Aktuelno iz kulture

Unesko upozorava na posledice rata na kulturno nasleđe Ukrajine: Oštećena 53 istorijska lokaliteta, muzeja i bogomolje

Komentari

Autor: Guardian

03/04/2022

-

14:15

Unesko upozorava na posledice rata na kulturno nasleđe Ukrajine: Oštećena 53 istorijska lokaliteta, muzeja i bogomolje
Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO, Unesko) potvrdila je da je u Ukrajini najmanje 53 istorijska lokaliteta, muzeja i bogomolje pretrpelo značajna oštećenja tokom ruske invazije na tu zemlju.

"To je najnovija, ali ne i konačna lista, jer naši stručnjaci nastavljaju da se bave proverom velikog broja prijava koje su podnele ukrajinske vlasti, rekao je predstavnik Uneska za AFP, prenosi Guardian.

On je potvrdio da se Unesko služi satelitskim snimcima u proveri tačnosti prijava. Oštećenih spomenika kulture ima najviše u Harkovu, koji je od početka rata pod intenzivnom razmenom vatre.

Potvrđena su oštećenja na 29 verskih građevina, 16 istorijskih zgrada, četiri muzeja i četiri spomenika, a istraživanjem nisu obuhvaćeni gradovi Marijupolj i Herson.

Na listi oštećenih nema mesta koja Unesko tretira kao svetsko nasleđe, kao što su Katedrala Svete Sofije i manastirske zgrade Lijevsko-pečerske lavre.

Ipak, istorijski centar grada Černigov je na privremenoj listi, što znači da Ukrajina traži da se razmotri njegovo uključivanje na listu svetskog nasleđa. 

Ove nedelje gradonačelnik tog grada optužio je Rusiju za intenzivno bombardovanje grada, uprkos tvrdnjama Kremlja da će se povući iz poštovanja prema mirovnim pregovorima koji su u toku.

Tanjug/AP/Thibault Camus

Odri Azule

U pismu datiranom na 17. maj, u čiji je primerak AFP imao uvid, generalna direktorka Uneska Odri Azule podsetila je ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova na obaveze Rusije da zaštiti kulturno nasleđe tokom konflikta, što nalažu i međunarodne konvencije.

"Svako kršenje ovih propisa će počinioce privesti međunarodnoj odgovornosti", rekla je ona, dodajući da če Unesko nastaviti da prati stanje kulturnog nasleđa Ukrajine.

Ministarstvo kulture te zemlje u petak je saopštilo da je zabeleženo 135 slučajeva "zločina ruskih trupa prema ukrajinskom kulturnom nasleđu od početka rata", prenosi Interfaks-Ukrajina.

Agencija piše da su među njima Muzej lokalne istorije u Kijevu, pozorište u Marijupolju i Spomenik Holokaustu u Harkovu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura