Aktuelno iz kulture

Kanski festival: "Pseća palma" otišla u šape pudle po imenu "Zver"

Komentari

Autor: Euronews

31/05/2022

-

14:11

Kanski festival: "Pseća palma" otišla u šape pudle po imenu "Zver"
Ilustracija - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Dok su proteklog vikenda oči svih ljubitelja filma bile uprte u proglašenje dobitnika "Zlatne palme", jednog od najprestižnijih filmskih priznanja, dodeljena je još jedna nagrada - "Pseća palma".

Reč je o nagradi koja se već 21 godinu dodeljuje najboljem psu u aktuelnim filmovima, ali je uprkos dugoj tradiciji, zabavnog karaktera.

Ovogodišnji dobitnik je srebrna pudla iz filma "War Pony", koji je takođe osvojio priznanje Kanskog festivala - "Zlatnu kameru" za najbolje debitante i to za Đinu Gamel i Rajli Kio.

Jedan od najvoljenijih likova u ovom filmu, koji se bavi mladima unutar indijanskog rezervata u Americi, je pudla "Zver" (Beast), koju igra pametna ženka po imenu Britni.

 

 

"Zver" je verna ljubimica i toliko je važna za film, da je originalno ostvarenje trebalo da nosi naziv "Beast". 

I Kio i Gamel zahvalile su se na priznanju za njihovu "glumicu" putem video uključenja, ali Britni nije mogla da prisustvuje.

Umesto nje, nagradu su primile lokalne pudle.

Pseća filmska dostignuća

"Pseća palma" nastala je na inicijativu britanskog novinara Tobija Rouza, čiji je pas Matli bio njegov verni saputnik na mnogim intervjuima sa filmskim zvezdama.

"Išao je sa mnom svuda i zavodio sve moje sagovornike. Bilo je uzbudljivo videti kako utiče na sve. Čak je završio u kratkom filmu, ali sam shvatio da za njega nikad neće biti nagrade. Tako s sve počelo", rekao je Rouz za Euronews.

On je takođe odgovoran za to da pronađe zamenske životinje koje primaju priznanja u slučaju da je dobitnik "Pseće palme" sprečen da je lično preuzme.

Međutim, prošle godine glumica Tilda Svinton sama je nosila pseću ogrlicu i primila nagradu u ime njenih spanijela Snoubera, Rouzi i Dore, koji su osvojili "Palmu" za rad na filmu "The Souvenir Part II".

Takođe, 2019. Kventin Tarantino lično je primio nagradu za kerušu Brendi iz njegovog filma "Once Upon a Time".

Profimedia

Tarantino sa "glumicom" Brendi

"Moram da kažem da sam počastvovan što sam dobio ovo. Svima sam rekao da ne znam hoćemo li dobiti 'Zlatnu palmu', jer ne znam da li je zaslužujem. Ali osećao sam da sam na dobrom mestu da osvojim 'Pseću palmu'. Zato želim da je posvetim mojoj divnoj glumici Brendi. Donela je 'Pseću palmu' u Ameriku", rekao je reditelj tada.

Nagrada žirija ove godine pripala je Marselu iz istoimenog filma Džamin Trinke i ovčaru iz islandskog filma "Godland".

Ove godine dodeljena je i nagrada za "Psećeg humanitarca" (Dogmatarian) i to Patronu, Džek Rasel terijeru, koji je nedavno odlikovan od strane predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog zbog svojih zasluga u pronalaženju eksploziva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura