Aktuelno iz kulture

Glumac Adam Davenport život u Njujorku zamenio za Srbiju, a sada nudi besplatnu školu glume za Ukrajince

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/04/2022

-

09:11

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Adam Davenport, američki glumac, scenarista, filmski i muzički producent pre više od godinu dana rešio je da se u jeku pandemije preseli iz Njujorka u Beograd.

Pokrenuo je i uspešan Međunarodni studio glume (The International Acting Studio, TIAS) u kom ima 60 polaznika.

"Na mnogo načina me je korona dovela ovamo. Njujork je bio potpuno zatvoren, a kako sam oduvek sanjao da radim kao glumac u Evropi, počeo sam da istražujem i na kraju sam došao do Srbije gde se dešava puno toga na filmskom planu i produkcija nije stala za vreme kovida. Prvo sam došao kao turista na četiri dana, u razgledanje, a onda šest nedelja kasnije 2020. sam došao jer sam shvario da ako nešto ne bude u redu, uvek mogu da se vratim. Počeo sam 2021. sa petoro studenata, a sada ih ima 60 i za sada ide sve kako treba", kaže Devenport za Euronews Jutro.

Prema njegovim rečima, glumci bi trebalo da nastave sa svojim razvojem iako su bili na Akademiji, jer smatra da je gluma poput rada na mišićima - "ukoliko ne budete radili na sebi, nećete napredovati i razvijati se".

Devenport kaže da su vrata njegove škole otvorena svima, a ponudio je i besplatne časove za sve glumce koji dolaze iz ratom zahvaćenog područja.

"Već sam imao ukrajinske i ruske glumce u mojoj školi preko onlajn nastave. Onda je izbio rat i shvatio sam da je ukrajinska filmska industrija potpuno stala i da glumci ne mogu da rade, mnogi od njih su bili primorani da pobegnu iz svojih domova. Tako sam ponudio stipendiije svima koji žele besplatno da uče onlajn. Osam glumac mi se javilo i ponudli smo im stipendije", dodaje američki glumac, scenarista, filmski i muzički producent.

"Rizičan potez" da se preseli u Beograd po svemu sudeći mu se isplatio, budući da je već dobio ulogu u filmu Radoša Bajića "Heroji Halijarda", a publika će uskoro biti u prilici da ga vidi i u nastavku Netfliksovog hit filma "Nož u leđa", čiji je jedan deo sniman u Srbiji.

"Za `Nož u leđa 2` sam bio pozvan prvo na kasting, a onda sam prošlog meseca radio na jednom Sonijevom horor filmu, tako da je bilo sjajno raditi na međunarodnim, holivudskim produkcijama u Srbiji. Nadam se da ću ovog leta moći da radim sa Radošem Bajićem na velikom istorijskom projektu o Drugom svetskom ratu, i spremam se za to već godinu. Glumim Džejmsa Alonsa Vokera, koji je zaista bio pilot u to vreme i bio je iz Južne Karoline, tako da ću morati da nabacim akcenat", dodaje gost Euronews Jutro.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura