Aktuelno iz kulture

Oskarovka Vajola Dejvis za Euronews Srbija: Uprkos svim uspesima i danas mi je čudno kad me prepoznaju na ulici

Komentari

Autor: Ilija Đukić za Euronews Srbija

19/05/2022

-

19:32

Oskarovka Vajola Dejvis za Euronews Srbija: Uprkos svim uspesima i danas mi je čudno kad me prepoznaju na ulici
Oskarovka Vajola Dejvis za Euronews Srbija: Uprkos svim uspesima i danas mi je čudno kad me prepoznaju na ulici - Copyright Euronews/Ilija Đukić

veličina teksta

Aa Aa

Jedna od najpopularnijih američkih glumica Vajola Dejvis doputovala je na 75. Kanski festival kako bi u okviru kampanje "Woman in motion" govorila na temu rodne jednakosti, zastupljenosti u svetu filma kao i o položaju žena u toj industriji, koji se popravio u poslednjih nekoliko godina.

Dobitnica Oskara za film "Ograde" ("Fences") iz 2016. godine, kao i zvezda hvaljene serije "Kako se izvući sa ubistvom" (za tu ulogu 2015.godine osvojila je Emi) okupila je nekolicinu novinara iz celog sveta, a među njima i dopisnika Euronews Srbija, kako bi im u nekoliko rečenica "otvorila dušu" i otkrila koliko se popravio položaj žena u Holivudu i šta je još potrebno uraditi kako bi se došlo do rodne jednakosti, čemu svi teže u trećoj deceniji 21. veka.

"Da mogu da vam kažem da je danas bolje - mogu, ali s kiselim osmehom na licu. Mora još mnogo toga da se uradi na tu temu, ali za početak jeste bolje nego pre. Mnogo je žena širom sveta u filmskoj industriji koje još sve vide, i ono što ne bi trebalo da uočavaju, ali ćute. Plaše se da progovore, da ukažu na anomalije, na nepravednu zastupljenost… Zato apelujem na njih gde god stižem da mogu da se probude", rekla je Dejvis.

"Uprkos teškom detinjstvu, izgurala sam"

Vajola Dejvis rođena je na farmi svoje bake, u radničkoj porodici, a detinjstvo je jednom priliko opisala kao "doba potpunog siromaštva, punog porodičnih problema".

profimedia

Vajola Dejvis kao Mišel Obama u novoj seriji "Prva dama Amerike"

Ipak, s uspehom je završila studije na Roud Ajlendu i posvetila se glumi.

"Uprkos jako teškom detinjstvu i životu u mladosti u belačkom društvu gde sam bila pod lupom za sve sto uradim i postignem, gde me niko nije obožavao - naprotiv - izgurala sam. Morala sam da budem uporna, da učim kako da na teži način nešto postignem. I danas mi je čudno kad me prepoznaju na ulici, kad čujem iza leđa da kažu: 'To je Vajola Dejvis'", rekla je glumica.

Ona je rekla da uprkos uspesima i pohvalama koje dobija, u sebi i dalje ima "tu devojčicu koja me svaki dan podseća kako mi je nekada bilo".

Trud se isplatio. Dva puta je osvojila pozorišnu nagradu "Toni", a nakon manjih uloga na televiziji i u filmovima, privukla je na sebe pažnju medija, kritičara i publike privukla osmominutnom ulogom gospođe Miler u drami "Sumnja" iz 2008, sa Meril Strip u glavnoj ulozi.

Za to izvođenje je bila nominovana za sve veće filmske nagrade, između ostalih i za Oskara za najbolju sporednu glumicu.

Prvu glavnu ulogu u filmu dobila je u "Služavkama" iz 2011, gde glumi Ejbilin Klark, nesrećnu kućnu pomoćnicu bogate američke južnjačke porodice.

Vajola je za ovu ulogu dobila Nagradu Udruženja kritičara i Nagradu Udruženja filmskih glumaca, a bila je i konkurenciji za Nagradu BAFTA, Zlatni globus i Oskara za najbolju glavnu glumicu.

"Stav i karakter su najvažniji"

Komentarišući to što je prva Afroamerikanka koja je osvojila prestižnu Emi nagradu za jednu glavnu ulogu u seriji, Dejvis ističe da je "mnogo truda uloženo u to".

Tanjug/AP/Joel C Ryan

 

"Pre serije 'Kako se izvući sa ubistvom', imala sam mnogo užasnih uloga, projekata u kojima sam u hodu shvatala da banalnim likovima koje igram moram da usadim neku jaku crtu kako bi bili primećeni. Nisam očekivala toliki uspeh serije", kaže Vajola i za kraj naglašava da ima poruku za mlade devojke i žene danas.

"Moja poruka je da ne odustaju i da se ne povinuju nikad onom za šta znaju da im ni na koji način ne odgovara. Imaće puno minskih polja, puno podmetanih nogu i teških odluka. Mnogo puta neće se osećati dobro, ali da bismo svi zajedno postigli cilj - a on je bolji položaj žena u filmu - ne smeju da daju na sebe i dozvoljavaju da im neko drugi kroji živote i karijere. Stav i karakter su ono najvažnije i to ne smeju da izgube", rekla je Vajola Dejvis.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura