklonjeni su 9. februara zbog "nepoštovanja politike" kompanije. 

Kompanija je još 2018. izazvala kontroverzu kada su obećali da će prestati da promovišu muziku R. Kelija na njihovim listama zbog optužbi koje su iznete protiv muzičara za seksualno zlostavljanje. Godinu ranije, muzika umetnika koji promovišu primat bele rase uklonjena je sa platforme kao odgovor na napad na demostranta u Šarlotsvilu u Virdžiniji. 

Sam Rogan se sukobio sa zaposlenima u Spotifaju koji su, navodno, pretili svojim odlaskom zbog transfobičnog sadržaja u njegovim podkastima tokom 2020. 

Veruje se da su iste godine zaposleni i iznudili neuobičajeno izvinjenje od Rogana, nakon što je ponovio teoriju zavere da su požare u Oregonu pokrenuli levičarski anarhisti. 

Spor sa Jangom ponovo vraća javnost na pitanje šta je stvarna uređivačka politika Spotifaja, posebno u vezi sa dezinformacijama. 

Nakon što se muzičar oglasio, u javnosti su procurele poruke interne komunikacije čelnika Spotifaja u kojima je Dasti Dženkins, šef za globalne komunikacije i odnose sa javnošću te kompanije, uveravao kolege da je nekoliko epizoda Roganovog podkasta pregledano i utvrđeno da ne ispunjavaju uslov da bi bile uklonjene sa platforme. 

Dženkins je ipak priznao da Spotifaj "ne radi na tome naročito brzo da sa drugima podeli ove stavove". 

Iz kompanije su obećali da će dati upozorenje kada je reč o sadržaju Roganovog podkasta i sam komičar i voditelj se izvinio uz obećenje "da će dati sve od sebe da izbalansira kontroverzna gledišta sa perspektivama drugih ljudi, "kako bismo možda mogli da pronađemo bolju tačku gledišta".

Mnogi kritičari smatraju da su promene koje je Ek najavio samo kozmetičke i da je reč o pokušaju da se priguši bes javnosti. 

Svi koji su protestovali ili se i povukli 

  • Nil Jang - član Rokenrol kuće slavnih koji je svojim odlaskom sa Spotifaja pokrenuo "egzodus" sa tog striming servis 
  • Džoni Mičel - pevačica benda "River" bila je jedna od prvih koja je povukla svoju muziku u znak solidarnosti sa Jangom 
  • Crosby, Stills & Nash - Dejvid Krosbi i Stiven Stils tražili su da se povuče muzika njihove supergrupe u znak podrške Jangu. Neš je zatražio i da se njegov solo rad ukloni sa Spotifaja, navodeći razliku između pogrešne informacije i "dezinformacije koja je svesna laž i ima za cilj da dovede u zabludu i utiče na javno mnjenje" 
  • Roksan Gej - proslavljena autorka je povukla svoj podkast kao odgovor na Jangov potez 
  • Vendi Zekerman i Blajd Tajrel - producenti podkasta su obustavili deo programa koji emituju na Spotifaju 
  • Nils Lofgren - gitarista koji je sarađivao sa Brusom Springstinom, izjavio je da želi da ukloni svu muziku sa Spotifaja koja je nastala u 27 godina njegove karijere 
  • Brene Braun - autorka bestelera obustavila je snimanje svojih podkasta na ovoj striming platformi 
  • Indi Ari - kantautorka je povukla i muziku i podkast sa Spotifaja nakon Janogvog otvorenog pisma 
  • Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa - Hari i Megan su izrazili nezadovoljstvo zbog Roganovog podkasta, ali se nisu odrekli saradnje sa Spotifajem 
  • Failure - bend je početkom februara najavio odlazak sa Spotifaja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura