Aktuelno iz kulture

Konstrakta: Stočić je samo stočić i ne izražava moje stavove

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/04/2022

-

14:49

Konstrakta: Stočić je samo stočić i ne izražava moje stavove
Konstrakta: Stočić je samo stočić i ne izražava moje stavove - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Ana Đurić Konstrakta, predstavnica Srbije na ovogodišnjoj Evroviziji, svečano je ispraćena danas u Torino, a po prvi put je za medije prokomentarisala situaciju povodom njene uskršnje fotografije i "problematičnih stočića" čiji je oblik pojedine podsetio na slovo "Z" i što su oni protumačili kao provokaciju.

Konstrakta, koja je do sada izbegavala da komentariše tu fotografiju, medijima okupljenim u Galeriji RTS, koji su prisustvovali njenom ispraćaju, na pitanje da prokomentariše tu situaciju rekla je: "RTS je izdao saopštenje. Ja bih rekla: Stočić je samo stočić i ne izražava moje stavove".

Umetnica, koja će Srbiju predstavljati u drugom polufinalu Evrovizije 12. maja, prokomentarisala je i nedavni "skok" svoje pozicije na kladionicama, gde trenutno zauzima 11. mesto među favoritima.

"Ja se ne kladim, ali povremeno dobijam informacije kako stojimo i mislim da to nije loše", izjavila je Konstrakta.

Podsećamo, pojedini korisnici društvenih medija žestoko su kritikovali umetnicu zbog toga što su se na njenim promotivnim fotografijama našli stočići koji su ih oblikom podsetili na slovo "Z", a koje je poslednjih nedelja simbol podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Pojedini su čak tražili njeno isključenje iz ovogodišnjeg takmičenja, a Tviter nalog Radio Televizije Srbije, koji je prvi objavio Konstraktinu fotografiju, dobio je toliko prijava na tu objavu, da je društvena mreža sadržaj označila kao neprimeren. 

Za pojedine kritičare nije vredelo objašnjenje koje je RTS naveo - da su stočići kupljeni pre tri godine i da je učitavanje novog smisla scenografskom elementu apsolutno besmisleno, a u nekim slučajevima i zlonamerno", pa je na kraju odlučeno da se fotografija izbriše.

"Jasno je da su ovakvi neprimereni komentari pojedinaca kreirali atmosferu koju ne možemo da zaustavimo, ali možemo u tome da ne učestvujemo. Iz tog razloga, fotografija će biti uklonjena sa našeg zvaničnog naloga, a umetnica postati - nevidljiva. Vidimo se u Torinu", stoji u objavi RTS.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura