Aktuelno iz kulture

Spajk Li ispisuje istoriju u Kanu: Prvi Afro-amerikanac na čelu žirija, ujedno je i zaštitno lice festivala

Komentari

Autor: Variety

18/06/2021

-

12:25

Spajk Li ispisuje istoriju u Kanu: Prvi Afro-amerikanac na čelu žirija, ujedno je i zaštitno lice festivala
Spajk Li ispisuje istoriju u Kanu: Prvi Afro-amerikanac na čelu žirija, ujedno je i zaštitno lice festivala - Copyright EPA/SPIKE LEE COURTESY OF BOB PETERS

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik glavnog žirija ovogodišnjeg festivala u Kanu, američki reditelj Spajk Li, zvezda je zvaničnog postera koji najavljuje 74. izdanje ove čuvene filmske smotre, prenosi Variety.

"... Spajk Li, građanin `Narodne Republike Bruklin iz Njujorka`, na posteru je ovogodišnjeg izdanja. Naravno! A ko drugi?", istakli su organizatori Kana, navodeći razloge zašto je baš ovaj reditelj odabran kao zaštitno lice festivala 2021.

"Zbog ogromnog nestrpljenja da se konačno opet nađemo u kanskom okruženju: uz morsku obalu, palme i veliki ekran, poput prazne stranice koja će dočekati filmove zvanične selekcije Zbog tog radoznalog pogleda kojim će gledati svoje kolege autore dok nam donose vesti iz sveta - svog, ali pomalo i našeg, takođe…

Zbog svog ličnog pogleda koji je delio sa nama još od prvog filma, snimljenog u crno-beloj tehnici tokom vrelog leta 1985. Već je tada uzdrmao kinematografiju nametanjem svog revolucionarnog stila, utkanog u urbanu i pop kulturu…", između ostalog su naveli organizatori.

Prema pisanju magazina Variety, Spajk Li je ujedno i prvi Afro-amerikanac koji se našao na čelu Kana, ali i prvi predsednik žirija koji se našao na zvaničnom posteru festivala.

Već 30 godina karijera ovog reditelja prepliće se sa festivalom u Kanu. Premijere na Kroazeti imali su njegovi "Ona to mora imati/She`s Gotta Have It" (1986), "Učiniti pravu stvar/Do the Right Thing" (1989) i "Crni klanovac/BlacKkKlansman" (2018).

Festival bi trebalo da bude održan od 6. do 17. jula, a Kan će zvanično biti otvoren premijernom projekcijom novog, šestog ostvarenja francuskog reditelja Leosa Karaksa "Anet" (Annette).

Džodi Foster je dobitnica počasne Zlatna palma i, kako je ranije objavljeno, to vredno priznanje biće joj uručeno na zvaničnoj ceremoniji otvaranja 74. festivalskog izdanja u Kanu.

Komentari (0)

Kultura