Aktuelno iz kulture

Finska vraća Rusiji zaplenjene slike

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

08/04/2022

-

10:56

Finska vraća Rusiji zaplenjene slike
Finska vraća Rusiji zaplenjene slike - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruske slike koje su ove nedelje zaplenjene u Finskoj, biće vraćene u Rusiju za vikend, rekla je danas ministarka kulture Rusije Olga Ljubimova.

Finska carina je u sredu saopštila da je sprečila da se umetnička dela, čija je vrednost procenjena na 42 miliona evra, vrate u Rusiju - u muzeje iz kojih su pozajmljena za potrebe izložbi u drugim muzejima u Evropi i Japanu.

Odluka o zapleni doneta je zbog sankcija koje je Evropska unija uvela Rusiji, a pošto su nadležne službe Finske proverile sa Briselom, da li umetnička dela spadaju u luksuznu robu koja podleže ekonomskim sankcijama Evropske unije, doneta je drugačija odluka, preneo je Rojters.

"Evropska komisija je jasno stavila do znanja da eksponati koji učestvuju na evropskim izložbama nisu na listi sankcija", navela je Ljubimova.

Finska carina je presrela tri isporuke slika, statua i antikviteta koji su bili transportovani u Rusiju, nakon što su bili na izložbama u Italiji i Japanu.

Na brodu su se nalazila tri paketa: jedan sa delima pozajmljenih Italiji sa slikama, skulpturama i antikvitetima Ermitaža i Carskog sela, jedan sa umetninama iz Tretjakov galerije i jedan sa delima Puškinovog muzeja lepih umetnosti pozajmljenih Japanu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura