Aktuelno iz kulture

Ljiljana Blagojević nova umetnička direktorka Filmskih susreta u Nišu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/06/2022

-

14:02

Ljiljana Blagojević nova umetnička direktorka Filmskih susreta u Nišu
Tanjug/Jadranka Ilić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Glumica Ljiljana Blagojević odabrana je za novu umetničku direktorku 57. Filmskih susreta u Nišu na prvoj održanoj sednici tog festivala.

Umesto Vladana Živkovića, novi presdsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije i novi član Saveta festivala je Rastko Jaković, a direktor festivala je Srđan Savić, direktor Niškog kulturnog centra. 

Organizatori festivala su otvorili konkurs za prijavu filmova do 27. juna, nakon čega će selekciona komisija izabrati filmove za zvanični program 57. Festivala glumačkih ostvarenja igranog filma.

Zvanični program festivala će po tradiciji biti održan na Letnjoj pozornici u Tvrđavi od 20. do 26. avgusta.

Inače, Ljiljana Blagojević laureat je nagrade za životno delo "Pavle Vuisić", koja joj je dodeljena na prošlogodišnjim Filmskim susretima u Nišu.

Blagojević je na filmu debitovala 1978. godine epizodnom ulogom u filmu "Boško Buha" reditelja Branka Bauera, a svoju prvu glavnu ulogu ostvarila je u filmu Emira Kusturice "Sjećaš li se Doli Bel" (1981). Do sada je snimila više od 50 filmova.

Godine 1996. postala je prvakinja drame Narodnog pozorišta u Beogradu, a na sceni je odigrala preko 60 uloga iz klasičnog i savremenog repertoara.

Trenutno radi na snimanju filma i serije "Heroji Halijarda" reditelja Radoša Bajića, a pojavljuje se i u  kriminalističkoj seriji "Kljun" Jelene Gavrilović i Uroša Tomića.

Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja na ovim prostorima, među kojima su Nagrada "Žanka Stokić", "Sergej Bondarčuk", "Carica Teodora", Nagrada "Joakim Vujić", "Zlatni beočug" i "Zlatna antena".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura