Aktuelno iz kulture

Premijerno "Šta su poneli sa sobom": Film Branke Katić 2. aprila na Martovskom festivalu

Komentari

Autor: Tanjug

30/03/2022

-

13:07

Premijerno "Šta su poneli sa sobom": Film Branke Katić 2. aprila na Martovskom festivalu
Premijerno "Šta su poneli sa sobom": Film Branke Katić 2. aprila na Martovskom festivalu - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Kratki film "Šta su poneli sa sobom" imaće festivalsku premijeru u subotu, 2. aprila, od 19.30 časova na 69. Martovskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Domu omladine Beograda.

Snimanje filma inicirala je i rediteljski vodila naša poznata glumica Branka Katić, UNHCR-ova istaknuta zastupnica za prava izbeglica.

Osim nje, u glumačkoj ekipi su Jasna Ðuričić, Jana Milosavljević, Mladen Sovilj, Miloš Petrović Trojpec, Nedim Nezirović, Aleksandar Vučković, Branimir Popović, kao i pisac Vladimir Tabašević.

"Šta su poneli sa sobom" zasnovan je na istoimenoj poemi Jenifer Toksvig, inspirisanoj svedočenjima izbeglica o patnji koju su proživele kada su bile prisiljene da napuste svoje domove usled sukoba i progona, kao i o predmetima koje su uspele da ponesu sa sobom.

Branka Katić je istakla da je izuzetno ponosna na ovaj kratki film.

"Moje kolege su nesebično ustupile svoj dar, srca i vreme. Snimili smo pesmu Jenifer Toksvig koja je sačinjena od izjava izbeglica o tome šta su uspeli da ponesu sa sobom kada su bili primorani da zauvek napuste svoje domove. Video je montirala Nataša Pavlović, a imali smo privilegiju da koristimo i upečatljive fotografije Gorana Tomaševića. Video nosi univerzalnu poruku i verujem da nikoga neće ostaviti ravnodušnim", izjavila je Katić.

Film je nastao kao integrisani deo međunarodnog projekta, koji je Agencija UN za izbeglice (UNHCR) do sada sprovela u Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Poljskoj sa ciljem podrške izbeglicama i svim prisilno raseljenim ljudima.

U našoj zemlji je do sada imao jednu zatvorenu projekciju za ograničen broj gledalaca, a široj javnosti će po prvi put biti predstavljen u revijalnom delu Martovskog festivala, jednog od najstarijih filmskih festivala u Evropi.

Preporuka za vas

Pala prva klapa novog filma Koste Đorđevića: Mlade glumačke nade uz Branku Katić u filmu "Žal"
Branka Katić: Dok god dopuštamo da jedni druge vređamo, dotle će nam životi biti mnogo ružniji nego što bi mogli da budu

Komentari (0)

Kultura