Aktuelno iz kulture

Crteži prevarantkinje Ane Delvi, koja je inspirisala Netfliksovu seriju, prodavaće se po ceni od 10.000 dolara

Komentari

Autor: Art News

26/03/2022

-

13:50

Crteži prevarantkinje Ane Delvi, koja je inspirisala Netfliksovu seriju, prodavaće se po ceni od 10.000 dolara
Ana Sorokin - Copyright AP/Mary Altaffer

veličina teksta

Aa Aa

Ana Sorokin, poznata još i kao Ana Delvi, žena koja je inspirisala Netfliksovu hit seriju "Inventing Anna" i koja je bila u zatvoru zbog teške krađe i prevare, organizovaće početkom aprila izložbu svojih crteža, na još neodređenoj lokaciji.

"Njen stil je na prelazu između modnih skica i satiričnih stripova", rekao je njen predstavnik Kris Martine i jedan od osnivača umetničkog kluba ("Founders Art Club") koji opisuje kao savetodavno telo za uticajne kolekcionare.

"Ona ima intrigantan stil, ali ono što je najvažnije je to da su ljudi fascinirani njom", ispričao je on za Art News.

U planu je da do izložbe završi dvadesetak crteža, a svaki će biti u ponudi za oko deset hiljada dolara.

Umetnički klub već ima listu čekanja za sve one koji su zainteresovani da prisustvuju izložbi.

"Founders Art Club" zastupa i svetski poznatog prevaranta Alfreda Martineza, koji je bio u zatvoru gotovo dve godine zbog prodavanja falsifikovanih dela koja je promovisao kao slike Žan Mišela Baskjata. 

Martinez je inače i upoznao Martinea i Anu i ima ulogu kustosa izložbe. Takođe, adaptirao je nacrte koje je Delvi napravila u zatvoru za veće formate, jer joj čuvari nisu dozvolili da u ćeliju unese veće papire.

"Dok je Alfredo bio u zatvoru i on je stvarao i prodavao umetnička dela, tako da je on savršen izbor da pomogne Ani da ovo pokrene", ispričao je Martine.

Priča o lažnoj bogatoj naslednici

Sorokin, koja je rođena u Rusiji, a odrasla u Nemačkoj, infiltrirala se u visoko njujorško društvo predstavljajući se kao bogata naslednica, dok je njen otac zapravo bio skromni kamiondžija, koji se kasnije bavio trgovinom klima uređajima.

Pričala je poznanicima da je u Njujork došla kako bi započela sopstveni biznis i za kratko vreme postala miljenica džet-seta Menhetna. Živela je u luksuznim hotelskim sobama, putovala od Omahe do Marakeša, davala visoke napojnice taksistima i portirima i to sve novcem koji je dobijala na prevaru.

U početku, niko od njenih novih prijatelja nije ništa sumnjao kada bi od njih zatražila da joj plate taksi ili avio-kartu svojom kreditnom karticom, jer se pravdala sasvim logičnim izgovorom da joj je suviše komplikovano da prebacuje novac sa računa u Evropi.

Međutim, posle izvesnog vremena, njena igra je razotkrivena, a Ana uhapšena i osuđena 2019. godine na zatvorsku kaznu u trajanju od četiri do 12 godina. Zbog dobrog vladanja, iza rešetaka je provela četiri godine, a sada čeka odluku o deportaciji u Nemačku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura