Aktuelno iz kulture

Da li će Evropa prihvatiti novi film Romana Polanskog?

Komentari

Autor: Variety

23/05/2022

-

21:07

Da li će Evropa prihvatiti novi film Romana Polanskog?
Roman Polanski - Copyright AP/Jarek Praszkiewicz

veličina teksta

Aa Aa

Ne tako davno Roman Polanski bio je miljenik filmske industrije u Francuskoj, gde živi još od 1978. godine, kada je pobegao iz Sjedinjenih Američkih Država suočen sa presudom da je imao nezakonit seks sa maloletnicom.

Uprkos skandalu i pravnim problemima, veteran je nastavio da snima filmove za koje je dobio niz priznanja poput doživotnog članstva u prestižnoj Akademiji lepih umetnosti i gotovo deset Cezar nagrada, od kojih poslednje tri za svoju dramu iz 2019. godine "Oficir i špijun".

Međutim, stvari se menjaju, piše Variety koji kao primer navodi razgovor sa producentom najnovijeg filma Polanskog pod nazivom "The Palace".

Reč je o Luki Barbareskom, koji potpisuje produkciju i prethodnog hita "Oficir i špijun" koji je zaradio blizu 11 miliona dolara u Francuskoj.

Barbareski tvrdi da je pribavljanje sredstava za novo ostvarenje bilo vrlo komplikovano, jer su se pojedini investitori povukli nedugo nakon početka snimanja.

AP/ASSOCIATED PRESS

 

"Bilo je potrebno mnogo strasti i strpljenja", rekao je producent za Variety, dodavši da je film sniman petnaest nedelja i to sa budžetom od 17 miliona evra.

On se nada da Polanski neće biti izopšten u Francuskoj i da će publika u toj zemlji prihvatiti to ostvarenje.

"Uspeo sam da organizujem produkciju za godinu dana bez pomoći Francuske, jer Francuska nije želela da investira ni jedan evro u Polanskog. To me je zaista pogodilo. Ako ovaj film ne bude prikazivan u Francuskoj, to će biti zločin", rekao je Luka Barbareski.

On je investirao više od četiri miliona iz svog džepa u "Palatu" i zabrinut je da bi film mogao da bude ignorisan i u drugim zemljama, naročito na engleskom govornom području.

"Ako imate u vidu da 'Oficir i špijun' nisu prikazivani ni u jednoj zemlji u kojoj se govori engleskim jezikom, ovo me brine", rekao je Barbareski.

Distributerska kuća "Wild Bunch", koja prodaje "The Palace", prikazala je trejler filma u trajanju od četiri minuta kupcima u Kanu, a sklopili su dogovore sa neimenovanim distributerima iz Nemačke i Španije.

 

U filmu, između ostalih, igraju nemački glumac Oliver Masuči, kog znamo iz franšize "Fantastične zveri", kao i francuska zvezda Fani Ardan, Miki Rork i Džon Kliz.

Film koji su napisali Polanski i poljski scenarista i reditelj Jerzi Skolimovski, smešten je u Gstaad Palas hotelu tokom dočeka Nove 2000. godine.

Nekoliko glumaca odbilo je uloge u tom ostvarenju, plašeći se da će im kontakt sa ozloglašenim rediteljem uništiti karijeru, "mada to niko nije rekao tim rečima", kaže Barbareski.

"Svaki film ima svoju karmu. Na kraju smo dobili najbolju glumačku postavu kojoj sam mogao da se nadam", rekao je on, dodavši da svako od angažovanih glumaca "obožava Romana".

Film bi trebalo da se prikazuje širom Evrope od novembra ove godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura