Aktuelno iz kulture

Marta Bjelica u žiriju festivala Bašta Fest

Komentari

Autor: Tanjug

21/06/2022

-

10:54

Marta Bjelica u žiriju festivala Bašta Fest
Marta Bjelica u žiriju festivala Bašta Fest - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Na 9. Bašta Festu, koji se održava od 30. juna do 3. jula u Bajinoj Bašti, glavni žiri činiće Marta Bjelica, glumica iz Srbije, Dušan Kasalica, reditelj iz Crne Gore, i Lana Matić, producentkinja i selektorka Zagreb Film Festivala iz Hrvatske, saopštili su organizatori festivala.

Nagrade će biti dodeljene za najbolji film u celini (Zlatna imaginacija) i najbolju mušku i žensku ulogu (Zlatna interpretacija).

Žiri ima pravo da dodeli i dve specijalne nagrade, kao i da neku od nagrada podeli ili ne dodeli.

Na trećem Bašta festu uspostavljena je regionalna nagrada za najbolju kameru (Zlatna vizuelizacija), koja se dodeljuje uz podršku rentala "Cineplanet".

Žiri devetog Bašta Festa za ovu nagradu biće Bojana Andrić, direktorka fotografije iz Srbije.

Žiri mladih sačinjen od srednjoškolaca iz Bajine Bašte takođe dodeljuje svoju nagradu za najbolji film, a njihovo učešće u samom programu podstiče kritički stav lokalne omladine.

Ovogodišnji Žiri mladih činiće: Danijel Ristivojević, Ivana Leontijević, Nikola Ćosić, Dragana Stanojković i Luka Jakić.

Njihova mentorka i saradnica biće Nađa Petrović, mlada dramaturškinja iza koje je nekoliko veoma uspešnih kratkih filmova, između ostalog i "Mi smo videli leto" i "Sve kako treba" reditelja Nikole Stojanovića, koje smo gledali na prethodnim izdanjima Bašta Festa.

Za nagrade u glavnom takmičarskom programu takmičiće se 25 kratkih igranih filmova iz 16 zemalja, od čega pet domaćih.U četiri dana publika će imati priliku da vidi filmove iz: Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Austrije, Francuske, Kine, Kanade, Egipta, Belgije, Čilea, Rusije, Libana, Portugala, Poljske i Italije, a festivalski tim je posebno ponosan što je među njima 13 rediteljki i 10 filmova iz regiona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura