Aktuelno iz kulture

Kako su Love Hunters umalo postali "Snegovi Kilimandžara": Milan Mumin za Euronews Srbija otkriva tajne čuvenog benda

Komentari

Autor: Staša Rosić

20/08/2022

-

14:09

Kako su Love Hunters umalo postali "Snegovi Kilimandžara": Milan Mumin za Euronews Srbija otkriva tajne čuvenog benda
Milan Mumin - Copyright Printskrin/Youtube/Love Hunters

veličina teksta

Aa Aa

Frontmen sastava Love Hunters Milan Mumin jedno je od najvažnijih lica urbane kulture Novog Sada. Dobar glas o "Srpskoj Atini" odneo je i u daleki Njujork, gde svake godine provodi po nekoliko meseci. 

Sa "Hantersima" je snimio 12 albuma, a komponovao je i muziku za brojne pozorišne predstave. 

Prema motivima njegove biografije snimljen je film "Love Hunter: Priče iz njujorškog taksija" za koji je dobio pohvale čak i u prestižnom "Tajmsu". 

Belgrade Beer Fest/Promo

 

Mumin i njegov sastav Love Hunters trebalo bi večeras, ukoliko se vremenske prilike ne ispreče tome, da nastupe na beogradskom Beer Festu, a tim povodom za Euronews Srbija govorio je o muzici, filmovima i planovima za budućnost:

Šta očekujete od nastupa na Beer Festu?

Uvek dobru zabavu, dobar zvuk i razna piva. Što se našeg nastupa tiče, nema puno filozofije - samo "tuča" i rušenje, stari klasici, a biće i po koja nova stvar sa predstojećeg, još neobjavljenog albuma!

Kako inače pravite selekciju za izvođenje pesama na koncertima? Koji su kriterijumi? 

Tu su nam malo ruke vezane i nije nam lako uklopiti dosta naših balada, koje svi traže. To nas često vodi u vruće-hladni koncept repertoara, ali nalazimo da i to ima svojih čari. Retko ubacujemo ponešto sasma novo, jerbo nema medija koji bi eventualnu publiku pripremili na taj eventualni novi hit!

U kakvoj fazi života dočekujete ovogodišnji Beer Fest? Šta se za vas kao izvođače promenilo poslednjih pandemijskih godina?

Snimanje, a potom i objava novog albuma se razvukla u nedogled, tako da smo malo smoreni, ali pošto nam se to već po ko zna koji put dešava, ne damo se, navikli smo.

Kako su Love Hunters dobili ime? 

Moj kum Medan, basista Laci, bubnjar Singer i ja smo davne 1987. godine, pri osnivanju benda, svi imali predloge. Medan - "Snegovi Kilimandžara", Laci - "Vesela Šlajmara", a Singer, posto se tada jako "palio" na U2, reče nam: "Ja se zovem Joshua, a vi kako 'oćete!" Prošao je moj predlog, jer tada nismo imali devojke, a priželjkivali smo ih i bili u stalnim potragama.

Kakva je razlika između Vaših nastupa u Srbiji i onih u Americi? Koja su omiljena mesta gde ste nastupali?

U Americi sam svirao ili sȃm akustaru ili smo bili predgrupa, uglavnom. Ipak, svirali smo na mnogo mesta po Njujorku i okolini, a nastupali smo i u Bostonu i Čikagu, što je predivno iskustvo. Tek sam se sa odličnim prijemom mog filma, predstavio širem auditorijumu tamo. Ovde smo (Love Hunters), manje više, uvek bili zvezde. Na milion mesta sam svirao, ali mi je u Novom Sadu ipak uvek bilo "najmračnije"! 

Koje pesme su najbolji "soundtrack" za vožnju taksijem u Njujorku?

Panjio sam svašta dok vozim, a ponajviše slušao zanimljive diskusije i panele ("New York Times"). Znala je često i klasika da se začuje od istog emitera. Dosta sam puštao i audio knjige. Poslednjih godina vozim Uber, a to je aplikacija, te nema praznog hoda za slušanje.

Dobili ste odlične kritike za film "Love Hunter". Šta vam uspeh tog ostvarenja znači sa ove distance?

Otvorilo mi je potpuno nove vidike, dalo gomilu ideja i opcija, te uvezalo sa milion interesantnih likova. Gotovo sam siguran da se neću zaustaviti na tome, jer i u svojim nastupima uživo, vidim puno elemenata glume.

Ako biste sada snimali igrani film, o čemu bi se radilo u njemu?

Pojma ne znam, ali samo se sa dva kriterijuma rukovodim: da nije dosadno, te da nije pretenciozno! E i da, da je mjuza moja!

Poznati ste kao veliki filmofil. Koji filmovi su vas ove godine oduševili?

Ne pratim baš šta se koje godine pojavilo, ali definitivno me je dojmio "Never Look Away" Florijana Henkela fon Donersmarka i "Green Knight" Dejvida Lourija.

Organizator demantuje da su odloženi subotnji programi Beer festa 

Organizatori Beer Festa saopštili su večeras svoj zvaničan stav da će festival sutra biti održan, a da će javnost tokom sutrašnjeg dana biti obaveštena ukoliko vremenski uslovi onemoguće održavanje.

"U javnosti je prisutna informacija da sutra festival Beer Fest neće biti održan. Zvaničan stav organizatora je da će se festival u subotu održati, a ukoliko dođe do pogoršanja vremenskih uslova, te festival ne bude mogao da se održi iz bezbednosnih razloga, javnost će o tome biti obaveštena sutra u toku dana", navedeno je u saopštenju Belgrade Beer Fest PR tima.

Prethodno je iz Beokom servisa saopšteno da je na današnjem sastanku predstavnika Grada Beograda, producenta festivala i nadležnih službi, odlučeno da se svi programi na Beer festu zakazani za sutra odlažu iz bezbednosnih razloga, odnosno zbog upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda. 

Komentari (0)

Kultura