Aktuelno iz kulture

Lines Ballet otvara 19. Beogradski festival igre

Komentari

Autor: Tanjug

15/03/2022

-

16:20

Lines Ballet otvara 19. Beogradski festival igre
A Alonzo King LINES Ballet - Copyright Manny Crisostomo

veličina teksta

Aa Aa

Trupa Lines Ballet iz San Franciska, čiji je osnivač koreograf Alonzo King, otvoriće svojim nastupom 19. izdanje Beogradskog festivala (BFI) igre na velikoj sceni Opere i teatra "Madlenianum" u Zemunu, najavljeno je danas u Nacionalnoj fondaciji za igru u Beogradu.

Koreograf Alonzo King će predstaviti beogradskoj publici dva kraća komada "Azot" i "Lični element" kao svojevrsni diptih koji čini jedinstvenu celinu spektakla od 70 minuta.

Trupa iz San Franciska slavi ove godine veoma značajan jubilej - 40 godina postojanja.

RJ Muna

 

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić prisustvovao je susretu umetnika iz San Franciska sa medijima i poželeo im dobrodošlicu u prestonicu Srbije i istakao da će sa njima provesti vreme danas na probama u Madlenijanumu.

"Želeo sam da pokažem igračima koliko je Beogradu značajan ovaj festival, i predstavlja dokaz da ne mora svaki festival da organizuje država, već mogu da postoje i privatne inicijative, naravno uz podršku države. Takođe, želim da im se zahvalim što su ovde sa nama i ponosni smo što će upravo oni otvoriti 19. Beogradski festival igre", rekao je Vesić i dodao ispred grada Beograda da su isto tako ponosni na činjenicu da su domaćini jednog od najboljeg festivala igre na celom svetu.

Zamenik gradonačelnika je istakao da će se truditi u narednim godinama da nastave u podršci BFI, i do kraja trajanja 19. izdanja potpisaće sa direkcijom festivala ugovor o dugogodišnjoj saradnji, gde će Beograd praktično postati suorganizator manifestacije.

Prema Vesićevim rečima, na taj način žele da odaju priznanje osnivaču festivala Aji Jung i njenom timu za sve što su uradili za Beograd i podvukao da se nada da će u narednom periodu rešiti i pitanje novog doma Nacionalne fondacije za igru i tako omogućiti i unaprediti razvoj domaće igre i time pokazati koliko im je BFI značajan.

"U narednih skoro mesec dana u Beogradu će na festivalu biti više od 150 igrača iz čitavog sveta, naš grad će biti centar igre na šta možemo biti ponosni, posebno u ova turbulentna i teška vremena kada ne znamo šta će se dalje dešavati", zaključio je Vesić, koji je nakon izlaganja poklonio svoje delo "Knjiga o Beogradu" prisutnim umetnicima ove američke igračke trupe.

Osnivač BFI Aja Jung podsetila je da će sutra uveče 19. ediciju svečano otvoriti umetnik Jair Vardi, koji je nakon veoma uspešne karijere kao igrač, rešio da izgradi poznati "Suzan Delal Centar" iz Tel Aviva, jedan od najuspešnijih zdanja u Izraelu i time je uspeo da stvori svetski centar igre.

Jung je, takođe, podsetila da je upravo Vardi bio planiran da otvori 17. BFI u martu 2020. godine, ali kako je tada pandemija krenula, sve do sada to nije bilo moguće.

Deca Jaira Varde su danas veoma uspešni koreografi koji redovno gostuju na svim svetskim, evropskim, američkim scenama, a obeležili su trendove savremene igre.

"Upravo je gospodin Varda bio jedan od inicijatora Beogradskog festivala igre, bio je možda presudan u mojoj odluci da se vratim u Beograd 2002. godine i krenem u avanturu sa ovim festivalom", podvukla je Aja Jung.

Vardi: BFI ima najbolju selekciju predstava

Koreograf i upravnik Jair Vardi iz Izraela se podsetio da je gostovao jednom u Beogradu pre ravno 46 godina, ali da nije siguran na kom mestu je tačno nastupao sa predstavom koju je izvodio dve večeri.

"Vodio sam više od 20 godina jedan od najvećih centara igre u Tel Avivu i jednu od najvećih izložbi igre, odnosno međunarodnih festivala u ovom gradu. Kao igrač nastupao sam sa trupom "Batševa", sa Mihailom Barišnjikovim, i sa nekim od najboljih trupa u Evropi", rekao je o sebi Varda i dodao da ovde uživa u BFI kao jednom od najboljih festivala u Evropi.

Promo/Beogardski festival igre

Vardi: Nema mnogo dobrih festivala u Evropi, a ovo je sigurno jedan od retkih odličnih

Spomenuti Batševa ansambl iz Tel Aviva će gostovati na 19. BFI 1. i 2. aprila u Madlenianumu i 4. aprila na sceni Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

"Smatram da je kod vas najbolja kolekcija i selekcija predstava i trupa koje će početi svoju prezentaciju upravo sa gostovanjem Lines Baleta iz San Franciska. Zadivljen sam vašim festivalom, doveli ste veliki broj - trupa iz Izraela svih ovih godina, uvek je neka važna kompanija iz naše zemlje gostovala kod vas. Prijateljstvo Izraela i Srbije je značajno, a ta razmena naših predstava sa Beogradom je nama veoma važna. Nema mnogo dobrih festivala u Evropi, a ovo je sigurno jedan od retkih odličnih, hvala vam na tome", zaključio je Jair Vardi.

"Lični element" i "Azot" za start festivala

Na konferenciji su učestvovali igrači kompanije Linus Ballet Majkl Montgomeri, Ađi Cisoko i Ilaria Guera, koji su predstavili dva kratka komada - "Lični element" (20 minuta) i "Azot" (50 minuta), koje će izvesti sutra veče na otvaranju u Madlenijanumu.

Manny Crisostomo

 

Svi su se složili da su ta dva komada veoma različita i da ih povezuje samo džez muzika kompozitora Džejsona Morana.

Igrač Montgomeri je istakao da im je ova godina veoma važna u trupi jer se obeležava 40. rođendan, a da je on u grupi punih 12 godina.

Otkrio je da je komad "Lični elementi" pripadao kompaniji "New York City Ballet", a onda je prešao u San Francisko kod Alonza Kinga.

Kako je napomenuo da delo "Azot" u prvi plan stavlja džez muziku koja daje poseban vid slobode, određuje formu i dušu projekta.

Igračica Ađi Cišoko je osam godina u trupi. Inače je rođena u Nemačkoj, odakle joj je majka, a otac je iz Senegala (Afrika), prvo je radila u Kanadi sa trupom, i kasnije prešla u SAD kao umetnica klasične tehnike.

Ona je navela da su u trupi i na sceni svih 11 igrača kao jedna porodica, stalno tokom proba razgovaraju, svoje ideje sređuju i fokusiraju, uvek je kreativan rad važan.

RJ Muna

 

Italijanska umetnica rodom iz Torina - Ilaria Guera bila je u više navrata u trupi “Lines Ballet”, prvo kao student, onda saradnik, i kasnije je postala stalni član.

Guera je otkrila da su svi projekti ove trupe koreografska dela Alonza Kinga i ne igraju nijedne druge predstave.

"On nas je od početka učio da je trening plesa zapravo trening života. Tokom spremanja komada uvek staramo emocije, bliskost, povezanost, nije nam samo telo uključeno u probe. Koreografije vam dodirnu srce, inače igramo veoma lične komade", navela je italijanska umetnica.

Ona se kratko osvrnula i na pandemiju koja im je u martu 2020. prekinula turneju po Evropi (Francuska, Italija), i srećni su što se sada vraćaju poslu, od 2021. godine, a morali su da imaju probe putem online aplikacija, Zoom platformi ili društvenih mreža.

Uskoro će biti prikazan i dokumentarni film o ovoj američkoj trupi, koji prikazuje njihov proces rada, probe, premijere.

RJ Muna

 

Učesnici predstave su naglasili da je njiihov koreograf Alonz King umetnički direktor trupe tih 40 godina, što je najduže ikada u istoriji da je neki umetnik na čelu jedne igračke kompanije.

Aja Jung je na kraju otkrila da je već punih osam godina pokušavala da dovede Lines Ballet i da joj je neverovatno sa je uspela upravo u doba pandemije korona virusa.

Lines Ballet je proslavljena baletska kompanija koju od 1982. godine vodi Alonzo King, koji posmatra balet kao nauku, zasnovanu na univerzalnim, geometrijskim principima energije i evolucije. Trupa je stalni gost Bijenala u Veneciji, Monako Foruma, Kuće igre u Lionu, Edinburškog Festivala, Festivala igre u Monpeljeu, Volsburg festivala, Holandskog festivala igre.

Komentari (0)

Kultura