Aktuelno iz kulture

Brajanu Rašiću dodeljena nagrada "Mikica Zdravković"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/06/2022

-

13:59

Brajanu Rašiću dodeljena nagrada "Mikica Zdravković"
Brajanu Rašiću dodeljena nagrada "Mikica Zdravković" - Copyright Laki Lazarević

veličina teksta

Aa Aa

Čuveni koncertni fotograf Brajan Rašić drugi je dobitnik priznanja "Mikica Zdravković", koje kragujevački Arsenal fest dodeljuje ličnostima iz Srbije i regiona za njihov dosadašnji rad na muzičkoj sceni.

Nagrada je Rašiću uručena u Kragujevcu 21. juna, na Svetski dan muzike.

Odluku o dobitniku doneli su članovi stručnog žirija - Maja Cvetković, pevačica i basistkinja sastava E-play, ugledni muzičar i producent Vojislav Aralica, i Saša Vujić Vuja, vođa kultnog pank benda KBO.

Ovim je započeo prateći program 12. Arsenal festa, koji će biti održan od 30. juna do 2. jula u prostoru Kneževog arsenala.

Dodeljivanje nagrade Rašiću pravi je uvod za njegovu izložbu koncertnih fotografija "Stars" u kragujevačkoj galeriji "Đura Jakšić", koja će biti otvorena sutra (22. jun, 20.30), i trajaće do 17. jula. Rašić ističe da mu je velika čast što je dobitnik nagrade koja nosi ime prerano preminulog Mikice Zdravkovića (1974-2020), jednog od osnivača  Arsenal festa, zaposlenika Doma omladine Kragujevac i basiste bendova ČBS i Vesele osamdesete.

"Mikicu sam upoznao kao dobrog čoveka. Sreli smo se svega nekoliko puta, ali, i to je bilo dovoljno da vidim da se radi o divnoj osobi. Veoma me je pogodio njegov odlazak. On je, na neki način, bio čovek u senci, kao i ja kao fotograf, ali ti ljudi su bitni. Moje veliko poštovanje gradu Kragujevcu i Arsenal festu. Dirnut sam, hvala na ovom značajnom priznanju", rekao je Rašić prilikom preuzimanja nagrade.

Upitan koliko mu danas, posle decenija bogate karijere, znače nagrade, Rašić kaže:

"Moram da priznam da ih nisam nešto mnogo dobio. ’Guardian’ je moju fotografiju proglasio za sliku godine. ULUPUDS mi je, pre nekoliko godina, dodelio povelju. Postoje fotografi koje šalju svoje radove na konkurse, ja sam retko učestvovao u tome. Nisam se takmičio, moj posao je bio više novinarski", objašnjava čuveni fotograf.

On se složio sa konstatacijom da je dodeljivanje priznanja njemu veoma bitno za postojanje svesti o važnosti profesije muzičkog fotografa.

Dobitnik prve nagrade "Mikica Zdravković", pre godinu dana, bio je Nenad Kuzmić, muzički urednik Beograda 202.

Nagrada nosi ime po zaslužnom Mikici Zdravkoviću (1974-2020), jednom od osnivača Arsenal festa, zaposleniku Doma omladine Kragujevac, basisti bendova ČBS i Vesele osamdesete. 

Cilj Arsenalovog priznanja je prepoznavanje zasluga pojedinaca, na osnovu njihovog dugogodišnjeg rada na uspostavljanju veza među ljudima, scenama i državama, rada na unapređenju standarda koncertnog i izdavačkog posla.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura